Negatieve kanten van ondernemen

Na anderhalf jaar zelfstandig ondernemen leek het me daarom wel een mooi moment even terug te blikken. Niet alleen terugblikken naar de positieve kanten van ondernemen, want hoe mooi het ook is, er bestaat helaas ook een negatieve kant van ondernemen. Hoewel dit voor iedere ondernemer natuurlijk weer anders is, vertel ik je vandaag welke dingen ik als onprettig ervaar sinds ik zzp-er ben geworden. 

De eenzame ondernemer

De overstap van loondienst naar zelfstandig ondernemen heeft ervoor gezorgd dat ik eenzamer ben geworden. Ik mijn stuk “De eenzame Ondernemer” vertel ik je precies tegen welke punten ik aanloop en hoe ik daar een oplossing voor heb gevonden. Maar ondernemen, niet alleen in mijn business, is soms wel een eenzame bedoeling. Je werkt alleen, zonder collega’s en daarin mis ik soms gewoon een sparringspartner.

Natuurlijk heb ik ook een boel leuke contacten gemaakt dankzij het schrijven, maar het is ook gewoon fijn om fysiek met elkaar af te spreken en samen projecten te starten zoals bijvoorbeeld de #8daysofchristmasgiveaway.

Verzekeringen, pensioen en andere financiële zaken

Wanneer je in loondienst werkt betaal je vanuit je salaris ook een stukje voor verzekeringen en je pensioen. Enorm fijn. Als ZZP-er is dit helaas een ander verhaal. De premies zijn torenhoog en de mogelijkheden laten me duizelen. Ik ben dus nu nog steeds bezig met bekijken wat voor ons rendabel is. Gaan we investeren? Sparen? Beleggen? Ik moet daarover echt even met iemand om tafel.

Of wat dacht je van ziektegeld. Wij ondernemers kunnen niet ziek zijn, want ziek zijn is geen inkomen. Geen UWV waar je op terug kunt vallen. Tenzij je langdurig uit de running bent en een speciale verzekering hebt afgesloten.. Maar ja, zoals hierboven beschreven, die premies joh. Niet te doen!

Vakantiegeld is ook iets wat we als ondernemer niet kennen. Nou ja, we kennen het wel, maar moeten daar zelf geld voor achteruit zetten. En Man man man, wat komen er nog een hoop belastingen aan te pas. Dingen waar ik in eerste instantie geen rekening mee had gehouden. Dat je bijvoorbeeld een hele administratie moet bijhouden om een bepaalde aftrek te kunnen ontvangen. En dat het totaal niet grappig is wanneer zo’n bestand die je sinds januari netjes bijhoudt, ineens verdwenen is van je harde schijf en je hem verder dus niet op een andere locatie hebt staan omdat je denkt dat dat niet mag ivm de nieuwe privacy wetgeving. Om te janken al die zaken.

Dat boekhouden ook. Ik heb dan wel een handig online boekhoudprogramma wat ik gebruik. Maar om er ook echt even voor te gaan zitten is een ander verhaal. In het begin deed ik dit ijverig elke week, inmiddels is dat nu eens per maand.

Niet betalende klanten en fluctuerend inkomen

En als we het dan nog even over die vervelende financiële zaken hebben.. Als ik ergens wel een hekel aan heb, dan is het een klant die niet op tijd betaald. Moet je weer een incasso procedure opstarten en daar hebben we natuurlijk helemaal geen zin in. Kost tijd, werk en geld.

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik het opstarten van een incasso procedure ook nog eens ontzettend eng vind. Je wilt namelijk de goede relatie met je klant graag behouden, want stel dat hij niet meer wil samenwerken omdat je een dreigend incassobureau op ze af hebt gestuurd? Maar goed, je wilt ook graag het bedrag op je rekening zien wanneer je een opdracht hebt afgerond toch? Hier zitten voor mij dus veel leerpunten. Ik vind het namelijk eng om voor mezelf op te komen in dergelijke situaties en op mijn strepen te staan.

Een fluctuerend inkomen moet je ook tegen kunnen. Ik kan je eerlijk vertellen dat ik soms rete lastig vind dat ik de ene maand bedrag x heb en de andere maand bedrag y. Die sales moet je allemaal zelf doen, want zo’n opdracht komt je ook niet echt aanwaaien. Was wel handig, whoesss hier heb je weer een opdracht! haha! Maar goed, je moet er tegen kunnen.

