10 x de leukste bord- en kaartspellen voor jonge kinderen

Bordspellen spelen is niet alleen heel erg gezellig, het kan ook ontzettend leerzaam zijn voor kinderen. Zo leren ze niet alleen tellen, maar bijvoorbeeld ook om tegen hun verlies te kunnen. Er bestaan diverse educatieve bordspellen voor verschillende leeftijden. De inspiratiebron voor dit artikel is uiteraard onze eigen lieve Leia, wij hebben dan ook de leukste bord-en kaartspellen uitgezocht voor jonge kinderen uit haar leeftijdscategorie.
Wat we in elk geval wel hebben gemerkt is dat we het altijd erg lastig vinden om een geschikt bordspel te kiezen voor een specifieke leeftijd. Wanneer is een kind precies klaar voor een bepaald spel? Dat is vaak maar lastig te zeggen. Het ene kind is nou eenmaal wat sneller in zijn ontwikkeling dan het andere kind. Om je toch op weg te helpen hebben wij onze favoriete bordspellen en kaartspellen voor jonge kinderen uitgeschreven.

De leukste bordspellen voor jonge kinderen

Voor het gemak hebben we eerst een overzicht gemaakt met de 5 leukste bordspellen. Bij ieder spel vertellen wat voor soort spel het is, wat er in de doos zit en voor welke prijs het bordspel te krijgen is. Vervolgens gaan we verder naar het overzicht met de leukste kaartspellen voor kinderen.

MIJN EERSTE SPELLENZOO   (2-4 spelers)

HABA (€37,50)

De grote verzameling leerspellen van HABA. Zo wordt deze uitgave omschreven, en daar is niets over gelogen. In de doos vind je namelijk alle benodigdheden om tien verschillende spellen te spelen met je nakomelingen, waarvan elk spel een specifieke trigger heeft voor je kind. Dit varieert van getallen/kleuren memory tot een telspel met vier moeilijkheidsgraden tot een kaartspel om hoeveelheden te vergelijken.

Alle spellen spelen zich af in de dierentuin waar je samen met oppasser Tim de dieren leert kennen. In de doos vind je onder andere twee mooi vormgegeven, dubbelzijdige speelborden en acht houten dieren die in de meeste spellen gebruikt dienen te worden.

Inhoud: 1 neushoorn, 1 zebra, 1 flamingo, 1 zeehond, 1 giraffe, 1 toekan, 1 slang, 1 schildpad,13 kokosnoten, 1 oppasser Tim, 2 giraffendobbelstenen, 1 dierendaalder, 1 zakje, spelregels.

SUPER MARIO LABYRINTH (2-4 spelers)

Ravensburger (€34,99)

Labyrinth, van Ravensburger, ook wel bekend als betoverde doolhof zal bij niemand onbekend zijn. Het klassieke tactische schuifspel waarbij je als speler het doel hebt om als eerste al je artefacten terug te vinden heeft in menig huiskamer vast en zeker voor frustraties  en memorabele momenten gezorgd.

In de Super Mario variant is de speelwijze identiek aan het origineel, alleen ben je als speler nu op zoek naar personages uit het Nintendo universum, zoals Mario, Luigi, Donkey Kong en Peach. Ook het speelbord en de gangkaarten hebben een make-over gekregen; zo bestaan de muren van het labyrinth niet meer uit keien, maar uit de welbekende blokken uit de Super Mario games.

inhoud: 1 spelbord, 34 gangkaartjes, 24 doelkaartjes, 4 speelfiguren

Froggit      (2-6 spelers)

SmartGames (€29,99)

Froggit is een gezelschapsspel voor twee tot zes spelers waarbij het doel is om als eerste je hele kikker familie aan de overkant van de vijver te krijgen. Het spel is uitgebracht door SmartGames, die je waarschijnlijk wel kent van het grote assortiment aan denkspellen voor één speler. Dit is voor SmartGames het eerste gezelschapsspel dat uitgebracht is, en daarom trok het mijn aandacht.

Het doel van het spel klinkt simpel, spring om de beurt met al je kikkers via de leliebladen naar de overkant. Er zit echter ook een vis in de vijver, en wanneer een speler een kikker aan de overkant gekregen heeft, mag deze speler de vis een aantal stappen verplaatsen. Komt de vis hierbij op een kikker terecht? Dan moet deze kikker opnieuw beginnen.

