Geslachtsbepaling tijdens je zwangerschap…ja of nee?
Een geslachtsbepaling tijdens je zwangerschap… ja of nee? Sommige ouders kunnen niet wachten tot dat ze met de 20-weken echo te horen krijgen of het een jongen of een meisje wordt, sommige ouders laten met 15 weken al een geslachtsbepalende echo maken en andere ouders? Die laten zich verrassen tijdens de bevalling.
Geslachtsbepaling
Als ouders kom je tijdens een zwangerschap voor de keuze te staan of je het geslacht van je kindje al wilt weten of niet. Wat je reden ook is, in principe kan je met de 20-weken echo kiezen of je het geslacht van je kindje wel of niet wilt weten. Daarbij staat natuurlijk wel voorop dat dit niet de reden is waarom de 20-weken echo gemaakt wordt. Het gaat er natuurlijk om of je kindje gezond is of niet. Dat is het allerbelangrijkste. Nadat alle metingen verricht zijn krijg je vaak de vraag of je het geslacht wilt weten. Kun je echter niet wachten tot de 20-weken echo, dan kan je vanaf ongeveer 15 weken een geslachtsbepalende echo laten doen.
Wil je geen echo, maar het toch weten? Oei ik groei heeft een grappige quiz om achter het geslacht van je kindje te komen. Met een dikke knipoog natuurlijk!
Voordelen en nadelen van een geslachtsbepaling
Zoals elke keus heeft ook de keuze van een geslachtsbepaling voor- en nadelen. Hoewel deze keus voor iedereen zeer persoonlijk is, zijn er ook een paar algemene ‘voors en tegens’.
Voordelen:
- Je kan de babykamer aanpassen aan het geslacht van je kindje
- Shoppen tot je er bij neervalt! Zonder alleen maar op zoek te hoeven naar neutrale kleding
- Er hoeft maar één naam verzonnen te worden: voor een jongen of voor een meisje
- Mensen kunnen gericht een cadeau geven
- Je kunt gericht een geboortekaartje ontwerpen of uitkiezen
- Bij nummer 2 (3, 4 enzovoort) is het handig uit praktisch oogpunt: moet je veel nieuwe kleding, beddengoed en accessoires aanschaffen of heb je alles nog
- Je kan een gender reveal party houden, net als dit Amerikaanse stel (helemaal hip tegenwoordig)
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PWi7_zDrYeo[/embedyt]
Nadelen:
- Het verrassingseffect is weg
- Als je het weet, kan je je ook de helemaal losgaan. Dat is een nadeel voor je portemonnee
- Verspreken is wel een dingetje als je het weet. Zowel qua geslacht (als je dat geheim wilt houden), maar ook qua naam.
- Je hebt een kledingoverschot na de geboorte. Je koopt zelf al veel voor het juiste geslacht, maar krijgt ook nog eens veel voor het juiste geslacht.
Wat was onze keus?
Bij Roos was onze keus gelijk duidelijk. We wilden ab-so-luut niet weten of het een jongetje of een meisje werd. We lieten ons graag verrassen. Gevolg was wel dat ik met 100% zekerheid wist dat ik een jongetje zou krijgen… Dus toen ik tijdens de spoedkeizersnee hoorde dat het een meisje was zei ik: “Nee joh, echt niet…toch?”. De verrassing was gelukt!
Bij Pim wouden we het wel graag weten en wel om twee redenen:
- Het praktische oogpunt: moesten we opnieuw shoppen of niet
- We wisten dat nog een keer zwanger worden geen optie meer was, dus wouden we het graag allebei een keer gedaan hebben: wel weten en niet weten
Met 15 weken kregen we al de mogelijkheid om het geslacht te horen. Ik hoefde het niet te horen. Ik was 100% overtuigd en dit keer wist ik zeker dat ik het niet fout zou hebben. Alles was zó anders deze zwangerschap. Toen tijdens de echo een piemeltje in beeld kwam wist ik dat ik gelijk had. Roos was overigens woest toen ze hoorde dat het een jongetje werd. Na een uur hysterisch te hebben gehuild zei ze: “Nee hoor, de dokter heeft het gewoon fout”. Gelukkig is ze nu verschrikkelijk gek op haar broertje!
Wat vond ik leuker?