Weinig privé

Door mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, staat mijn adres helaas openbaar online. Ga ik op vakantie dan kun je mijn adres dus zo opzoeken en mijn huis leegroven. Gelukkig ben ik niet dom en zorgen wij altijd voor een oppas in onze woning als wij er niet zijn. Maar goed, je hebt als ondernemer wel weinig privé. Diezelfde Kamer van Koophandel verkoopt mijn gegevens namelijk ook nog eens door aan irritante energie bedrijven die je wekelijks lastigvallen met telefoontjes over zakelijke energie. Wanneer jij zo’n irritant mens bent en dit leest: laat me met rust oké? Mijn dank is groot! Sorrynotsosorry

Altijd aan het werk

Geen grap. Ik ben echt altijd aan het werk. Ook op vakantie. Ook in het weekend en zelfs als ik gewoon over straat wandel. Want mijn blog is best persoonlijk, dus in alles wat ik meemaak en onderneem, zie ik weer iets. “Oh dit is leuk voor op het blog” of “Dit moet ik echt aan mijn lezers vertellen” zijn gedachten die dagelijks door mijn hoofd schieten. Daarnaast is het even een mailtje hier beantwoorden en snel even via de telefoon een factuurtje na die sturen.. Allemaal van die hele kleine dingen, die ervoor zorgen dat ik bijna 24 uur per dag op scherp sta.

Gaan we bijvoorbeeld op persreis zoals Village Nature Paris? Dan ben ik continue bezig met hoe ik de dingen vanuit deze reis het beste kan omschrijven zodat dit duidelijk is voor mijn lezers. Ik denk na over wat ik zelf zou willen lezen als ik een review van een uitje bekijk en natuurlijk ben je continue bezig met hoe je de foto’s creëert. Helemaal sinds wij Leia niet meer herkenbaar in beeld hebben is dit een flinke opgave.

Le husband is hier dan ook niet altijd even blij mee. Ik worstel enorm tussen zakelijk en privé en hoe ik dit het beste kan combineren. Maar blijft gewoon een opgave. Na een bepaalde tijd gaat mijn telefoon dan ook op volledige stil modus zodat ik mezelf niet meer opgejaagd voel om terug te antwoorden of toch nog even op dat schermpje te kijken.

Social Media

Last but not least. Social Media vind ik ook een negatieve kant van ondernemen hebben. Het wordt ook flink onderschat. Hartstikke leuk die interactieve platformen zoals Instagram en Facebook. Maar het bijhouden ervan en daarnaast ook groeien is wel ff andere koek. Tegenwoordig moet je hele strategieën bedenken voor je een post online kunt zetten en een heel social media plan maken. Ik persoonlijk doe het niet. Social Media plannen vind ik onnatuurlijk en het haalt voor mijn gevoel het spontane weg. Groei ik daardoor langzamer? Ja. En dat is dan maar jammer. Maar ik wil wel graag die echtheid behouden, de reden waarom jullie, mijn lezers, mij als het goed is ook volgen.

Wel doe ik echt mijn best om leuke foto’s te plaatsen. Door gebruik te maken van een specifieke filter probeer ik er een bepaalde eenheid in te krijgen. Maar ik bewerk verder niet met photoshop of dat soort ongein. Snap ik sowieso niks van, maar een pukkel hier en daar heeft iedereen wel een keer toch?!

En ja natuurlijk wil ik ook graag naar de 10k volgers omdat dan de functie tot swipen beschikbaar is. Voor jullie ook een stuk makkelijker. Deel ik een foto in stories, kan ik de link naar het artikel erbij plakken en hoef jij alleen maar even naar boven te vegen in plaats van naar mijn account te gaan en vanuit daar op de link te klikken.

Maar ik weiger om volgers te kopen. Ik wil organisch groeien. Ik zie om me heen wel een hoop bloggers die wel volgers kopen uit Timboektoe. Maar ik vind dat ik dit niet kan verkopen aan mijn klanten. In mijn statistieken zie je dan ook geen landen zoals India of Turkije staan (waar vaak die gekochte volgers wegkomen). Heb je als ondernemer ook niets aan: je hebt namelijk geen interactie met deze volgers, ze liken geen foto. Ze staan daar alleen een beetje te staan in je volgers lijst. Ik snap ook nooit zo goed waarom bedrijven met dit soort accounts willen samenwerken…. Oke je hebt dus bijvoorbeeld 10k volgers, maar krijgt vervolgens maar 4 reacties en misschien 80 hartjes. Die verhouding is toch raar haha!

Hoe kijken jullie hiertegen aan? Wat zijn voor jou nadelen van het ondernemen? Wat vind jij van dat hele nieuwe strategische social media gebeuren? Laat het me weten in de reacties zodat we erover kunnen kletsen! Ik ben oprecht benieuwd naar jullie ervaringen. Liefs, Cassandra

in samenwerking

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.