BODY & SOUL / Parenting /
5 adviezen over het smeren van zonnebrandcrème bij kinderen
Langzaam komen er steeds mooiere en zonnigere dagen aan en dat betekent dat we weer even goed moeten stilstaan bij het insmeren met zonnebrandcrème van onze kinderen. Hoe bescherm jij je kind goed tegen deze heerlijke zon? Smeer jij al bij de eerste kleine zonnestralen met zonnebrandcrème of doe je dit pas bij hoge temperaturen?
Hoe beschermen wij onze dochter tegen de zon?
Laten we eerst beginnen met hoe wij onze dochter beschermen tegen de zon. Wij smeren haar huid al in bij de eerste zonnestralen met Naïf zonnebrandcrème (factor 50 zonder SLS, SLES, PEG, henoxyethanol, Parabenen of Minerale Olie).
Wij vinden dit een erg fijne zonnebrandcrème waarbij gebruik wordt gemaakt van fysische zonnefilters in plaats van Chemische (zie punt 3). Het voordeel van een fysische zonnefilter is dat deze niet in de huid trekt, het nadeel is dat deze soms voor een witte waas kan zorgen, al hebben wij hier nog geen last van gehad. Wat ik zo mooi vind aan de Naïf zonnebrandcrème is dat bij iedere verkochte tube €0,50 wordt gedoneerd aan KWF Kankerbestrijding. Naast het zorgvuldig smeren draagt ze altijd een UV-badpakje met een hoedje of petje op d’r koppie.
5 adviezen over zonnebrandcrème smeren bij kinderen
1. Kinderen hebben een tere huid, bescherm ze tegen UVA en UVB
Verbranden is niet goed voor je, dat weet iedereen inmiddels nu wel toch? Maar wist je ook dat je huidschade kunt oplopen als je je niet verbrandt? Bijvoorbeeld wanneer je achter het raam in de zon zit (en nee hiermee bedoel ik niet de rosse buurt in Amsterdam), zonder enige bescherming op je huid. Dit komt door de boosdoeners genaamd UVA- en UVB straling. Dit zijn 2 verschillende soorten straling:
UVB zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UVA is een beetje een bitch, want UVA gaat dieper de huid in en beschadigt daar ook de huid. Dit zorgt weer voor rimpels (huidveroudering). Het is dus belangrijk dat je een zonnebrand aanschaft die zowel UVA als UVB beschermt.
2. Welke factor gebruik ik bij mijn kind(eren)?
In drogisterijen zoals o.a. Kruidvat en Etos vind je diverse soorten zonnebrandcrèmes van factor 6 tot en met factor 50+. Hoe hoger de SPF (Sun Protection Factor), hoe beter je beschermt wordt. Tussen factor 30 en 50 zit eigenlijk weinig verschil. Om er zeker van te zijn dat je de juiste factor aanschaft, raad ik je aan om je door een deskundige te laten informeren. Iedere huid is immers weer anders. Wanneer het om de kindjes gaat, raad ik je qua zonnebrandcrème aan om voor factor 50 te kiezen.
3. Op welke ingrediënten let ik?
Er zijn een aantal ingrediënten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème:
- Alcohol: Alcohol droogt de huid uit en irriteert. Probeer dit te vermijden.
- Zonnefilter Oxybenzone – Deze chemische zonnefilter kan in vergelijking met andere chemische zonnefilters makkelijk worden opgenomen en hormoonverstorend werken. Een omstreden zonnefilter die teruggevonden kan worden in urine, bloed en zelfs moedermelk. Zie dr. jetke: wat doet oxybenzone in zonnebrandcrèmes
- Parfums – In sommige zonnebrandcrèmes zit een lekker geurtje zoals citrus, niet mega gevaarlijk hoor, maar wel onnodig. De parfums kunnen in combinatie met de zon namelijk voor pigmentvlekken zorgen.
4. Hoe vaak moet je je kind(eren) insmeren met zonnebrandcrème?
Het is misschien een gekke vergelijking, maar het is net als met roken. Je weet nooit van te voren van welke sigaret je longkanker kunt krijgen. Dit zelfde geldt voor de zon en huidkanker. Je weet nooit precies welke keer voor huidkanker kan zorgen. Het is daarom belangrijk om je dagelijks te beschermen. Om je volledige lijf in te smeren heb je ongeveer de hoeveelheid van een borrelglas nodig om goed beschermt de dag door te komen. Het advies wat betreft zonnebrandcrème smeren is meestal om de 2 uur weer opnieuw.
5. Wel of geen waterproof / waterresistente zonnebrandcrème?
Vooral voor kinderen heb je veel zonnebrandcrèmes op de markt die waterproof of waterresistent zijn. Dit betekent dat de zonnebrandcrème ook beschermt terwijl je kindje lekker aan het spelen is in het water. Het wil echter niet beloven dat het ook daadwerkelijk blijft zitten tijdens het zwemmen, het advies luidt dan ook om na het zwemmen gewoon weer opnieuw in te smeren.
De huid van je kind(eren) verzorgen na het zonnen
Na een lekkere dag in de zon, is het ook belangrijk om de tere huid lekker te kalmeren en verzorgen. Zelf gebruiken wij daar (ja ook weer Naïf) de Naïf Aftersun voor. Dit is een verkoelende en verzachtende gel-achtige substantie met ingrediënten zoals Glycerine en Aloë Vera. Deze ingrediënten verminderen de roodheid na het blootstellen aan UV-stralen. Ideaal dus om de huid weer tot rust te brengen. Ook hier geldt overigens dat het product geen schadelijke stoffen zoals SLS, SLES, PEG, henoxyethanol, Parabenen of Minerale Olie bevat.
Hoe bescherm jij je kind(eren) tegen de zon? Heb je nog handige (extra) tips en/of adviezen?
misseagles says:
Ik smeer factor 30, puur omdat het slechts 1% scheelt qua bescherming en omdat ik met 30 toch net wat vaker smeer dan met 50. Iets met tussen de oren enzo ;-)
Verder goede tips!
Jamey Herben says:
Wat een goede tips! Hoewel bram geen kindje meer is lijkt het af en toe wel zo. Want zelfs hem moet ik elke keer in de gaten houden anders smeert hij gewoon veel te weinig.
irma says:
Ik smeer altijd met factor 50 bij ons dochtertje, en wel meerdere keren op een ochtend / middag / speeldag.
Bianca says:
Hele fijne tips! Mijn dochter smeert zich tegenwoordig voor een groot deel zelf in (deze mama is zo chaotisch dat ik het nog wel eens vergeet) x
mamasliefste says:
Goede tips! We onderschatten de kracht van de zon, helemaal op de tere kinderhuidjes
SofarsoSabine says:
Deze tips komen precies op tijd want ik ben nu 36+0 weken en ik moet heel goed opletten straks in de zomer met ons kleintje!
Saranda says:
Wat een goede tips voor later! Ik zelf smeer soms al niet goed dus heb er zelf ook echt wat aan :)
anouk says:
Goeie adviezen, het is zó belangrijk om kinderen goed in te smeren! Trouwens, het is ook goed om je als volwassene goed in te smeren, dat wil ik ook wel eens vergeten dus doe nu een klein flesje in mijn tas :D Goede reminder!
jolienvs says:
Wat goed dat je hierover blogt, dit is zo belangrijk voor kindjes!