Om heel eerlijk te zijn? Ik vond het leuker om het niet te weten. De spanning, de verrassing (en hoe!), het fantaseren over namen en ga zo maar door. Ik heb er van genoten. Dat betekent niet dat ik het bij Pim niet leuk vond, ook dat had zijn charme. Maar ik merkte wel dat ik heel erg op moest letten dat ik over ‘hem’ praatte en niet over ‘Pim’. Natuurlijk was het praktische aspect heel handig, maar het niet weten heeft echt mijn voorkeur!
Wist jij het geslacht van je kindje en hoe vond je dat?
Susan says:
Wij zijn voor het verrassings effect gegaan. Bij de geboorte van onze dochter zei mijn partner de meisjesnaam tegen mij en toen wist ik dat we een dochter hadden gekregen. Bij de geboorte van onze zoon heb ik hem zelf opgevangen en tegen mijn partner gezegd dat we een zoon hadden. Dit vonden wij samen heel bijzonder!
Het is zo vanzelf sprekend dat je het weet in de zwangerschap. Wij haalde bij prenatal blauwe en roze vlaggentjes en bij de kassa kregen we te horen. Wat leuk jullie krijgen een tweeling! Waarop wij antwoorden we weten het niet en als reactie ze zei ow dat kan ook.
Voor de kleertjes had ik het wel willen weten. Wij hadden 1 unisex pakje voor allebei en de familie kon meteen gaan shoppen voor ons schatje.
Marieke says:
Wij wilden het zo graag weten bij de oudste met de 20-wekenecho. Maar helaas, het was onmogelijk te zien. Dan maar bij de 33wekenecho :S Bij de eerste hebben we het geheim gehouden tot de geboorte.
Bij de 2e wisten we het wel bij de 20wekenecho en toen hebben we het gelijk ook aan iedereen verteld.
Nancy says:
Nee wij wilden het niet weten, bij beide niet. Mijn schoonzus zei:”Dan heb je nog net dat extra beetje kracht aan het einde van de bevalling, omdat je wil weten “wat het is”. Goeie! ik dacht totaal niet aan het geslacht van onze baby aan het einde ;-) Leuk om te lezen dit stuk, als je twijfelt.
Vanessa says:
Een gezond kindje is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar toch zijn we ontzettend benieuwd naar het geslacht. Gewoon om te weten wat er nu precies in mijn buik groeit, een jongen of een meisje. Daarnaast vind ik shoppen veel gemakkelijker als je het al weet. Zodra we het geslacht weten, dan gaan we het ook meteen aan iedereen vertellen.
Maaike says:
Wij wisten het bij beide kinderen ook niet. Nooit behoefte aan gehad eigenlijk. En de eerste ontmoeting vond ik zo magisch en bijzonder.
volgmama says:
Wij waren alle keren veel te nieuwsgierig maar geloofden het pas toen het voor de tweede keer bevestigd werd.
Nicole Orriëns says:
Nee, en ik wilde het ook niet weten. Maar ik snap jouw redenering van 1 keer niet weten, 1 keer wel weten ook.
mamasliefste says:
Ik wilde het bij beide keren weten. Ik was er al van jongs af aan van overtuigd dat ik alleen meisjes zou krijgen. Omdat je dit verder niet kunt beïnvloeden wilde ik het weten, want als het toch een jongetje zou worden, ik daar nog een paar maanden aan zou kunnen wennen. Ik heb 2 meiden gekregen ;)
Amylia says:
Ooh zo leuk allemaal. Ik denk dat ik het niet zou willen weten omdat ik het dan zou verklappen :-)
Karen - Dressing in Labels says:
ik zou het wel vooraf willen weten. Dan kan je de kamer leuker inrichten en is het makkelijker om al kleren enzo te kopen.
x Karen
http://www.dressinginlabels.com
Mieke van der Sande says:
Ik heb nog geen kids en ik zou het denk ik wel willen weten. Misschien ook om het praktische, dingen te kopen etc haha
Carli says:
Ik heb nog geen kids maar zou het wel graag willen weten. Gewoon al omdat anders de controlefreak in mezelf gek zou worden. :p
Miryam says:
Ja!! Bij allevier tijdens de 20 weken echo geslachtsbepaling laten doen. En nooit spijt van gehad ☺️ Vond het erg fijn om mijn kindje al in de buik een naam te geven en gericht te kunnen shoppen.