Hellen | Hoe ADHD mijn puberteit heeft beïnvloedt

Hoe ADHD De puberteit van Hellen heeft beïnvloedt… De puberteit van Hellen was een hele heftige, chaotische, verwoestende en bepalende periode. De puberteit staat voor elk kind voor verandering, de eigen identiteit ontwikkelen en losmaken van de ouders. In haar puberteit zijn daarnaast ADHD in combi met veranderingen in haar hormoonhuishouding zeer bepalend geweest voor haar gedrag.. Lees je weer mee?

Hoe ADHD mijn puberteit heeft beïnvloedt

Typerende eigenschappen als kind

Als klein meisje waren de kenmerken van ADHD nauwelijks zichtbaar. Wel had ik een aantal opvallende en typerende eigenschappen. Ik dacht overal over na, en mijn gedachten gingen al heel jong heel ver. Ik had een chronische frons op mijn voorhoofd.  En nu heb ik chronisch rimpels daardoor haha ;).

Als baby reageerde ik totaal anders op het gaan in bad, daar waar de meeste baby’s het uitgieren van het slaan op water, bestudeerde ik de druppels die van mijn hand afliepen.. Het analyseren is blijkbaar aangeboren ;)

adhd 1987 hellen

1987

Wat heel typerend voor mij is, is dat ik heel snel schrok (en nog steeds eigenlijk). Dit tot grote hilariteit van mijn zussen. Altijd prijs natuurlijk haha ;). Zelfs als ik wist dat het er iets aan zat te komen, schrok ik alsnog. Als er één zus (of alle 4) achter de wc deur ging staan om mij te laten schrikken, en ik hoorde ze staan, dan schrok ik net zo hard als dat ik het niet zou weten.

Gevoelig voor autoriteit en gezag.

Mijn gedrag op de basisschool was op bepaalde vlakken wel opmerkelijk te noemen. Ik had een hele sterke eigen wil, en als ik iets in mijn hoofd had of er was mij iets belooft c.q. toegezegd, dan moest dat ook echt gaan gebeuren. Ik had (en heb ik inmiddels weer ;)) een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Daarnaast was ik heel gevoelig voor gezag en autoriteit. Zodra een leerkracht mij onterecht terechtwees, of mij op autoritaire wijze opdrachten gaf.. Dan was het hek van de dam. Ik was niet extreem brutaal o.i.d. maar ik verzocht de leerkracht om op een normale toon tegen mij te praten. Als ik iets onrechtvaardig vond, of ik was het ergens niet mee eens, dan bleef ik voet bij stuk houden. Één leerkracht op de basisschool heeft mij een keer naar huis gestuurd, omdat hij niet meer wist wat hij met mij aan moest. Ik was 8 jaar ;)

Little miss yellow

adhd little miss yellow
Little miss yellow

Een totaal onverwachte Cito toets score.

Mijn Cito toets van groep 8 gaf een totaal andere score aan dan het beeld dat men had van mij op de basisschool. Ik leerde namelijk heel snel nieuwe dingen, en liep vanaf groep 6 meestal voor op de andere kinderen. Ik heb op de basisschool regelmatig de conciërge een handje geholpen omdat ik al mijn werk af had.

Afgaande op de score van de Cito toets, zou ik nauwelijks de mavo kunnen halen. Huh?! De leerkracht heeft de onverwachts lage score aan faalangst gekoppeld. Overigens heb ik dat op de basisschool vaker gehoord, dat ik faalangstig was.

Toch het advies havo/vwo.

Het advies van de leerkracht was havo/vwo. Op mijn 11e begon ik in de havo/vwo brugklas. Daar bleek al snel dat ik heel veel moeite had met plannen, het maken van huiswerk, en het leren voor toetsen en overhoringen. Maar ja ik was dan ook piepjong, en de gedachte was dat ik met extra ondersteuning het wel zou redden. De extra ondersteuning kwam bij mijn oudste zus vandaan. Zij heeft mij de eerste twee jaar regelmatig geholpen, zelfs een periode dagelijks geholpen. Zij structureerde huiswerk voor me, en was een soort controlepunt.

In die eerste twee jaar van de middelbare school begon ik heel erg te veranderen, niet bepaald op positieve manier. Ik begon met roken. Ik werd steeds onrustiger, impulsiever, en mijn gedachten vlogen alle kanten op. Ik was chronisch moe. Als ik me te onrustig voelde, dwong ik mezelf om te gaan slapen. Hoe laat dat was, maakte niet uit. Het resultaat: een (tijdelijke) brein reset ;) Als ik wakker werd, was ik rustiger en liepen mijn gedachten niet allemaal door elkaar .

Sneeuwbal effect aan gedachten

Als klein meisje waren mijn gedachten voor veel mensen al onbegrijpelijk en veel te filosofisch voor mijn leeftijd. Ik ben o.a. daardoor steeds minder gaan praten over wat er in mijn hoofd omging. Ik paste mij zo goed mogelijk aan wat er verwacht werd van mij.

welcome to my world adhd‘welcome to my world’ H.koenders

Welcome to my world

Mijn gedachten werden steeds complexer. Ik begon steeds meer wat ik zag, hoorde of voelde, te analyseren. Als iets mijn gedachtenstroom had getriggerd, dan ontstond er in no time een sneeuwbal effect aan gedachten. Het resultaat was een heel vol hoofd, veel onrust, boosheid en een slechte concentratie.. Mijn gedrag werd steeds grilliger, manipulatiever, onvoorspelbaarder, en ik begon steeds meer grenzen op te zoeken.

Mijn omgeving raakte de grip op mij kwijt, en ik was steeds slechter te benaderen. Ik deed wat ik wilde, wanneer ik dat wilde, en hoe ik dat wilde. Niets en niemand kon mij tegenhouden. Als ik werd aangesproken op iets, dan kon ik woest worden. Mijn gevoel anders te zijn dan anderen, werd steeds groter.

Mijn missie.

Vanaf havo 3 werd mijn missie om zo weinig mogelijk lessen bij te wonen en daarvoor zo min mogelijk consequenties  te aanvaarden. Tuurlijk ging dat niet zo bewust. Ik was wel bewust grenzen aan het opzoeken. Het resultaat was alleen wel dat ik bleef zitten. Hmm FAIL.. Big time.

ADHD Hellen Scholengemeenschap de Bataafse KampScholengemeenschap de Bataafse Kamp (bron: FLEX)

In dat jaar werd ik steeds onverschilliger, impulsiever, agressiever, en mijn hoofd liep chronisch over door alle gedachten. Ik zat opgesloten in mijzelf. Grenzen vervaagden. Mijn zelfdestructieve gedrag werd steeds erger.

Ik raakte de controle over mijzelf kwijt, voor zover ik dat nog had. Ik begon met het drinken van alcohol. En ook de softdrugs deed zijn intrede in mijn leven. Het maakte mij rustiger, en ik raakte minder verstrikt in mijn eigen gedachten. Ik begon al vrij snel mijn grenzen op dat vlak op te zoeken, om ze vervolgens te verleggen. Zoals ik dat eigenlijk met alles deed. Er was altijd een overtreffende trap mogelijk ;).

Benieuwd naar het vervolg?!

Over twee weken kun je lezen over hoe de tweede keer havo-3 mij afgaat, mijn ongeluk, de mavo en hoe ik dan verder moet

 Coming soon 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.