Parenting / BODY & SOUL /
Het Nijntje Beweegdiploma | Spelenderwijs goed leren bewegen
Met de komst van tablets en smartphones zie ik steeds minder kinderen buiten spelen. Ontzettend jammer want vooral voor kinderen in de leeftijdscategorie van 2 tot en met 6 jaar is spelenderwijs bewegen ontzettend belangrijk. In deze periode vindt namelijk de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) heeft daarom een speciaal beweegprogramma voor peuters en kleuters ontwikkeld: Het Nijntje Beweegdiploma, deze ontdekte ik tijdens de Negenmaandenbeurs en ik vertel jullie graag wat meer over dit plan.
Hoe laat IK mijn peuter meer bewegen?
Zelf heb ik mijn peuter nog niet op speciale lessen zitten. Ik denk er al een tijdje over na om mijn dochter op peutergym of ballet te doen, maar door tijdgebrek vergeet ik hier steeds onderzoek naar te doen. Na mijn bezoek aan het Peuter Plein op de Negenmaandenbeurs en mijn gesprek met de dame van Het Nijntje Beweegdiploma heb ik het meteen op mijn to-do list gezet voor aankomende maand.
Het Nijntje Beweegdiploma
In de leeftijdsperiode van 2-6 jaar kunnen er twee Beweegdiploma’s worden gehaald. Wanneer je kindje begint en hoelang het duurt, verschilt per kind. Maar vaak zijn hier ongeveer 10 tot 20 lessen voor nodig. Goed leren bewegen is niet alleen heel erg belangrijk, het is ook ontzettend leuk! Nijntje zelf is dol op bewegen en is daarom ambassadeur geworden van het Nijntje Beweegdiploma. Zo hoopt zij een rolmodel te kunnen zijn voor kinderen en hen te stimuleren om een gezonde levenswijze te ontwikkelen en vooral om bewegen leuk te gaan vinden.
Wat leert je kind tijdens de lessen om het Nijntje Beweegdiploma te kunnen behalen?
In ongeveer 20 goed onderbouwde lessen, wordt er gewerkt met 7 bewegingskenmerken. Deze lessen worden gegeven door uitsluitend KNGU gediplomeerde gymmeesters en juffen
- Koppelingsvermogen: een bal vangen en weer gooien.
- Bewegingsritme: hinkelen/huppen.
- Differentiatievermogen: een liedje zingen en tegelijk klappen.
- Evenwicht: hoogspringen/schommelen.
- Het aanpassingsvermogen: rollen en stoppen.
- Reactievermogen: reageren op spelcommando’s.
- Oriëntatievermogen: klimmen/klauteren.
Wanneer je kind het Nijntje Beweegdiploma 1 heeft gehaald, ontvangt hij of zij een vignet wat je op het gympakje kunt strijken en een officieel diploma. Daarna kan het kind doorstromen naar de Nijntje Beweegdiploma 2 groep. Het is echter niet vanzelfsprekend om te starten in Het Nijntje Beweegdiploma 1 groepje. De beweegaanbieder of club bepaalt welk niveau passend is.
Moet mijn kind een examen afleggen?
Nee. Het belangrijkste is dat de kinderen plezier hebben in de lessen. Spelen = Bewegen. Doormiddel van observatie tijdens de lessen wordt door de juffen of meesters beoordeeld of het kind in aanmerking komt voor het Nijntje Beweegdiploma. Er wordt dus geen examendruk op je kind gelegd en dat is wat mij betreft al één van de grootste pluspunten. Kinderen moeten tegenwoordig namelijk al zoveel en zo vroeg.
Waar kan mijn kind het Nijntje Beweegdiploma halen en wat zijn de kosten?
Het Nijntje beweegdiploma wordt aangeboden door clubs, maar ook scholen, kinderdagverblijven en bso’s kunnen hiermee aan de slag. Om het Beweegdiploma te kunnen halen dien je je kind in te schrijven bij een sportschool of gymclub met het keurmerk Beweegdiploma van de KNGU. Welke clubs bij jou in de buurt zijn aangesloten kun je gemakkelijk terugvinden op de website www.beweegdiploma.nl. Het keurmerk is te herkennen aan de volgende afbeelding:
Wat betreft de kosten voor het Nijntje Beweegdiploma . Dit is per beweegaanbieder weer verschillend. Je kunt het beste informeren bij de club zelf.Weet je niet zeker of het programma bij je kind past? Je kunt altijd vrijblijvend een keertje meedoen en een (gratis) proefles aanvragen.
Michelle says:
Zit bij jou aan de overkant ;) dus heel dichtbij, boven het CB! Levi zat daar ook op de gym toen we daar nog woonden (ookal was hij nog geen twee)