Kangaroo Care | De kracht van aanraking
Vandaag is het Internationale Kangaroo Care Awareness Day, een mooi onderwerp waar ik graag aandacht aan wil besteden. Zelf heb ik de Kangaroo Care methode ook toegepast na de vroeggeboorte van onze dochter. Benieuwd wat Kangaroo Care precies allemaal inhoudt?
Nu achteraf kom ik er pas achter dat we tijdens de buidel-momenten eigenlijk nooit echt vaak foto’s hebben gemaakt, en die foto’s die zijn gemaakt bevat te veel naakt en die wil ik dan ook niet online hebben. Verder hadden we het natuurlijk ook te druk met genieten van deze momenten.
I’m a Kangaroo Care Mom
Normaal gesproken wordt je baby onmiddellijk na de geboorte op je buik gelegd en kort daarna krijgt papa ook de kans om te knuffelen. Voor ouders zijn dit de meest cruciale momenten in de relatie met hun kindje. Te vroeg geboren baby’s die niet in een optimale conditie of te klein zijn, worden vaak naar een gespecialiseerde afdeling gebracht voor verzorging en komen terecht in een couveuse. Deze afdeling heet de Neonatologie. Soms hebben de ouders de baby nog even kunnen vasthouden, soms ook niet. Ik heb Leia bijvoorbeeld een paar seconden op mijn buik gehad om de navelstreng door te knippen en een foto te klikken, daarna was ze meteen weg. Ik had op dat moment totaal niet het besef dat ik zojuist moeder was geworden. Gedurende de volgende periode krijg je als ouders vaak weinig kans om bij je baby te komen en hem vast te pakken. De kangaroo care methode is een manier om je baby heel dicht bij je te hebben, tegen de blote huid aan. Kangaroeën is in een korte tijd zeer populair geworden bij de zorg voor te vroeg geboren kinderen op de Neonatologie. Dankzij het buidelen leer je je kindje kennen en besef je pas goed dat je papa of mama bent geworden.
Wat is Kangaroo Care?
Bij het kangoeroeën wordt je kindje uit de couveuse gehaald en bloot, eventueel met een luier om, op je ontblote borst neergelegd en toegedekt met bijvoorbeeld een molton deken. Je eigen lichaamstemperatuur is voldoende om je baby warm te houden, er is dus geen risico op afkoeling. Je kindje ligt met het hoofd omhoog tegen de borst aan. Tijdens onze buidel momenten lag ik in mijn ziekenhuisbed of lag ik op de stoel die als bank uitgeklapt kon worden. Ook Marco nam diverse momenten om te buidelen en deed dit dan ook in de uitklap stoel.
Voorwaarden voor het starten van Kangaroo Care
Bijna alle baby’s komen voor de kangoeroe-methode in aanmerking, maar toch zijn er enkele voorwaarden:
- Je kindje moet het kangoeroeën prettig vinden en het kunnen verdragen. Zolang een baby afwijzend reageert, is het beter het kindje met rust te laten.
- Je baby moet stabiel zijn. Dit houdt in dat de baby een behoorlijke ademhaling en hartslag moet hebben. Zolang de hartslag en ademhaling nog snel ontregeld raken en doorlopend moeten worden gecontroleerd met een monitor, en zolang de toediening van medicatie moet worden bijgestuurd, is het kangoeroeën nog onmogelijk.
- Normaal vormt de beademing met extra zuurstof geen hinder om te kunnen buidelen. Kangaroeën is alleen moeilijk uit te voeren wanneer een druppelinfuus of een eenvoudige controle met de monitor gezamenlijk worden toegepast.
De voordelen van Kangaroo Care
Naast het feit dat je een goede band met je kindje opbouwt en hem beter leert kennen, herkent je kindje jou geur en het stemgeluid, dit zorgt voor een geruststellend effect. Kangaroeën heeft bovendien meer positieve effecten:
- Omdat de longen nog niet helemaal rijp zijn hebben prematuren soms met regelmatig ademhalen. Ze hebben soms kortere of langere ademstilstanden/adempauzes (apneus). De rustige en gelijkmatige ademhaling van de ouder werkt tijdens het buidelen stimulerend op de ademhaling van de baby en ademt hierdoor gelijkmatiger.
- Het vermindert stress en pijnbeleving
- Het verkort de tijd dat je kindje in de couveuse moet liggen
- Huid op huid contact biedt geborgenheid en veiligheid
- Doordat je kindje tijdens het buidelen kan kennismaken met de borst door te voelen, te ruiken en te proeven neemt de hoeveelheid moedermelk toe.
