Afslankbuddy | Wat als je kind te zwaar is?

Wat doe je als je kind te zwaar is? Moet je kind dan op dieet? Kinderen kunnen net als volwassenen te zwaar zijn. Maar wat kun je daar nou mee doen? Als volwassenen heb je zelf de keus om een crash dieet te volgen, minder koolhydraten te eten, maaltijden te vervangen etc. Maar dit zijn doorgaans geen dingen die we kinderen zien doen… 

Wat als je kind te zwaar is?

Kinderen zijn in de groei

Als je iets probeert te bouwen zoals een huis, doe je dat dan met de goedkoopste/ slechtste materialen? Of juist met de beste materialen?? Of doe je het met een mix? Ik vind dat je het dieet van kinderen met het bouwen van huizen kan vergelijken. Kinderen zijn als het ware in aanbouw. Niet alleen wordt er daadwerkelijk veel gebouwd aan het kleine lijf,  het wordt immers steeds groter, maar ook voedingspatronen worden al opgeslagen in het jonge brein.

Het betekend dus dat wat je er nu instopt al heel belangrijk is… bouw je een huis met goedkope/ minder goeie materialen dan zal het minder lang mee gaan dan wanneer je het met de allerbeste materialen bouwt. Je kan hier en daar echt wel eens met een goedkopere versie gaan van iets, maar de basis moet goed zijn. Zo werkt het ook als je naar het eten van kinderen kijkt, in het algemeen moet het gezond zijn, en dan past er ook wel eens iets ongezonds bij. Dat kan want je hebt een goeie basis neergezet.

Wat doe je als je kind te zwaar is?

En toch gebeurt het soms; een kind wordt te zwaar, wat moet je dan doen?? Ik raad voor kinderen absoluut geen diëten aan, maar juist een permanente verandering van levensstijl. En wat ook belangrijk is, praat er met je kind over… Niet perse over het te zwaar zijn, maar over gezonde keuzes maken.

Wat is gezond en wat niet? Wat is ook lekker maar wel gezond? Waarom is iets niet gezond en iets anders wel? Kinderen snappen dit al heel vroeg. Mijn zoontje van 5 weet donders goed dat snoepjes niet gezond zijn… mag hij ze dan nooit??? Ja zeker wel alleen hij weet dan ook dat het een uitzondering is en geen gewoonte, en daarom geniet hij er misschien nog wel meer van.

Hoe kun je een levensstijl van een kind veranderen?

Start met de snacks en het drinken.

  • Water, melk en fruit infussions zijn een gezonde keuze. Chocolademelk, Wicky, Cola, Roosvice niet. Dat kan best eens af en toe bijvoorbeeld een glaasje in het weekend maar niet standaard.
  • Vervang de snacks van je kind met vers fruit en groenten. Zeurt je kind steeds over trek? Laat hem lekker een appeltje eten. De vezels zorgen dat je kind zich langer verzadigt voelt. Maar ook groente als snoep tomaatjes, plakjes komkommer of stukjes paprika zijn een super snack.
  • Heb jij een lastige eter?? Je mag mij altijd een berichtje sturen voor tips!!

Tot volgende week, dan lezen jullie mijn laatste blogje voor Momambition.nl

Liefs, Xx

Afslank Buddy – Shirin

 

One thought on “Afslankbuddy | Wat als je kind te zwaar is?

  • Leuke blog. Toen ik als diëtist werkte heb ik kinderen met overgewicht begeleid. Het is een hele belangrijke dat er geen sprake mag zijn van honger en dat vooral de calorierijke tussendoortjes vervangen worden, zoals je ook benoemt. De cliënten die ik zag, hadden vaak onderliggende psychische problemen, daardoor waren er problemen in de opvoeding en hadden daardoor al op jonge leeftijd een eetverslaving opgebouwd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.