Als zzp-er de auto zakelijk of privé houden: wat is voordeliger?

Als zzp’er heb je diverse mogelijkheden op het gebied van autogebruik: Je kunt je auto op de zaak zetten of privé blijven rijden.. Een bedrijfsauto werkt fiscaal net even anders dan wanneer je je eigen auto privé houdt, daarom is het goed om alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten voordat je de keuze maakt. In deze blog helpen we je daarbij:

Opties voor zzp’ers

Als zzp’er heb je in totaal vier opties met betrekking tot zakelijk rijden:

 • Nieuwe auto op de zaak zetten;
 • Een zakelijke auto leasen;
 • Je bestaande auto op de zaak zetten;
 • Je bestaande auto privé blijven rijden.

Wanneer je met een auto privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. Het is dus belangrijk om die keuze weloverwogen te maken, want later aanpassen is best wel heel erg lastig.

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

 • afschrijvingen
 • onderhoud
 • parkeerkosten
 • de verzekering
 • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in één keer, maar door afschrijven. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Op sommige auto’s, zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s, kun je milieu-investeringsaftrek krijgen.

toyota Aygo automatten aanschaffen Als zzp-er de auto zakelijk of privé houden: wat is voordeliger?

Bedrijfsauto: nieuwe auto op de zaak zetten

Heb je nog geen auto en wil je wel een auto gaan kopen voor je eigen bedrijf? Dan kan het slim zijn om de auto direct op je eigen zaak te zetten. Je krijgt dan een bedrijfsauto. Met een bedrijfsauto heb je namelijk recht op een aantal fiscale voordelen.

 • Zo mag je de aanschafkosten van de bedrijfsauto van je winst aftrekken, maar niet in één keer. Dat doe je verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt. Per jaar trek je een deel van de aanschafkosten af. Ook mag je de btw terugvorderen.

Het grootste voordeel is dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke kosten. Denk hierbij aan

 • brandstof,
 • verzekering,
 • onderhoud,
 • APK,
 • motorrijtuigenbelasting,
 • afschrijvingen,
 • parkeerkosten etc.

Rijdt je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto? Dan heb je wel te maken met de bijtelling. Verder is het goed je ervan bewust te zijn dat je bij het kopen van een nieuwe bedrijfsauto, je in één keer een hoop geld betaalt.

Bedrijfsauto: een zakelijke auto leasen

Wanneer je als zzp’er een nieuwe auto voor je zaak wilt, maar niet in één keer veel geld wilt betalen, dan kan leasen een goede optie zijn. Zo houd je binnen je onderneming geld vrij voor andere grote uitgaven.

Wanneer je een auto least, betaal je elke maand één vast bedrag. Zo weet je als zzp’er precies waar je aan toe bent. Ook heb je bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Daarnaast rijd je regelmatig in een nieuwe auto, wat natuurlijk ook een prettige bijkomstigheid is.

Er bestaan 2 soorten leasevormen: operational lease en financial lease.

Operational lease

Bij operational lease ben je als zzp’er huurder van de auto. De maandelijkse leasefacturen zijn volledig aftrekbaar. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto, waardoor de auto dus ook niet tot je ondernemingsvermogen behoort. Je kan de waarde van de auto niet op je balans zetten.

Financial lease

Bij financial lease ben je als zzp’er (economisch) eigenaar van de auto. Dit is namelijk een kredietvorm waarmee je de auto koopt op naam van je bedrijf en je de lening afbetaalt in termijnen. De waarde van de auto kan je op je balans zetten, waardoor je in de meeste gevallen recht hebt op afschrijving en renteaftrek.

Bedrijfsauto: je bestaande auto op de zaak zetten

Ben je al eigenaar van een auto? Dan kan je ervoor kiezen om je privéauto op je zaak te zetten. Zo wordt je auto alsnog een bedrijfsauto. De waarde van de auto neem je dan op in de beginbalans van je bedrijf. Deze waarde wordt bepaald op het moment dat je je auto zakelijk wilt gaan gebruiken. De actuele marktwaarde van je auto achterhaal je bij een autodealer of garagehouder.

Door als zzp’er je auto op de zaak te zetten, mag je voortaan de gemaakte kosten voor je auto ten laste van je resultaat brengen. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Je betaalt alleen btw over de zakelijke autokosten, dus geen btw over je privékilometers. De btw die je privé betaalde bij de aanschaf van de auto is niet aftrekbaar.

Privéauto: Je bestaande auto privé blijven rijden

De laatste optie voor zzp’ers is om je privéauto gewoon privé te houden. Je kan dan alle zakelijke gereden kilometers declareren bij je eigen bedrijf. Het is hiervoor belangrijk dat je precies bijhoudt hoeveel kilometers je zakelijk rijdt, een gevalletje extra administratief werk dus.

Rittenregistratie

Als je de auto privé houdt, dan mag je geen autokosten aftrekken van je winst. Wél mag je het aantal zakelijk gereden kilometers vermenigvuldigen met 21 cent, en dat bedrag overmaken uit je bedrijf naar je privérekening (of eenmaal per jaar wegstrepen tegen andere privéopnamen uit je bedrijf).

Kilometers privé auto declareren

Een belangrijk detail dat vaak wordt vergeten bij het het privé houden van je auto voor zakelijk gebruik is dat dit gevolgen heeft voor je bedrijfswinst. Als je een auto privé rijdt en kilometers declareert, zijn alle kosten namelijk privé. Hierdoor maak je zakelijk meer winst en daar betaal je belasting over.

Als jouw auto privévermogen vormt, kan je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Daarbij moet je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Nog een handige tip: de tankpas voor zzp-ers

Als zzp’er kun je te maken krijgen met verschillende kostenposten, waaronder brandstofkosten voor je bedrijfsauto. Om deze kosten gemakkelijker te beheren, is het handig om een zakelijke tankpass zzp speciaal voor zzp’ers te gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.