- De hersenen ontwikkelen beter
- Je kindje kan zijn of haar temperatuur stabiel houden tijdens het buidelen.
- Bijna alle kinderen vinden buidelen fijn en vallen zeer ontspannen in slaap.
Intiem
Uit eigen ervaring vond ik de buidel-momenten erg fijn. Tijdens de couveuse periode werden wij geleefd door het ziekenhuis, je staat op een soort overlevingsmodus. Tijden de buidel-momenten kwam ik onmiddellijk in een bepaalde ontspan-modus terecht en vergat ik even alle toeters en bellen van het ziekenhuis en dacht ik niet meer aan de angsten die in mijn hoofd rondspookten. Het waren ontzettend intieme momenten om haar zo te zien ontspannen wanneer zij op mijn of Marco’s borst lag te knuffelen met ons. De duur van het buidelen is voor ieder kindje weer anders, wij mochten doorgaans 1x per dag een uurtje zo met haar gaan liggen. In het begin was ik nog erg zwak en ontdeed ik mij niet altijd van mijn kleding. Volgens de artsen was het liggen op mijn borst ook voldoende, zo kon Leia toch mijn hartslag horen.
De Kracht van skin-on-skin contact
Een tijdje geleden kwam ik deze video tegen op youtube, een bijzondere video waar ik keer op keer wel een traantje bij laat vallen. Deze video is precies waar huid-op-huid contact om draait.
Liess says:
Mooi geschreven, het zijn idd prachtige momenten. Ik vond t met Bram ook heel fijn, hij is dan geen dys of prematuur maar toch <3
Ilse van Kreanimo says:
Ja, ik had er al van gehoord (ben dan ook ambassadrice voor het project inktvisjes voor couveusekindjes).
Ik blijf het wonderlijk vinden!
Ik heb zelf mijn kindjes ook veel gedragen in de doek!
Merel says:
Ben (zoals je merkt) even je artikelen aan het lezen :)
Ik krijg tranen in mijn ogen als ik dit zie, zo mooi en intiem. Ik kan me ook zo goed voorstellen dat het een te vroeg geboren kindje ontzettend goed doet om dicht bij zijn papa en mama te mogen zijn. En andersom ook natuurlijk. Heel mooi in beeld zo.
Annemarel says:
Ik heb ook heeeeeeel veel gebuideld. Ook toen ze eindelijk thuis was. Heb mijn dochter pas voor het eerst gezien ruim 3 uur na haar geboorte. Tenminste .ik tel die drie milisecondes dat ze langs mijn hoofd werd weggevoerd niet mee. Daar heb ik heel lang last van gehad.
Anne says:
Ik kan me helemaal voorstellen dat dit de band met je kind mega versterkt. Wanneer je kindje zo vroeg geboren wordt is dit toch alles wat je wilt?
Lonneke Rempt says:
Prachtig om te zien en ook de hechting word dan zo intenser. Ik vind het wel even slikken om deze veel te vroeg geboren kindjes te zien omdat ik een kindje heb verloren met 7 mnd die te vroeg geboren is. Gelukkig ben ik wel een trotse moeder van een gezonde dochtertje nu. Ik heb mijn dochter altijd heel dichtbij me gehouden en ook tot haar 4de bij ons geslapen.
Marushi says:
Interessant om te lezen, ik had hier nog nooit van gehoord!
Marushi says:
Heel erg interessant om te lezen! Ik had hier nog nooit van gehoord.
Bianca says:
Vind dit echt heel mooi en bijzonder om te lezen, het lijkt mij vooral een hele mooie intieme ervaring x
lauramariskadegraaf says:
Ik heb hier nog nooit over gehoord joh! Wel interessant hoe de baby dit heel prettig kan vinden en ook warm genoeg blijft van de lichaamstemperatuur!
Vlijtig Liesje says:
Ja, ik heb er regelmatig over gelezen en gehoord. Het lijkt me echt supergoed om te doen. En ik geloof ook meteen dat baby’s er beter door gaan groeien.
Amy says:
Wat een mooie en intieme ervaring, het lijkt me echt wel een fijne methode om te doen als ik zo alle voordelen lees.
Nathalie says:
Prachtig en wat een goed iets buidelen! Mijn schoonzus haar kleintje was met 30 weken geboren en deed dit elke dag met haar zoon.
Layla says:
Ik heb de video eerder gezien en indd is het een erg emotioneel moment. Mijn kids vonden als baby heel erg fijn om huid op huid contact te hebben. Ik deed dit dan ook heel erg graag. Ik mis het nog steeds zo af en toe.