Stop met stampen, want zo kan zuurkool ook!
Lieve mensen, laten we zuurkool even in het winter zonnetje zetten! Je kunt namelijk zo ontzettend veel met zuurkool in plaats van alleen maar de standaard zuurkoolstamppot. Zuurkool kan warm, koud, door een dip, op een hoppe pizza. Noem het maar op en het kan!
Zuurkool hoef je echt niet alleen te stampen lieve mensen. Met deze 4 gerechten verwerk je zuurkool op een heerlijke manier die ook binnen het kerstdiner past, maar zonder die ellendige stamper. Scheelt je weer spierpijn haha!
Flammkuchen met zuurkool en spek
Een typisch wintersport gerecht.
Benodigdheden voor het deeg: 250 ml lauw water – 2 theelepels instant gist – 400 gram bloem – snuf zout – 3 eetlepels gesmolten boten
Benodigdheden voor erop: 250 gram creme fraiche – 1 teentje knoflook, uit de pers – zeezout en versgemalen peper – 200 gram wijnzuurkool, uitgelekt – 1 rode uit, in dunne partjes -125 gram ontbijtspek – takjes rozemarijn
Reuben Sandwich met Pastrami
De Reuben Sandwich is een Amerikaanse klassieker met flink wat kcal: 898 p.p. oops… Maar wel lekker en in 15 minuutjes klaar!
Benodigdheden voor het sausje: 200 ml mayonaise – 70 ml ketchup – 2 eetlepels zure room – snuf paprikapoeder – 1 theelepel mierikswortel – 2 eetlepels fijngehakte ui en 1theelepel worchestershiresaus
Benodigdheden voor de Sandwich: 4 sneetjes landbrood – 2 plakjes jong belegen kaas – 200 gram wijnzuurkool, uitgelekt – 400 gram dungesneden pastrami
Meng alle ingrediënten voor het sausje en breng dit op smaak met peper en zout. Verwarm de grillplaat en toast de sneetjes aan één zijde goudbruin. Laat ze vervolgens iets afkoelen en besmeer ze royaal met de saus. Beleg daarna met een plak kaas en de helft van de pastrami. Besmeer de ongeroosterde kant van de andere 2 sneetjes en druk deze op het vlees. Snij doormidden en je sandwich is klaar.
Pretzels met zuurkooldip
Heb je wel eens bagels gemaakt? Het maken van pretzels lijkt hier wel een beetje op. Je pocheert ze eerst en daarna bak je ze pas af. Zo blijft de binnenkant heerlijk zacht terwijl de buitenkant lekker knapperig wordt.
Benodigdheden voor de pretzels: 7 gram instant gist – 300 ml lauw warm water – 2 theelepels lichte bastardsuiker – halve theelepel zeezout – bakspray of een scheutje plantaardige olie – 1 lei, losgeklopt met 1 eetlepel water – 2 eetlepels pretzelzout of grof zeezout
voor het pocheer water: 2 liter water – 2 eetlepels baksoda – 50gram lichte bastard suiker
voor de dip: 100 gram zuurkool, fijngehakt – 125 gram verse roomkaas – 2-3 eetlepels zure room – 1,5 eetlepel mierikswortel – 1 teentje knoflook uit de pers – 3 eetlepels fijn gehakte bieslook – zwarte peper en zout naar smaak.
Pretzels maken
los de gist op in een kom met een paar eetlepels water en de suiker. Meng het zout door de bloem en maak in het midden een kuiltje. Giet de opgeloste gist en het water in het kuiltje en begin met kneden. Zeker 10 minuten tot het een soepel en zacht deeg is. Voeg indien nodig meer zout en water toe. Vet een kom in met spray of olie en leg hier de bol deeg in. Laat het deeg (met een theedoek eroverheen) een uur rijzen nop een tochtvrije plek. Bekleed vervolgens 2 bakplaten met bakpapier en verdeel het deeg in 12 stukken van ongeveer 35 centimeter. Rol elk stuk in een knoop met 3 gelijke openingen, de bekende pretzelvorm. Leg hier een met bakspray ingespoten stuk plasticfolie overheen en laat nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden en breng daarna alle ingrediënten voor het pocheren tegen de kook aan in een grote pan. Het water zal iets schuimen door de soda, is niet erg. Laat voorzichtig een paar pretzels in het water glijden en pocheer ze 15 seconden. Verwijder ze uit de pan en leg terug op de bakplaat. Bestrijk de pretzels met ei en bestrooi met zoutkorrels. Bak vervolgens in 30-35 af tot ze glanzend donkerbruin zijn.
Meng alle ingrediënten voor de dip in een mooie kom en serveer de warme pretzels erbij.
Zuurkoolsalade met hazelnoten en appel
Deze salade is perfect bij vettig vlees, denk bijvoorbeeld aan pulled pork, wild of procereur. Al moet ik zeggen dat hij met een braadworstje ook goed te doen is hoor.
Benodigdheden: 500 gram zuurkool – 1 rood appeltje in parten met schil – paar druppels citroensap – 75 ml appelazijn, of cider en sherry azijn – 2-3 eetlepels gembersiroop (naar smaak) – 150 ml hazelnootolie – 1 klein rood uitje in dunne ringen – 1 theelepel mierikswortel – zeezout en versgemalen peper – 75 gram hazelnoten
Schaaf aardappelpartjes in dunne flinters en besprenkel ze et citroensap. Dit helpt tegen verkleuren. Meng dit met de zuurkool. Klop voor de dressing de azijn met gembersiroop goed door elkaar en klop in een dunne straal de hazelnootolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de ui ringetjes erin weken en rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze geur en lichtelijk verkleuren. Laat ze vervolgens afkoelen en hak ze grof. Met de dressing (met uit) door de zuurkool met appel en voeg hier de mierikswortel aan toe (mag uit een potje). Laat de salade zeker een uur staan zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Als laatste voeg je de gehakte hazelnoten toe.
Variatietip: vervang hazelnoten voor walnoten. tip: noten van Basboernoten.nl
In elk geval 4 variaratie met zuurkool die je prima bij her kerstdiner kunt serveren. Welk zuurkool gerecht lijkt jou het lekkerst? Bon appetite! Liefs Cassandra
Nicole Orriëns says:
Leuk zeg! Ik maak het nu standaard klaar met stampen, maar dit zijn veel leukere manieren!
Tessa says:
Wat handig deze recepten! Ik heb net zelf zuurkool gemaakt, wat ik leerde bij een fermenteer cursus, en vreesde al dat het alleen maar ovenschotels en stamppotten zouden worden. Dat hoeft dus niet :-D