Meerdere rollen tegelijk vervullen – hoe dan?

De touwtjes aan elkaar knopen. Hoe doe je dat eigenlijk als werkende moeder? Op dit moment heb ik het gevoel dat de meerdere rollen die ik moet vervullen even niet uit elkaar kan houden.

Hoe dóen jullie dat? Succesvolle, ambitieuze, werkende, ondernemende mama’s? Want ik ben het echt even kwijt, hoor! Ik vind dat ik dat ook moet kunnen. Sterker nog, ik kán het ook wel. Maar eens of tweemaal per jaar heb ik een periode van een aantal weken dat ik van voren niet weet dat ik van achteren leef. Dat ik voor mijn gevoel constant achter de feiten aan loop.

Dat ik een gevoel bij me draag van een constante raas van adrenaline door mijn bloedbaan. Alsof mijn maag constant op de kop staat, waardoor ik op het ene moment geen hap door mijn keel krijg en op het andere moment alleen maar lekkere trek heb (emotie eten). Het gevoel dat ik heel druk ben, zonder dat ik echt iets uit mijn handen kan krijgen.

Prioriteiten stellen

Vandaag heb ik mijn prioriteiten eens even opgeschreven. Want wie of wat ben ik en wie of wat ben ik dan als eerst? Ik ben in de eerste plaats van mama. Dat moet ik het allerbest doen. En dat kan alleen als ik ook goede echtgenote, huishoudster én ondernemer ben. Want, dat verdient hij. Dat hij met een rustige, stabiele basis de totaal instabiele wereld in geschopt kan worden over een jaar of 18.

Meerdere rollen

Maar voorgaande laat zien dat ik niet één iemand of iets tegelijk kan zijn. Ik heb meerdere rollen tegelijk, altijd, op meerdere plekken. En op het moment dat ik op het werk in de rol van ondernemer zit, wordt de mama in mij opgeroepen om met zoonlief naar het ziekenhuis te gaan, omdat hij overgeeft en zijn drain gecontroleerd moet worden. Tijdens dat bezoek in het ziekenhuis wordt ik meerdere keren geappt/gebeld door net begonnen werknemer Cassandra, die ook hulp nodig heeft en vragen stelt waar nodig (godzijdank!).

Wie doe ik nú weer tekort?

En zo loop ik al een week of twee/drie met het gevoel rond dat ik altijd iemand of iets tekort doe. Als ik een dag extra bij mijn zoon wil of moet zijn, doe ik mijn eigen bedrijf (en rechtstreeks ook onze inkomsten) tekort. Maar als ik een dagje extra moet werken om alle uren voor mijn opdrachtgevers te kunnen maken, heb ik direct het gevoel dat ik daarmee mijn zoon/gezin tekort doe. En als persoon die het altijd iemand anders naar de zin wil maken is dat gevoel van iemand tekort doen nogal stressvol.

 

Dus voor degene die weet hoe ik van dat gevoel af kom: kom maar door! Ik heb het in ieder geval alweer even weg kunnen schrijven…

One thought on “Meerdere rollen tegelijk vervullen – hoe dan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.