Hellen | Help.. Ik hoor de hele dag mam

Help.. Ik hoor de hele dag mam…De hele dag hoor het woordje  ‘mam’ .. Aan het begin en eind van elke vraag, opmerking, aanwijzing, instructie of filosofisch vraagstuk zit ‘mam’ aan vastgeplakt. Zelfs als ik niet wordt geroepen, of als onze dochter niet thuis is.. hoor ik ‘mam’ in mijn gedachten. 

Help.. Ik hoor de hele dag mam

Ik houd van onze dochter, zielsveel..Ze kletst de hele dag.  Dit doet ze al vanaf het moment dat ze kon praten, en dat kon ze al heel jong. Gezellige kletskous met veel vragen die ze beantwoordt wil hebben.. En met veel vragen, bedoel ik véél vragen. Ongeveer 300 keer per dag.

‘Mam’ ‘Mama’, ‘MAAAAAMAAAA’ ..

Hoe trots ik ook ben op mijn dochter, en hoe graag ik ook moeder ben… Soms.. mag er best een beetje minder ‘mam’ geroepen worden.. Bijvoorbeeld midden in de nacht… Gemiddeld slaap ik 5 uur per nacht, en als ik dan net slaap hoor ik soms.. ‘Maaaaaam’ .. Ik hoor het van heel ver weg, te diep in slaap om te beseffen waar het vandaan komt. ‘MAM’ , ‘MAAAAAMAAAA’ . Mijn brein heeft een informatie verwerking probleem. Vooral als ik wakker moet worden.. Ik probeer iets zinnigs terug te roepen.. Ontspan, ik kom eraan!

Halfslapend strompel ik haar kamer binnen.. Nou moet er toch wel heel wat aan de hand zijn, gezien het volume van haar stem. Dat was ook zo.. Ze kon niet bij haar beker met water. Ze demonstreert me uitgebreidt dat ze er écht niet bij kan.. De beker staat op haar nachtkastje en het nachtkastje staat 20 cm van haar bed af.. Zucht.

Serieus?! Wakker gemaakt omdat je je beker niet kan pakken?!

*dramaqueen modus ON*

‘Ik heb zooooo’n dorst en van jou mag ik niet uit bed’ … Hm goed punt. Daar heeft ze gelijk in.. Ze houdt zich gewoon heel goed aan de afspraak.. Ik neem mij voor om de volgende ochtend deze afspraak enigszins te versoepelen. Zij valt na een half uur weer in slaap.. Ik niet. Mijn brein is geactiveerd, dus slapen is kansloos..

‘MÁÁÁÁAM.’.

Het is 5.30u. Ik heb niet meer geslapen.

‘Mam, weet jij waar dat speelgoed hondje is uit dat verassingsei?!’

Wow! Euhm.. Over twee uur weet ik vast het antwoord..

Twee minuten later start de vragenstroom..

‘Mama, mag ik drinken’. ‘Mama, ik moet plassen’. ‘Mam, als je wit met rood mengt wordt het roze’. ‘Mama, van jou mag ik toch een konijntje’. ‘Mam, zullen we schooltje spelen’. Help.. Ik hoor de hele dag mam

We zijn een uur verder… Zucht. Ik trek dit niet in de ochtend na 1,5 uur slaap. Ik ren naar de douche. Ik moet echt wakker worden, na 2 minuten hoor ik haar weer roepen. Ik reageer niet. Ze roept weer, dit keer harder. De 3e keer komt de drama queen act om hulp roepen.. Ze gilt inmiddels dat het echt belangrijk is..

Het knutselschaartje is zoek.. Oh jee.. Met wat aanwijzingen vindt ze haar schaartje terug.. Gerustgesteld kan ze weer verder met haar knutselproject.

Ik kan weer verder met mijn ochtendritueel.. Ik hoor haar ‘dank je mam’ roepen. Ok, ok, daar is weer het woordje ‘mam’ maar ze zegt het zo lief..

Stiekem moet ik lachen om al die vragen. De hele dag door.. Serieus de H.E.L.E. dag door. Ze draagt als een koningin haar nieuwe jurk met de tekst ‘Klessebes’ .. Want ze kletst wat af, en achter ongeveer elke zin zegt ze ‘toch, mam?’

Het woordje ‘mam’ dwaalt de hele dag in mijn hoofd. Zelfs als ze niet roept, hoor ik haar in mijn gedachten roepen.. Het is een kwestie van tijd wanneer de volgende vraag, opmerking of filosofisch vraagstuk om mijn oren wordt geslingerd

‘MAM’ .. Mam is even niet bereikbaar. Ze heeft 10 minuten pauze. Spreek een boodschap in na de piep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.