Een ruimte waar veel mensen komen schoonhouden? Begin met het juiste gedrag
Ruimtes waarin slechts één persoon aanwezig is, die blijven doorgaans langer schoon dan ruimtes waarin groepen samenkomen. Al hangt het natuurlijk een beetje van de personen af, er zijn mensen die er ook in hun eentje al snel een troep van weten te maken, over het algemeen geldt dat meer mensen nu eenmaal meer rommel maken. Daarnaast worden ruimtes waarin veel mensen komen ook sneller vies.
Er zijn meer mensen die er een kopje koffie in kunnen omstoten, die vuil onder hun schoenen kunnen hebben of die er niezen en hoesten. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat juist op plekken waar zich veel mensen bevinden, automatisch ook veel vuil aanwezig is. De beste manier om dit te verminderen, is door mensen het gewenste gedrag te laten vertonen.
Onze handen zijn viezer dan we denken
Juist onze handen, de lichaamsdelen die in een ruimte van alles aanraken, zijn vaak een heel stuk viezer dan we denken. Dat komt grotendeels door wat in de vorige zin al beschreven staat: we raken er van alles mee aan. Deurkrukken, kranen, trapleuningen, zakdoekjes, wc-borstels, stoelleuningen, toetsenborden, tafels… Let er maar eens op wat je handen in een uur tijd allemaal aanraken, zeker wanneer je niet thuis bent. Al die zaken die jij aanraakt, die zijn ook door anderen aangeraakt.
En al hoop je natuurlijk dat iedereen dat met schone handen heeft gedaan, is er maar één iemand nodig die na het toiletbezoek zijn handen niet heeft gewassen, om allerlei bacteriën binnen flinke groepen te verspreiden. Als diegene dezelfde deur heeft aangeraakt als jij bij het betreden van de trein, en jij vervolgens op kantoor weer de deurkruk gebruikt om naar binnen te gaan die daarna ook door talloze collega’s wordt aangeraakt, die op hun beurt daarna ook weer van alles aanraken, zie je het bijna voor je hoe snel de verspreiding kan gaan.
De manier om dit te voorkomen? Vaker onze handen wassen. En dan ook echt goed. Niet alleen na een toiletbezoek, maar ook wanneer we een ruimte betreden, bijvoorbeeld. Goede handdesinfectie bij de ingang van een ruimte stopt de verspreiding, zeker als we dat consequent op iedere plek waar we naar binnen gaan doen. Daarnaast blijft wassen met zeep na bijvoorbeeld een toiletbezoek natuurlijk aan te bevelen, om die reden zou bij ieder toilet een zeepdispenser aanwezig moeten zijn.
Het geldt ook voor ander vuil
Natuurlijk verspreiden we niet alleen vuil via onze handen. Ook onze schoenen bijvoorbeeld brengen van alles mee naar binnen. Ook hier geldt weer dat ons gedrag, het goed vegen van de schoenen als we van buiten komen, een groot verschil kan maken. Als we vervolgens ook leren om netjes het vuil dat we zelf veroorzaken, bijvoorbeeld door het omstoten van een kopje koffie of het kruimelen van een broodje ook zelf op te ruimen, kunnen zelfs ruimtes waarin zich veel mensen bevinden schoon en hygiënisch blijven.