Doordat de grote kikkers een sprong minder mogen doen dan de kleine kikkers, en je over kikkers heen kan springen zonder een sprong te verliezen, zul je gauw merken dat er aardig wat diepgang in het spel zit. Hierdoor is het spel niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook als volwassene kun je veel voldoening halen uit een gewonnen potje. Zoals we van SmartGames gewend zijn, zijn er ook nog expert spelregels om het nóg uitdagender te maken indien gewenst.

inhoud: Spelbord,1 vis,6 kikkerfamilies in verschillende kleuren

Dier op dier – Het wankele stapelspel (2-4 spelers)

HABA (€24,95)

Dier op dier is op papier een heel simpel spel. Elke speler begint met zeven dieren, en deze dienen op de krokodil gestapeld te worden. Wanneer een speler geen dieren meer overheeft heeft hij/zij gewonnen. Klinkt makkelijk, toch?

Elke speler begint de beurt met het gooien van een speciale dobbelsteen. Hierop staan alle opdrachten die uitgevoerd moeten worden. Gooi je bijvoorbeeld een twee, dan dien je twee dieren uit je voorraad op de stapel te leggen. Komt de dobbelsteen op “de hand” terecht? Dan mag je een dier uit je voorraad weggeven aan een tegenspeler naar keuze, waarna deze op de stapel terecht moet komen.
Valt de stapel om tijdens het stapelen? Dan moet de stapelaar twee dieren pakken.

Door de makkelijke spelregels speelt Dier op dier heel makkelijk weg, en de kids hebben het spelletje snel door.

Inhoud: 29 houten dieren en 1 speciale dobbelsteen

Tik tak boem (2-12 spelers)

Goliath (€14,99)

Tik Tak Boem van Goliath is een spel waarbij een goede woordenschat enorm van pas komt. Het doel is namelijk om woorden te maken met een bepaalde lettergreep voordat de bom ontploft. Daar blijft het niet bij, want voordat de ronde begint wordt er door een speler een dobbelsteen gegooid, en de uitkomst van de dobbelsteen bepaald in welk gedeelte van het woord de lettergreep moet zitten. Wanneer je een woord gevonden hebt, geef je snel de bom over aan je tegenspeler. Wie de bom in handen heeft als hij ontploft, moet het kaartje met de lettergreep houden. De speler die na dertien ronden de minste kaarten in handen heeft, wint het spel.

Inhoud: 1 bom, 1 dobbelsteen en 110 kaartjes met lettergrepen

Nog 1 extra dan; Omdat kiezen veel te moeilijk is

Eigenlijk hebben we nog een favoriet; het Concept Kids dieren spel. Dit is een coöperatief bordspel voor kinderen Vanaf 4 jaar waar je niet tegen elkaar moet strijden maar juist moet leren samenwerken. Meet weten? Lees onze review over het Concept Kids Dieren Bordspel.

review Concept Kids Dieren : hét coöperatieve borspel van 2018 momambition.nl

De leukste kaartspellen voor jonge kinderen

Nu we de leukste bordspellen achter de rug hebben, gaan we door met de leukste kaartspellen voor jonge kinderen.

Dick bruna reuzenkwartet (2-4 spelers)

Ravensburger (€5,99)

Kwartet is een prachtig denkspel, waar ook een flinke portie geluk bij komt kijken. Iedereen kent het wel, alleen is het soms wat lastiger uit te leggen aan de jongere kinderen. Dit terwijl deze prima mee kunnen doen! Daarom staat het Dick Bruna Reuzenkwartet in deze lijst.

Het Dick Bruna Reuzenkwartet is specifiek voor kleuters, op iedere kaart staan namelijk de plaatjes van de andere drie kaarten uit het kwartet.

inhoud: 36 kwartetkaarten

Skip bo junior (2-4 spelers)

Mattel Games (€10,99)

Skip Bo Junior van Mattel Games, is de ideale manier om de kinderen kennis te laten maken met het strategische kaartspel. De spelregels komen in grote lijnen overeen met de reguliere variant, en het is ideaal om strategisch inzicht en cijferkennis te kweken. De eerste paar potjes zal je waarschijnlijk pro actief de kids moeten bijstaan, maar na verloop van tijd zijn zelfs de kleinsten waardige tegenstanders.

inhoud: 96 spelkaarten en spelregels

De prinses op de erwt “kussens stapelen” (1-4 spelers)

HABA (€29,95)

Dit spel, gebaseerd op het welbekende sprookje van Hans Christian Andersen, is uitgegeven door HABA.

