Oorbellen laten schieten bij je kind? Vanaf welke leeftijd?

Oorbellen laten schieten bij je kind, dat kan natuurlijk erg leuk, lief en schattig staan. Al zijn de meningen hier nogal over verdeeld en is het wel een discussiepunt. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. De ene vindt het kindermishandeling, de ander vindt het geweldig.

Oorbellen laten schieten bij kinderen, vanaf welke leeftijd kan dat?

Dit kan best een discussiepunt zijn tussen mensen. De meningen over oorbellen laten schieten bij kinderen verschillen per persoon en ook nog eens per cultuur. Wist je dat het in een aantal culturen zelfs gebruikelijk is dat jonge kinderen (baby’s) al gaatjes en dus oorbellen krijgen? En er zijn ook veel mensen die juist tegen zijn en wachten tot de kinderen een jaar op 10 zijn of ouder.

Kinderen moeten tot het 16e levensjaar zeker altijd toestemming hebben van de ouders om gaatjes te mogen laten zetten. Vroeger in de tijd dat ik gaatjes liet zetten kon je naar elke juwelier gaan en gaatjes laten zetten met je vader en of moeder… Nu zet niet elke juwelier meer gaatjes en moet je soms de gaatjes laten piercen. Ook niet alle zaken zetten oorbellen bij baby’s, dit omdat ze niet vinden dat kinderen op die leeftijd zelf een keus kunnen maken of ze het wel of niet willen. Dit klopt natuurlijk ook wel, een baby kan niet praten.

oorbellen laten schieten

Oorbellen laten schieten: Hoe werkt het ?

Mocht je er uit zijn en je kindje graag oorbelletjes willen laten dragen zorg dan dat je naar een goede juwelier gaat. Het is verstandig om voor de tijd even contact op te nemen want niet iedere juwelier zet de gaatjes of heeft een leeftijdsgrens. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid even te bellen.

Als je eenmaal bij de juwelier bent krijgen jullie de keuze uit verschillende soorten oorbellen, dit kan zijn een oorbel met steentje maar ook gewoon een naturel knopje. Bijna altijd zijn de oorbellen die als eerst gezet worden de zogenoemde ‘zweerknopjes’,  dit zijn oorbellen van chirurgisch staal die altijd minimaal 6 weken in de oren moeten blijven zitten.

Eenmaal het knopje uitgekozen wordt het oor eerst ontsmet en er zal met een jodiumstift een stipje gemaakt worden op het plekje waar de oorbel zal moeten komen te zitten. De gaatjes worden dan gemaakt met een schietapparaat dat in een steriele verpakking zit.

Hoe lang duurt het?

Het zetten van de gaatjes is zo gedaan, het duurt nog geen seconden. Al kunnen kinderen er wel erg van schrikken, er kunnen nogal wat traantjes vloeien van de schrik. Vaak is het huilen ook meer van de schrik dan van de pijn. Natuurlijk doet het even pijn, het voelt eigenlijk als de pijn bij een prikje. Maar voor een kind is dit natuurlijk heel anders dan voor een volwassene. Er zijn ook juweliers die de gaatjes tegelijkertijd in allebei de oren zetten. Het voordeel hiervan is dat je kind dus maar 1x zal schrikken, je neemt dat niet het risico dat je kind niet meer durft en maar met 1 oorbel zal rondlopen. Het kan natuurlijk ook een reden zijn dat ouders er bewust voor kiezen om een kindje als baby al gaatjes te laten zetten en niet op latere leeftijd.

De verzorging van het oorbellen laten schieten

Het is erg belangrijk om de gaatjes goed te verzorgen. Van de juwelier krijg je desinfectie druppels mee naar huis die je op de gaatjes moet druppelen. Dit moet 1 a 2 keer per dag gebeuren. Het is ook belangrijk dat je de oorbellen regelmatig even draait, dit zodat de oorbellen niet vastgroeien en de desinfectie druppels goed verdeeld worden.

Shoptip voor leuke oorbellen: My-jewellery.com/nl-nl

oorbellen laten schieten

Oorbellen schieten bij je kind? De keuze is aan jou….

Wanneer laat je nou echt oorbellen zetten bij je kind? Het is en blijft een discussiepunt. Laat je wel of juist niet oorbellen zetten bij baby’s, een nog groter discussiepunt. Mocht je ervoor kiezen dan is er hopelijk goed over nagedacht. De keuze om je kind oorbellen te laten dragen ligt uiteindelijk bij de ouder. Die moet altijd toestemming geven. En laten we eerlijk zijn, niet alle kinderen van alle leeftijden kunnen die keuze zelf maken.

