6 x een verstopte gootsteen aanpakken

Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken; een verstopte gootsteen waar het water niet meer wegloopt. Of nog erger; een verstopping waardoor het water op andere plekken overstroomt en waterschade veroorzaakt. Een verstopte gootsteen is niet alleen ontzettend vervelend, maar kan dus ook nare gevolgen hebben. Om te voorkomen dat je een dure professional moet inhuren heb ik een paar tips om je verstopte gootsteen meteen aan te pakken.

Door de afvoer regelmatig te reinigen kun je voorkomen dat de er überhaupt een verstopping ontstaat. Ik geef je daarom 6 tips die je helpen bij het ontstoppen van je afvoer. Met deze 6 tips kun je een verstopping voorkomen of een huidige verstopping te lijf gaan.

1. Pak de ontstopper erbij

Verhelp een verstopte gootsteen met de klassieke aanpak: de rubberen ontstopper. Zorg dat je de zuignap van de ontstopper in een laag water zet. Duw de ontstopper over de afvoer langzaam naar beneden. Trek vervolgens de ontstopper weer los. Zo ontstaat er een zuigkracht die de verstopping kan losmaken.

2. Gebruik azijn en soda

De verstopping kun je ook verhelpen met azijn, soda en heet water. Bekijk onderstaande video hoe je een verstopte gootsteen kunt aanpakken met azijn, soda en heet water:

3. Draai de sifon los en maak de afvoer schoon

Lukken de twee bovenstaande opties niet? Dan is het tijd om de sifon los te draaien. Het is wel handig om een waterpomptang te hebben en zet er even een emmer onder. Zodra je de sifon losdraait kan er namelijk een hoop troep uitkomen. Maak de sifon en de rest van de afvoer schoon en draai weer dicht.

4. Gebruik een trekveer

Zit de verstopping niet in de sifon, maar wat verder in de afvoer? Gebruik dan een trekveer. Draai de borgmoer van deze veer los en duw de veer met je hand zo ver mogelijk de afvoer in, tot de veer niet meer verder kan. Houd de trommel met één hand bij het handvat vast en draai met de andere hand rustig aan de slinger. Hierdoor zal de veer dieper de afvoer inkomen, waardoor je door  de verstopping heen kunt boren.

verstopping aanpakken momambition.nl

5. Ontstop de gootsteen met een stofzuiger of hogedrukreiniger

Hardnekkige verstoppingen kun je aanpakken met een bouw- of waterstofzuiger en een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor leidingen. Met een stofzuiger kun je de leidingen leeg zuigen, waarbij je met een beetje geluk de verstopping meezuigt. Door voor het stofzuigen met een trekveer aan de slag te gaan, is de kans nog groter dat je de verstopping kunt verwijderen.

Een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor het schoonmaken van leidingen doet het tegenovergestelde van een stofzuiger. Je blaast de leidingen dan schoon in plaats van dat je de leidingen leegzuigt. Een hogedrukreiniger is meestal een duurdere investering dan een stofzuiger, maar deze attributen kun je gelukkig vaak bij veel bouwmarkten ook gewoon een dagje of een dagdeel huren. Dit kost meestal maar een paar tientjes.

6. Gebruik gootsteenontstopper

Lukt het met alle bovenstaande methodes niet en wil je geen dure professional inhuren? Dan rest je maar één ding: de gootsteen ontstoppen met chemische middelen. Persoonlijk is dit niet mijn voorkeur omdat deze middelen niet goed voor het milieu zijn en daarnaast bij veelvuldig gebruik de pvc buizen kunnen aantasten. De chemische middelen zijn verkrijgbaar als vloeistof of als parels.

Kom je er dan echt niet meer uit en is de verstopping nog steeds niet verholpen? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om je gootsteen schoon te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.