Aanmelden voor een Middelbare School
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanmelden voor een Middelbare School. Hieronder is een kort stappenplan opgesteld voor het kiezen van een Middelbare School.
1. Schooladvies
Het is belangrijk om tijdens het zoeken naar een Middelbare School rekening te houden met het schooladvies dat je krijgt van de basisschool. Bedenk wel dat het uiteindelijk het belangrijkste dat je doet waar jij je goed bij voelt. En dat het schooladvies lang niet altijd doorslaggevend hoeft te zijn.
2. Doe onderzoek naar de verschillende niveaus
De middelbare school is het vervolg op de basisschool. Het wordt ook wel voorgezet onderwijs genoemd. Kinderen gaan hier over het algemeen heen als zij 12 jaar oud zijn en groep 8 heeft afgerond op de basisschool.
Alle niveaus van de middelbare school bereiden kinderen voor op de studie die zij na het voortgezet onderwijs gaan volgen. Dit vervolg kan zowel beroepsonderwijs als academisch onderwijs zijn.
De middelbare school kent vier niveaus: praktijkonderwijs, Vmbo, Havo en Vwo. Praktijkonderwijs is van de vier niveaus het laagste en vwo het hoogste. Het niveau van het voorgezet onderwijs dat jij gaat volgen bepaalt niet alleen de manier van lesgeven op de middelbare school. Het bepaalt ook wat voor type onderwijs je na de middelbare school kan gaan volgen.
Praktijkonderwijs
Het praktijk onderwijs is bedoeld voor kinderen die net niet mee kunnen met het niveau van het vmbo. In dit type onderwijs wordt je al direct voorbereid op de baan die jij uiteindelijk gaat doen. Je krijgt zoals de naam al zegt hele praktische lessen over wonen, werken en leven. Dit type onderwijs bieden wij niet aan bij SvPO.
Vmbo
Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Zoals de naam al zegt focust dit niveau zich er dus op om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op een vervolg in het beroepsonderwijs. Het vmbo duurt vier jaar. Het vmbo bestaat uit twee jaar onderbouw en twee jaar bovenbouw. Aan het einde van je tweede leerjaar ga je hier je profiel kiezen, waarmee je je in bepaalde vakken gaat specialiseren.
Over het algemeen gaan kinderen na het vmbo naar het mbo, wat staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Er zijn ook kinderen die na het vmbo nog doorgaan naar de havo.
Havo
De afkorting havo staat voor hoger algemeen voorgezet onderwijs. De havo bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs en duurt vijf jaar. De havo is een trapje hoger dan het vmbo en dat uit zich vooral in het tempo en het niveau van de lesstof. Op de havo wordt er meer gericht op zelfstandig werken. De havo bestaat uit drie jaar onderbouw en twee jaar bovenbouw.
In het laatste jaar van de onderbouw kies je een profiel. Hiermee specialiseer je je in een aantal vakken en bepaal je in welke richting jij je verder gaat ontwikkelen. Na de havo gaan de meeste leerlingen naar het hbo. Ook is het mogelijk om na de havo nog vwo te gaan doen.
Vwo
Vwo is de afkorting voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Zoals de naam als zegt word je hier voorbereid op het wetenschappelijke onderwijs wat je gaat volgen aan een universiteit. Naast de keuze voor de universiteit, kun je er ook voor kiezen om na het vwo naar een hbo te gaan. Het vwo duurt zes jaar en bestaat uit drie jaar onderbouw en drie jaar bovenbouw.
Net als bij de havo kies je in het laatste jaar van de onderbouw een profiel voor in de bovenbouw. Hiermee kies jij de richting die je op wilt gaan en ga je je hier verder in specialiseren. Op het vwo heb je verder nog twee verschillende richting, dat zijn het atheneum en het gymnasium. Het verschil hierin is dat je op het gymnasium ook Grieks en Latijn krijgt.
3. Checklist
Maak een lijst van de punten die jij belangrijk vindt en zoekt in een Middelbare School. Bedenk van te voren wat jij belangrijk vindt en wat bij jou past, zodat je het beste uit jezelf kunt gaan halen. Denk bijvoorbeeld na over het soort onderwijs dat jij fijn vindt. Wil je graag veel begeleiding? Of werk je liever veel zelfstandig? Er zijn veel verschillende soorten scholen. Er zijn bijvoorbeeld scholen waarin je in een kleinere klas les krijgt, zoals op SvPO. De kleine klassen zorgen ervoor dat je meer aandacht krijgt en je een persoonlijke band opbouwt met de docenten.
4. Oriënteren
Ga vervolgens bekijken welke Middelbare Scholen bij jou in de buurt zijn en welke verschillende opleidingsniveaus worden aangeboden. Maak hier een overzicht van en bepaal in welke Middelbare Scholen je interesse hebt, maar sluit nog niet te veel Middelbare Scholen uit van je keuze. Bekijk de websites van Scholen die je aanspreken. Hier is vaak al veel informatie te vinden. Ook zijn er verschillende websites waar je veel informatie kunt vinden over scholen, zoals de VO Gids. Meer informatie over School voor Persoonlijk Onderwijs kun je lezen in de VO Gids.
5. Open dagen
Bezoek verschillende open dagen van de Middelbare Scholen uit het overzicht dat je hebt gemaakt. Je kunt uiteindelijk de beste keuze maken als je de scholen ook daadwerkelijk heb bezocht en de sfeer hebt kunnen proeven. Stel daarnaast vragen aan zowel docenten als leerlingen over de school. Bedenk van te voren een aantal vragen, zodat je goed voorbereid op bezoek gaat. (door het coronavirus worden veel open dagen online gehouden)
6. Aanmelden
Daarna is het dan hét moment om een keuze te gaan maken. Schrijf eerst op welke scholen je het leukste vond naar aanleiding van de open dagen. Pak daarna weer je checklist erbij uit stap 2 en bekijk welke punten je toen hebt opgeschreven. Bekijk welke scholen goed scoren op je checklist en bekijk of er nieuwe punten zijn bijgekomen.
Het is belangrijk dat je uiteindelijk kiest voor de school waar je het beste gevoel bij hebt.