Ambities en kinderopvang combineren? Charlotte doet het zo

Waarom kiest een moeder voor een gastouder of juist een kindercentrum? In mijn nieuwe rubriek vertellen ambitieuze moeders over het kiezen van kinderopvang en hoe zij dit ervaren.. Hoelang de kindjes worden opgevangen en of ze voor flexibele of juist vaste uren heb gekozen. Zo probeer ik een duidelijk beeld te scheppen voor aanstaande moeders en hen op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort opvang, die bij hen past. Charlotte (30) mama van Aukje, combineert ambities en kinderopvang zo:

Hoeveel uur per week werk je? En je eventuele partner? Ik werk twee dagen. We hebben thuis een eigen bedrijf dus mijn man werkt zo’n 70 uur per week. Een aantal uren per week werk ik daar ook nog extra.

Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met kinderopvang en hoeveel uur wordt jouw kind opgevangen in de week?  Met 3 maanden ging ik weer aan het werk en dus ging Aukje toen al naar de opvang. Ze wordt twee dagen per week opgevangen.

Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, een gastouder of naar de opa’s en oma’s? Op donderdag dan gaat ze naar mijn ouders en op vrijdag naar het kinderdagverblijf.

Waarom heb je hiervoor gekozen? Ik vind het belangrijk dat Aukje naar het kinderdagverblijf gaat omdat ze daar een hoop dingen leren die ik haar thuis niet kan leren. Daarnaast vind ik het voor de ontwikkeling van Aukje ook erg goed. En mijn ouders zeiden al meteen bij de aankondiging van onze zwangerschap  dat ze graag een dag op wilden gaan passen. Suuper fijn natuurlijk.

Heb je gekozen voor vaste uren of juist flexibele uren? Waarom? Vaste uren omdat ik ook vaste uren werk als leerkracht.

ambities en kinderopvang

Heeft je kind moeten wennen? Hoelang heeft dit ongeveer geduurd? Bij opa en oma niet maar op het kinderdagverblijf wel. Dit komt omdat Aukje erg gehecht is aan vaste gezichten en omdat ze daar een beetje pech mee heeft gehad. Nu ze alweer een tijdje vaste leidsters heeft merken we dat het veel beter gaat.

Hoe is de verdeling tussen halen en brengen? Mijn ouders wonen bij mijn werk in de straat, dus als ik ga werken dan breng ik haar en na het werk dan eten we samen mee en rijden we saarna naar huis. Op vrijdag brengt Maikel Aukje naar het kinderdagverblijf en ik haar haar altijd op.

Wat zijn voor jou/jullie de voordelen van kinderopvang? Ik denk dat het goed is voor de sociale ontwikkeling van Aukje. Ze leert om met andere kinderen om te gaan, om samen te spelen en te delen. Ook bereiden ze de kinderen al goed voor op de basisschool en worden ze een stukje zelfstandiger.

Wat zijn voor jou/jullie de nadelen van kinderopvang? Ik denk dat ik een beetje pech heb gehad, maar veel wisselende gezichten. Daar heeft Aukje echt veel last van gehad, zoveel dat ik echt even heb overwogen om over te stappen naar een gastouder. Uiteindelijk is het goed gekomen.

Waar hield(en) jij/jullie rekening mee? Wat was voor jou/jullie belangrijk om juist die organisatie of persoon te kiezen? We hadden al goed contact met een kinderdagverblijf bij ons in de buurt, dus die is het direct geworden. Daar zijn we niet eens gaan kijken van tevoren omdat het gewoon goed voelde.

Houden ze op de opvang hetzelfde ritme aan als thuis? Waarom wel/niet? Ja als baby hielden ze daar erg veel rekening mee. Nu op de peutergroep hebben ze volgens mij gewoon een algemeen ritme maar dat sluit mooi aan op ons ritme thuis.

Hoe gaat jouw opvang om met zieke kinderen? Wanneer een kind koorts heeft dan bellen ze naar de ouders. Samen beslis je dan wat het beste is voor je kind op dat moment. Bij bepaalde besmettelijke ziektes dan informeren ze altijd alle andere ouders middels een brief op de deur.

Hoe houd jij het balans tussen werk, gezin en jezelf? Plan je specifieke mama-momentjes? Ik plan geen specifieke mama momentjes omdat ik toch al best wel veel tijd met Aukje samen heb. Ik probeer wel om elke week iets leuks met haar te gaan doen, zoals bijvoorbeeld naar de dierentuin, de speeltuin of een speel date ofzo. Dat lukt niet altijd maar dat compenseer ik dan wel door een extra duplo toren mee te bouwen ;-)

Ambities en kinderopvang combineren, hoe doe jij het?

2 thoughts on “Ambities en kinderopvang combineren? Charlotte doet het zo

  • Wat een leuk onderwerp! Ik denk dat het ook zeker fijn is om van verschillende mensen hier de ervaringen over te kunnen lezen. Vaak is het meer heel kort: of mensen vinden het prima of ze vinden het helemaal niks, maar hier heb je echt iets aan als je meer info over kinderopvang wilt krijgen. Ik denk dat heel veel vaders en moeders hier veel aan gaan hebben bij het maken van hun beslissing.
    En natuurlijk ook leuk om te lezen hoe Charlotte hiermee om gaat! ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.