Onze dochter is 4 jaar en heeft geen oorbellen, wij vinden dat dit een keuze is die ze zelf mag gaan maken. Ze mag ze als ze haar zwemdiploma heeft gehaald, wij denken dat ze tegen die tijd zelf een keuze kan gaan maken. Misschien wil ze wel gaatjes, misschien ook niet. Het maakt ons niet uit. Het zijn haar oortjes en tegen de tijd dat ze het zelf graag wil of juist niet zullen wij wel of niet met haar naar de juwelier gaan. Dan wel een juwelier die ze tegelijkertijd gaat zetten. ;)

Hoe denk jij over gaatjes in de oren bij een baby? En wat vindt jij een geschikte leeftijd? Graag lees ik het in de reacties!

Liefs Madelon

 

 

10 thoughts on “Oorbellen laten schieten bij je kind? Vanaf welke leeftijd?

 • Ik heb zelf al gaatjes gekregen als kind, weet eigelijk niet precies op welke leeftijd, volgens mij mijn 5e. Ik werd echter geopereerd op mijn 6e, de oorbellen moesten toen tijdens de operatie uit en mijn gaatjes zijn in een nacht dichtgegroeid (terwijl ik de oorbellen al bijna een jaar had)
  Heb toen jarenlang geen gaatjes gehad, maar rond mijn tiende besloot ik zelf dat ik weer gaatjes wilde en heb ik ze opnieuw laten schieten. Op mijn dertiende kwamen daar nog twee gaatjes bij. En twijfel nu ook of ik er nog een helix bij zou laten zetten.
  Ik ben zelf nog elke dag blij met mijn gaatjes/oorbellen maar vind ondanks dat, je de keuze aan je kind over moet laten. Want als je kind ze niet meer wil, loopt hij/zij toch de rest van zijn/haar leven rond met gaatjes. Dus hoe leuk of schattig het ook is, wacht tot je kind zelf een keuze kan maken.

 • iIk kreeg ze zelf rond een jaar of 5/6. Mijn dochters hebben we de keuze gegeven dat ze zelf mogen beslissen als ze 6 zijn. Bij mijn oudste was de wens zo sterk, dat we 6 weken voor haar 6e verjaardag spontaan langs de juwelier gingen. Voor haar verjaardag kreeg ze heel veel leuke oorbelletjes!

 • Ik mocht het als kind niet. Heb op mijn 26e gaatjes laten schieten omdat het me zo leuk leek voor mijn bruiloft. Inmiddels draag ik nooit oorbellen, maar dichtgroeien doen ze ook al jaren niet. Mijn dochter mag kiezen als ze ouder is. Zolang ze er niet naar vraagt komt het ook niet ter sprake

 • Ik heb ze zelf pas op m’n 16e laten schieten en m’n zusje heeft ze als baby al gekregen. Misschien dat mensen er even van opkijken als je het vroeg doet, aan de andere kant is het alleen maar als een prikje en kunnen ze het zich later waarschijnlijk niet eens meer herinneren. Ik vind het niet een groot punt :) en oorbelletjes zijn zo leuk :)

 • Mijn dochtertje wil ze al wel, maar met al die complicaties rondom haar oren en luchtwegen en haar leeftijd vinden wij het nog niet oké. Willen nog even wachten tot ze wat ouder is.

 • Zelf ben ik blij dat ik er niets meer bewust van weet. Al hebben sommige baby al oorbellen en dat je denkt, dit is meer voor de mama dan voor hun zelf. Ik snap helemaal je punt van: je mag zelf kiezen of je oorbellen wilt

 • Joandi Loes Tholen says:

  Bij mij hebben ze gaatjes laten schieten als baby zijnde, en hoewel ik daar zelf heel erg blij mee ben vind ik dat ons kind zelf die keuze mag maken. Voor ons dus geen oorbellen tot ze er zelf om vragen.

 • Super leuk! Ik was zelf net 2 weken, en mijn oudste was 6 maanden. Mijn kleine is het steeds niet van gekomen, en nu vind ze echt alles wat aan haar lichaam komt vervelend dus we wachten nog even tot ze er klaar voor is.

 • Fannie Hovenkamp says:

  Mijn dochter was 6 maanden oud toen we het bij de juwelier lieten doen..dit omdat het in mijn omgeving normaal is om te doen. Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik op het moment van schieten mij een enorme slechte moeder voelde!! Als ik nog een dochter zou krijgen want trouwens absoluut niet gaat gebeuren Haha zou ik de keus aan hen zelf laten! Ze is inmiddels bij a 4 en een enorme tuttebel dus de oorbellen passen goed bij wie ze is!! :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.