Je baby in een draagdoek: zo doe je dit veilig

Vanuit mijn kantoor aan huis heb ik uitzicht op de straat die richting het bos loopt. Er lopen dagelijks best wat moeders langs die een wandeling maken met hun baby. Melancholisch kijk ik ze na met hun kekke wandelwagens van Joolz of een ander hip duur merk.

Ik mis het dragen

Af en toe zie ik een baby helemaal knus tegen zijn of haar mama liggen door middel van een draagdoek. Op die momenten ben ik weer even jaloers, zoek ik mijn ondertussen driejarige baby, die zichzelf nu heel groot vindt, op en draag hem even heel dicht tegen me aan. Na twee seconden is hij er echter klaar mee en vindt het ‘doen alsof’ spelletje niet meer leuk.

Ik verdwijn dan maar weer achter mijn bureau, waarbij ik steevast langs de draagdoek van ByKay loop die nog aan de kapstok hangt. Die draagdoek was fantastisch. Maar dat is niet de eerste gedachte die je hebt als je een draagdoek voor het eerst ziet.

Je baby in een draagdoek: zo doe je dit veilig

“Wat moet ik met die lange lap?” Dat is dus je draagdoek

Een draagdoek is in feite een lange rekbare lap stof. Het is niet bedoeld als een uit de kluiten gewassen huisdeken, hoewel het er soms wel zo uitziet. Ze zijn te koop in allerlei hippe patronen en er zijn tal van merken waar je voor kan kiezen. Kies iets wat je mooi vindt. Functioneel zijn ze allemaal.

Als je die lap binnenkrijgt, kun je twee dingen doen. Je kan bedenken dat dit bij nader inzien niets voor jou is en er een hangmat van maken, of je gaat oefenen. In het eerste geval: let erop dat dat ding maar achttien kilo houdt en in het tweede geval: oefen eerst. Het kan in het begin behoorlijk onwennig zijn om die draagdoek om te knopen.

Je oefent dus niet met je baby in die draagdoek, maar eerst zonder baby. En dan met teddybeer of met een pop. Nee, je hoeft niet naar buiten met die pop in de draagdoek, maar mocht je mensen de stuipen op het lijf willen jagen, doe dat dan vooral en laat die pop er half uithangen. Succes gegarandeerd. Of een bezoekje van het consultatiebureau en je schoonmoeder, omdat ze zich zorgen maakt om haar kleinkind.

Je kan dus prima met die draagdoek binnenshuis oefenen. De meeste draagdoeken komen met een instructiehandleiding over hoe je die sjaal om je lijf moet knopen. Wat echt heel belangrijk is, is dat het strak gebeurt. Denk je: dit is te strak? Dan zit je waarschijnlijk goed.

Denk je: hier kan een voetbalelftal in gehuisd worden? Dan gaat er iets mis. Als je rugpijn krijgt, zit de doek ook niet goed. In het begin is het best fijn als je hulp vraagt van iemand in je omgeving. Bijvoorbeeld je partner, maar de kraamzorg of een vriendin die er al ervaring mee heeft, kan ook. Zo heb ik dikwijls via WhatsApp instructiefilmpjes gemaakt voor vriendinnen. Uiteraard met random teddyberen, omdat mijn kind net had leren lopen en het op een gillen zette als hij de draagdoek zag.

Oefen, oefen, oefen. Dat is het belangrijkste advies. Er komt vanzelf een moment dat je die doek knoopt met je ogen dicht, in het donker, terwijl je nog half slaapt. Een shirt aan doen in het donker kan ik nog steeds niet fatsoenlijk, maar een draagdoek perfect knopen, daar ben ik een ster in.

Hoe lang kun je een draagdoek gebruiken?

De meeste draagdoeken kunnen gebruikt worden tot je kind 18 kilo weegt. In theorie betekent dit dat je gemiddeld tot je kind vier jaar is, een draagdoek kan gebruiken. Toch zie ik het niet helemaal gebeuren dat ik mijn energieke peuter in een draagdoek voor me kan dragen.

Naast dat die peuter mijn hele gezichtsveld bedekt en ik dus struikel over elk takje op de weg, wil dat kind vooral niet gedragen worden als ik het wel wil en wil hij niet lopen als ik wel wil dat hij loopt.

Een oplossing om je draagdoek langer te gebruiken dan tijdens de babytijd, is door je peuter op de rug te dragen. Hier zijn veel instructiefilmpjes over te vinden. Zelf heb ik dit nooit gedaan, want je moet met een soort slingerworp je kind op je rug werpen. Iets wat bij drie keer proberen, resulteerde in een koprol de bank op met de peuter op mijn hoofd en vooral niet op mijn rug in die doek. Maar net als met de draagdoek in de babyperiode, geldt ook hier: oefening baart kunst.

Wat als het je niet lukt om je baby in de draagdoek te krijgen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je baby het niet fijn vindt in een draagdoek. Het kan zijn dat de draagdoek niet strak genoeg zit, waardoor jullie je allebei niet veilig voelen. Het

kan ook zijn dat je baby het echt niet fijn vindt. Mijn zoon vond het heerlijk om veel contact te hebben met ons en als hij de kans had gehad, was hij vast weer bij me naar binnen gekropen. Een draagdoek komt het dichtstbij de zwangerschap: dichterbij krijg je je kindje niet meer.

Mocht je echt graag willen dat de draagdoek slaagt en lukt het je maar niet? Maak een afspraak met een draagdoekconsulent of met het consultatiebureau. Wellicht is er iets anders aan de hand met je kindje, heb je een huilbaby of vind je het zelf stiekem eng. Het is net zoals met borstvoeding: soms wil het eenvoudig niet en dan word je niet boos op jezelf, maar vind je een andere weg. Zolang je er maar bent voor je kindje! Liefs Caroline : lifestylekoningin.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.