Dakbedekking aanleggen: Epdm of bitumen?

Op het moment dat je een huis gaat bouwen of je huidige woning gaat renoveren zul je ook moeten nadenken over de dakbedekking van het gebouw. Dit is een belangrijke beslissing die je zult maken voor jouw woning. Enkele populaire opties hierin zijn het gebruik van epdm of bitumen. Dit zijn goede opties die je kunt kiezen voor je dakbedekking op het moment dat je een plat dak of een licht hellend dak hebt. Ze worden beide veel gebruikt maar hebben toch beide hun eigen kenmerken en voordelen. In deze tekst nemen we je mee in de voordelen van deze opties zodat je een juiste beslissing kunt maken voor jouw toepassing. 

De voordelen van epdm 

Epdm is een populair dakbedekkingsmateriaal dat uit ethyleen, propyleen en dieen-monomeer bestaat. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen weersomstandigheden. De levensduur van epdm is dan ook iets waardoor veel mensen epdm kopen. Dit materiaal kan namelijk in de meeste gevallen wel meer als 40 jaar mee. Dit komt mede doordat epdm bestand is tegen uv-straling en weersinvloeden. Daarnaast is het ook ideaal dat epdm weinig onderhoud vereist en eenvoudig is te repareren op het moment dat er een defect is. 

Je kunt epdm installeren met lijm of een mechanische bevestiging waardoor het eenvoudig is om dit klusje zelf in orde te maken. Wellicht ook goed om te weten is dat epdm milieuvriendelijk is doordat het ten eerste erg lang mee kan gaan en ten tweede recyclebaar is. 

De voordelen van bitumen

Een andere optie waar je voor kunt gaan bij een dakbedekking is bitumen. Dit materiaal wordt veel gebruikt doordat het erg veelzijdig is en je dit op grote schaal kunt gebruiken. Het gebruik van bitumen is erg duurzaam en biedt weerstand tegen zware belastingen, chemische invloeden en variërend klimaat. Net zoals epdm is een voordeel van bitumen dat deze waterdicht is. Hierdoor creëer je een effectieve barrière tegen water en vocht waardoor je schimmels zult voorkomen. Een bitumen dakbedekking biedt daarom een uitstekende bescherming tegen lekkages. Daarnaast is een bitumen dakbedekking eenvoudig aan te leggen doordat dit materiaal erg flexibel is en je hierdoor het materiaal kunt buigen zonder dat deze zal breken.

Wat is dan een goede keuze?

Nu je de voordelen van deze twee materialen weet zul je je waarschijnlijk afvragen voor welk materiaal je dan moet gaan, epdm of bitumen? Om tot een juiste keuze te komen is het belangrijk om een aantal factoren in acht te nemen. 

Het eerste belangrijke dat je zult moeten overwegen is het budget. Over het algemeen is bitumen goedkoper als epdm. Met een laag budget is het dus raadzaam om voor bitumen te kiezen. Buiten het budget om is jouw situatie een belangrijke factor. Op het moment dat je dus geen juiste keuze weet is het raadzaam om een expert om advies te vragen zodat die specifiek in jouw situatie kan meekijken en aan de hand hiervan een passend advies kan geven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.