Net zoals in het sprookje is het de bedoeling dat de prinses heerlijk in kan slapen, hier zorg je voor door alle vier de sets beddengoed (kussen, dekbed en matras) op de erwt te stapelen zonder dat deze omvalt. De sets beddengoed zijn net echt, en hebben leuke vrolijke kleuren.

Het spel is op twee manieren te spelen, want het spelbord zelf heeft twee kanten, met aan elke kant andere velden. Bij de prinsessenkant van het spelbord is het de bedoeling dat elke speler samenwerkt om al het beddengoed opgestapeld te krijgen. Bij de drakenkant probeert elke speler om zijn eigen setje beddengoed zo snel mogelijk op het prinsessenbed te krijgen.

Inhoud van het spel:

  • 1 Enna, de prinses op de erwt
  • 1 erwt
  • 4 sets beddengoed (telkens 1 kussen, 1 donzen dekbed, 1 matras)
  • 1 prinsessenbed (uit 4 delen)
  • 1 spelbord (aan beide zijden bedrukt)
  • 1 dobbelsteen
  • 1 spelhandleiding

Animal Party (2-6 spelers)

Ravensburger (€10,99)

Animal Party van Ravensburger is een kansspel wat losjes gebaseerd is op Yahtzee. In de doos vind je 5 dobbelstenen met daarop verschillende dieren. Deze dieren vind je weer terug op de 36 dierenkaarten.

De dierenkaarten dienen geschud te worden, en moeten met de afbeelding naar beneden opgestapeld worden. De bovenste kaart wordt omgedraaid en naast de stapel neergelegd. Op deze dierenkaarten zie je een combinatie aan dieren. Dit kan variëren van twee gelijke dieren, tot vijf verschillende dieren.

Het doel van het spel is om als eerste vier dierenkaarten te bemachtigen. Dit kun je doen door met de dobbelstenen te gooien, en er voor te zorgen dat je binnen drie worpen alle afgebeelde dieren gooit.  Een leuke twist hierbij is dat wanneer je niet alle afgebeelde dieren gegooid hebt, de volgende speler verder mag gaan met de overgebleven dobbelstenen.

Inhoud: 5 dobbelstenen met symbolen, 36 dierenkaarten

Folanimos (2-4 spelers)

DJECO (€11,99)

Folanimos van DJECO, is een origineel spel waarbij alles draait om waarneming, snelheid en concentratie. Voordat het spel begint moeten er eerst vreemde dieren gemaakt worden. Dit is mogelijk door de 12 verschillende kop platen, en 12 verschillende lichaam platen. Door deze willekeurig bij elkaar te brengen krijg je de raarste combinaties, van een varken met een slangenlichaam, tot een olifant met koeienpoten.

De 24 speelkaarten, die ook bestaan uit 12 koppen en lichamen, worden gescheiden van elkaar en in twee potten gedeeld.  De speler die mag beginnen pakt de bovenste lichaamskaart, en legt deze open op tafel. Nu moeten de spelers snel reageren, want uit de vreemde beesten op tafel moeten ze het dier vinden dat hetzelfde lichaam heeft als de kaart uit de pot. De speler die als eerste het geluid van het dier laat horen wat met zijn kop afgebeeld staat, wint de kaart. Wanneer de lichaamskaarten op zijn, ga je verder met de kopkaarten, en draait het spel om.

Inhoud:

  • 24 speelkaarten: 12 ‘kop’ en 12 ‘lichaam’
  • 24 platen: 12 ‘kop’ en 12 ‘lichaam’

naast bordspellen zijn we hier in huis ook gek op gamen. Leia is dol op roblox op de iPad en op de Nintendo switch is het vaste prik just dance of animal crossing.

10 x de leukste bord- en kaartspellen voor jonge kinderen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.