Afslankbuddy | Hoe belangrijk is jouw BMI?

Wat is nou een goede maatstaaf om te weten of je een gezond gewicht hebt?? Dit is eigenlijk helemaal niet zo heel makkelijk te zeggen. Want zelfs als je volgens de BMI (body mass index) een gezond gewicht hebt kun je nog steeds ongezond zijn.. Uiteindelijk is jouw gewicht een factor in een groter geheel genaamd jouw algehele gezondheid. Maar wat valt er dan precies onder algehele gezondheid? 

Algehele gezondheid

Vergis je niet bijna alles valt onder jouw algehele gezondheid. De 4 onderstaande gebieden bepalen jouw algehele gezondheid:

  1. Wat eet en drink je? Eet en drink je gezond?
  2. Beweeg je voldoende?
  3. Hoe voel jij je geestelijk? Neem je genoeg tijd voor jezelf?
  4. Wat weeg je? Ben je niet te zwaar of te licht? (eigenlijk valt dit onder punt 1 & 2)

Hoe belangrijk is dan precies jouw BMI?

Er is in gezondheidsland best wel eens wat kritiek op de BMI-formule. Het zou niet bij iedereen passen en vooral als je een flinke sporter bent kan je gewicht wat hoger liggen terwijl je toch wel heel gezond bent.

Ik zou het ook altijd alleen maar gebruiken als indicatie in een groter geheel. Maar voor mensen die net starten met gewicht verliezen en het aanmeten van een gezonde levensstijl is het wel een handig hulpmiddel om te kijken hoe je er voor staat. En je zou aan de hand van het BMI ook wel je eerste doelen kunnen stellen. Persoonlijk vind ik het wel verstandig om te proberen om een gezond Body Mass Index te behalen tenzij je dus heel erg werkt met spieropbouw want dan kan je gewicht nou eenmaal afwijken en ben je toch heel erg gezond.

Wat is nou precies BMI?

BMI oftewel Body Mass Index is een formule om te bereken of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. Je kan heel veel BMI calculators online vinden, zoals bijvoorbeeld bij het voedingscentrum. Je vult in hoe oud je bent, wat je lengte is en hoe zwaar je bent en daar komt vervolgens een getal uit. Dat getal geeft aan of jouw gewicht goed past bij jouw lengte en leeftijd.

Best wel even interessant om te checken! Toen ik net begon met mijn afslank avontuur was het een goede indicatie dat er echt wat moest gaan gebeuren. En toen ik eindelijk weer een gezond BMI had was ik ook echt heel erg blij.

Waar is het BMI op gebaseerd?

Het BMI is dus een formule waar een getal uitkomt, een te hoog getal wijst op overgewicht. Waarom is dat nou overgewicht? En waarom zou je daar dan wat aan moeten doen? Je valt, als je een te hoge BMI hebt, in een groep die meer risico lopen op veel verschillende ziektes en aandoeningen. Denk hierbij aan Diabetes type 2 en hart,-en vaatziekten. Maar ook bepaalde soorten kanker. Best wel heftig dus en daarom raad ik toch aan om af en toe nog even te checken hoe je BMI ervoor staat.

BMI kind te zwaar, veranderen van loopbaan, gezond drinken afslankbuddy momambition

Liefs, Shirin Molijn

Voedingsconsulente AfslankBuddy.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.