Belgisch stoofvlees in een modern jasje
Als je weleens in België geweest bent en daar de leukste hotspots van Antwerpen heb bezocht, dan heb je vast en zeker ook wel eens Belgisch stoofvlees gegeten? Mocht dat niet het geval zijn, dan heb je zeker wat gemist. Want dit stoofvlees is zo ontzettend lekker, dat je het iedere dag wel zou willen eten. En het is heel goed te combineren met groenten, rijst en/of aardappelen.
Benodigdheden voor Belgisch stoofvlees: min voor 2 personen (ligt aan de eters!)
– runderriblappen van ongeveer 1 kilo
– 3 eetlepels mosterd
– 2 a 3 gele uien
– 5 tenen knoflook
– 1 flesje Leffe Blond (bier)
– 100 ml water om te beginnen
– ketjap
– 1 laurierblad
– 1 runderbouillon tablet
– bakboter
– bloem
Zo maak je Belgisch stoofvlees
- Om te beginnen, snijd je eerst het vlees in grove blokjes.
- Het vlees doe je in een schaal, en daarbij doe je de mosterd. Even goed roeren, en de mosterd in laten trekken.
- Ondertussen snipper je de ui en de knoflook fijn.
- Dan zet je je grootste pan op het fornuis. Ik heb er een speciale pan voor, aangezien het erg lang op het vuur staat. Dus een stevige pan is cruciaal voor het gerecht.
- Doe ongeveer 125 gram boter in de pan, en laat het smelten tot de boter goudbruin word.
- Het vlees mag nu in de pan, zet het vuur wel laag zodat het niet te snel gaat met het vlees. Belangrijk is dat het vlees alleen aan de buitenkant goed dichtgeschroeid word.
- Als je daarmee klaar ben, haal je het vlees uit de pan en gooi het in een schaal. Laat het bakvet in de pan!
- Nu kan de ui en knoflook in de pan.
- Als de ui en knoflook gefruit zijn, dan begin je eerst met een eetlepel bloem erbij te doen. Goed blijven roeren. Als het nog niet op een dik papje lijkt, dan nog een schep bloem erbij.
- Heb je dat gedaan? Dan mag de rest van de ingrediënten erbij. Dus om te beginnen, doen we eerst het bier erbij, dan het laurierblaadje, vervolgens het bouillonblokje en daarna nog de 100 ml water erbij. Even door elkaar roeren, en dan kan je de ketjap erbij voegen. Niet teveel! Begin maar eerst met 3 eetlepels.
- Dit prutje laat je ongeveer voor 10 min op laag vuur staan.
- Als de tijd voorbij is dan kan het vlees er weer bij gedaan worden.
- Weer even roeren, en dan doe je de deksel op de pan. Heb je geen deksel met gaatjes erin? Dan zet je de deksel gewoon een beetje scheef, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Nu kan je het gerecht gaar laten worden. Laat het gerecht voor 4,5 tot 5 uur op het fornuis staan, op laag vuur.
- Als de 5 uur bijna om is, en het vlees is lekker zacht. Dan kan je het vlees uit elkaar halen met twee vorken.
Tips:
Dit gerecht heeft echt wel z’n tijd nodig, dus wees er ook zeker van dat je je huis niet hoeft te verlaten! En ieder half uur even roeren en checken of alles nog goed gaat. Af en toe moet je ook wat water erbij doen, aangezien het water verdampt door de hitte. Iedere keer als je er water bij doet, doe je ook een paar eetlepels ketjap erbij.
Veel succes ermee! Het is niet moeilijk, maar het kost wel een hoop tijd. Laat even een berichtje achter als je het gerecht wilt proberen of als je hem al heb gemaakt.
Margreet says:
Ook lekker bij patat ?