Tips voor veilig en gezond watergebruik
Nederland, waterland. (Drink)water is een van de belangrijkste goederen die we hebben in ons land. De kwaliteit van het drinkwater is over het algemeen goed, en dat houden we graag zo. Hoe zorg je als beheerder van een installatie ervoor dat het drinkwater veilig en gezond blijft?
Aan de slag met legionellapreventie
Veel bedrijven hebben er eentje: een waterinstallatie. Dit kan bijvoorbeeld een drinkwaterinstallatie zijn. In Nederland ben je verplicht om deze regelmatig te laten controleren en te laten onderhouden. Legionellapreventie is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van de drinkwaterveiligheid. Legionella is een schadelijke bacterie die voor ziekte kan zorgen.
Toegegeven: het beheer van een drinkwaterinstallatie bevat een hoop specifiek werk. Eigenlijk kan alleen een specialist ermee aan de slag. Het werk moet ook regelmatig worden uitgevoerd. Onderdelen van de legionellapreventie zijn bijvoorbeeld het periodiek temperaturen en spoelen van tappunten. Ook moeten er logboeken worden ingevuld.
Om tot een legionellabeheersplan te komen, waarin wordt opgenomen welke maatregelen er moeten worden uitgevoerd, laat je eerst een risicoanalyse doen. Daar komen aanbevelingen uit, die in het legionellabeheersplan worden opgenomen. Dit plan wordt regelmatig uitgevoerd en de werkzaamheden worden geadministreerd. Op die manier zorg je voor een betere kwaliteit drinkwater.
Een BRL 6010-certificering behalen
Legionellapreventie en het behoud van veilig en gezond water staan centraal in de BRL 6010-certificering. Het is van cruciaal belang voor organisaties om de juiste preventiemaatregelen te nemen en de waterkwaliteit te waarborgen. BRL 6010 biedt richtlijnen voor het adequaat beheren, controleren en onderhouden van waterinstallaties om legionellabesmetting te voorkomen.
Blijven zoeken naar nieuwe technieken
In Nederland hebben we door klimaatverandering steeds meer last van langere, drogere en warmere perioden. Dit, in combinatie met opkomende stoffen, zorgt ervoor dat de waterkwaliteit van bronnen in ons land onder druk staat. Daardoor zijn steeds ingewikkeldere zuiveringstechnieken nodig. Membraantechnologie is hier een voorbeeld van. Als eigenaar van een drinkwaterinstallatie is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste technieken, of een specialist inschakelt die hier mee bezig blijft.
We moeten er samen voor zorgen dat ons Nederlands drinkwater van hoge kwaliteit blijft. Dat doen we met beheersplannen, controles en door gebruik te maken van de juiste specialisten. Het behalen van een BRL 6010-certificering toont aan dat een organisatie alle stappen heeft ondernomen om legionella te voorkomen. Op die manier voorkomen we dat er niemand ziek wordt en je gewoon verantwoord water uit de kraan kunt drinken. Dat helpt ook mee voor het milieu: het scheelt plastic flesjes met gebotteld water.