Het Kleuter SmoeltjesSchrift : Sluit de dag af met een glimlach
Met dank aan Scrivo Media mocht ik de nieuwe versie van het SmoeltjesSchrift reviewen! Het leuke is dat ik een prima vergelijking kan maken met het eerste Smoeltjesschrift dat mijn dochter al enige tijd in haar bezit heeft.
Wat is het (kleuter)Smoeltjesschrift?
Het kleuter SmoeltjesSchrift kan gezien worden als een dagboek. Een dagboek voor de “nog niet schrijvende” kleuter. Kleuters kunnen middels emoticons aangeven hoe hun dag was en op die manier alle leuke, maar ook minder leuke dingen van zich “afschrijven”. Naast deze emoticons zijn er ook kleine tekstjes te lezen of is er ruimte voor tekeningen. Tekenen is ook een mooie manier om gevoelens te uiten, zonder dat kinderen in de gaten hebben dat ze dit doen.
Bij ons in huis is het een ware “klapper”, de kids vinden het prachtig. Niet iedere avond maar toch met wekelijkse regelmaat wordt er fanatiek in het schrift geschreven. Zoonlief deed in het verleden gezellig met de vragen van het boekje van zijn zus mee. Maar vanaf nu kan hij in zijn eigen schrift schrijven waarvoor grote dank, Scrivo Media!
Het KleutersmoeltjesSchrift is net weer even anders dan zijn oudere “zus”. Er wordt, zoals ik al eerder aangaf, met emoticons gewerkt in plaats van met tekst. Dit werkt natuurlijk uitstekend voor de kleuters. Op een eenvoudige manier bereik je zonder woorden toch hetzelfde effect.
Meekijken in het Kleuter SmoeltjesSchrift
Om een kijkje te geven in het boekje zal ik de eerste pagina omschrijven. Op de eerste pagina worden de volgende vragen gesteld: Vandaag was/ Spelen deed ik/ Eten vond ik/ School vond ik/ Het weer was
Bij alle vraagstellingen staan emoticons en plaatjes die je ofwel kan omcirkelen of waarbij je een krul kan zetten. Het is maar net waar jouw kleuters voorkeur naar uit gaat. Aan het eind mogen ze een “sticker van de dag” uitkiezen. Deze zitten, zoals je op de foto zien kan, achterin het boekje. Lekker praktisch ook, geen losse vellen o.i.d.
Waarom je het kleuter smoeltjesschrift moet aanschaffen?
Misschien is deze vraagstelling wel niet de juiste? Waarom zou je het NIET doen? Vooral mijn oudste is een enorm gevoelig meisje. Zij uit dit gelukkig wel. Mijn jongste daarentegen is niet zo’n prater. Hij laat het achterste van zijn tong niet zien, maar prakkiseert wat af hoor! Voor hem is het Kleuter SmoeltjesSchrift dan ook een perfecte uitkomst. Voor het slapengaan neem je middels het schriftje de dag nog even rustig door. Dingen die goed gingen en leuk waren, maar ook de dingen die iets minder leuk waren. Ook de extra verhaaltjes die schrijvers Josina Intrabartolo & Sonja Kemp toevoegden zijn van waarde. Het geeft ruimte tot een gesprek dat zowel jou als ouder een kijkje geeft in het koppie van jouw kleuter, als ook het kind de ruimte geeft om zich te uitten. Er is even volle aandacht voor het kind. Er is ruimte voor zijn/haar gevoelens of deze nu positief of negatief zijn. Samen kan je zo de dag rustig, maar vrolijk, afsluiten.
Voor de prijs hoef je het niet te laten, € 14,50 bij Bol.com.
En wanneer je dan toch nog twijfelt; neem eens een kijkje op de site: Veel mooie, lieve, gezellige boekjes voor jouw peuter, kleuter en ook de iets grotere kids. Boekjes met gevoel zoals dit bedrijf het zo mooi noemt. Info over beelddenken, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid maar ook rouw en echtscheiding. Ik geef het smoeltjesSchrift voor beide leeftijdsgroepen een dikke tien!