Vier kinderen en de voordelen van een groot gezin

Met vier kids vallen we volgens mij onder de noemer ‘groot gezin’. En de meest gestelde vraag die ik krijg als moeder is eigenlijk; hoe doe je dat met vier kinderen? En dat vind ik zowel een lieve als beetje gekke vraag. Want ja, die heerlijke georganiseerde chaos is gewoon mijn leven. En eigenlijk ervaar ik het niet als zwaar of extra druk.

Groot gezin

Een groot gezin is altijd licht chaotisch en een dag verloopt nooit zoals gepland. Maar volgens mij kan elke moeder dit beamen, ongeacht het aantal kinderen. Waar ik vooral aan merk dat we met veel zijn, is wanneer ik boodschappen moet bestellen bijvoorbeeld. Of wanneer we met z’n allen naar een verjaardag gaan. Vraag ons op je feestje en je huis zit redelijk vol. Maar ook wanneer we een dagje iets leuks gaan doen; de meeste familie tickets of gezinstarieven gaan uit van twee volwassen en twee kinderen.

De voordelen van een groot gezin

Maar ik ben stapel gek op mijn bunch of crazies en een groot gezin heeft ook voordelen:

  1. Het is nooit saai. Bij ons is altijd wat te doen en heerst er over het algemeen een gezellige drukte. Spelende kids, dansjes, liedjes en vriendjes/vriendinnetjes of neefjes die komen spelen of blijven slapen.
  2. You need to let it go. Meer mindful dan dit wordt ‘t leven denk ik niet. Met vier kinderen word ik gedwongen om te leven in het moment. Ik moet anticiperen op wat er gebeurt en bezig zijn met het nu.
  3. Meer tijd. Geloof het of niet, maar wanneer de kinderen groter worden, hebben ouders van een groot gezin meer tijd voor zichzelf dan andere ouders. De kinderen vermaken elkaar en de oudsten passen op de jongsten. Ik merk dit nu al, echt heel fijn! Zo ging de oudste laatst shoppen met haar broertje.
  4. Je bent een team. En nou ben ik slecht in teamsport, maar binnen ons gezin werkt dit heel goed. Mijn partner is dan ook zoveel meer dan alleen een mijn man. Samen de boel draaiende houden, voelt als een bedrijf runnen. En daarvoor moet je heel goed samen kunnen werken. We verliezen onszelf nooit in onbelangrijke details of eindeloze discussies. Samen schouders eronder en gaan!
  5. Samen spelen, samen delen. De kinderen moeten alles delen en vaak wachten op hun beurt. Een nieuwe fiets of de nieuwste Nikes zijn hier niet vanzelfsprekend. Wij ervaren dit als een voordeel.

Oh en verder heeft Australisch onderzoek uitgewezen dat gezinnen met vier kinderen het gelukkigst zijn. Zit wat in; zoveel liefde, geluk, blijdschap en verwondering als een kind met zich meebrengt. En dan keer vier, wauw! Maar de ouders van deze gezinnen gaven wel aan altijd een groot gezin te hebben gewild. Want geluk is natuurlijk een relatief begrip en voor iedereen anders.

Wil je meer van mijn chaotische gezin zien? Op ons YouTubekanaal  plaatsen we elke week een filmpje met fragmenten uit ons leven.

Groot gezin

Een groot gezin ook iets voor jou?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.