Mindfulmama @ work | Boek recensie

Herken je dat gevoel dat je tegen een burnout aan zit? Dat het leven als werkende moeder best lastig is? Want hoe ga je om met het moederschap in combinatie met je werk? Iris Bouwman schreef Mindfulmama @ work, een praktische gids voor de stressvrije moeder en ik kreeg een exemplaar om te recenseren. Benieuwd wat dit boek voor mij heeft gedaan als ambitieuze, mezelf voorbij lopende, werkende mama? 

Mindfulmama @ Work

In deze uitgebreide en herziene editie van Mindfulmama vind je tips en oefeningen om ook op het werk in balans te blijven. Iets wat ik zelf behoorlijk lastig vind en het boek kwam dan ook op het juiste moment hier binnen. De verhalen van andere moeders in dit boek zorgen voor een feest van herkenning en doen mij beseffen dat ik niet de enige op de wereld ben die het moeilijk heeft met het vinden van de juiste balans tussen gezin en werk.

Mindfulmama is in mijn ogen een overzichtelijk en vooral makkelijk leesbaar boekje over hoe je mindfulness kunt toepassen in een leven waarin kinderen en carrière voor stress zorgen. Waar ik minfulness eerlijk gezegd altijd een beetje zweverig vond, heb ik echt iets aan de tips in dit boek. Ik heb vooral echt iets gehad aan de tips om overbelasting te voorkomen en ook de tips om echt tot rust te komen heb ik toegepast.

Altijd wel iets te doen

Ik ben er namelijk wel zo een, zo’n moeder die niet kan stil zitten en continue bezig is en mij overal druk om maakt. De was moet nog gedaan, dat artikel moet nog geschreven worden, Leia moet nog in bad voor ze gaat slapen en zus moet nog gedaan worden.  Maar waarom eigenlijk? De wereld vergaat niet als Leia een keer geen avond bad heeft of eens wat later op bed komt dan normaal. Toch?! Dus waarom zou ik er dan zo gestoord over doen? Waarom kan ik het niet gewoon even naast me neerleggen en denken… Morgen weer een nieuwe dag?

Door het boek ben ik mij hier een stuk bewuster van geworden en de tips pas ik dan ook echt toe in mijn dagelijkse routine. Het resultaat maakt dat ik meer rust vind in mijzelf en daardoor ook vriendelijker wordt. Niet zo opgejaagd zeg maar als voorheen.

mindfulmama @ work iris bouwman boekreview

Spreek je gevoel uit

En tuurlijk schiet ik wel eens uit mijn slof en verhef ik mijn stem als Leia weer eens drammerig bezig is. Of  als ze haar bord weer eens niet wil leeg eten bij het avondeten. Ik ben ook maar een mens. Vooral dat laatste is echt een dingetje de laatste tijd. En het kan mij soms echt frustreren. Waarom frustreert het mij en waarom word ik boos? Dat zijn dingen die ik tegenwoordig hard benoem. Gewoon uitspreken die handel.

Dus waarom frustreert het mij dat Leia haar avond eten niet eet terwijl ze de hele dag eigenlijk vreet als een bouwvakker? Omdat ze een moeilijke tijd heeft gehad bij haar start. Of dat ze slecht aankomt en kleiner is dan andere kinderen van haar leeftijd door haar vroeggeboorte. Omdat ik wil dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgt zodat ze goed kan ontwikkelen.

Maar in plaats van boos te worden op haar benader ik haar tegenwoordig op een andere manier. Dan weet ik in mijn hoofd tot 10 te tellen en vervolgens met een kalme stem te zeggen, op ooghoogte, dat ik het niet leuk vind dat ze zo dramt en dat als ze nog twee hapjes neemt van haar avondeten, ze van tafel mag.

En het werkt. In acht van de tien gevallen eet ze daarna zelfs haar bord gewoon leeg. Het werkt goed om aan te geven hoe je je voelt tegenover je kind. De rust die je daarvoor terug krijg is echt heerlijk. Nu is dat misschien wat gek om te doen  tegen een kind van 2, maar ik merk echt dat dit soort dingen goed werken.

Ooit was er structuur en nu ben ik relaxed

Ik heb geleerd dat ik wat meer mijn automatische piloot, mijn cruise control moet uitzetten met bepaalde dagelijkse dingen. Wat meer genieten van het hier en nu, want dat is waar we tenslotte zijn! We zien wel wat er morgen gebeurt of volgende week of volgende maand. Het is tijd om mij niet meer zo te fixeren op het plannen en meer los te laten. En vooral dat laatste is nog steeds een dingetje waar het boek mij goed bij helpt. Dag overspannen moeder, hallo relaxte mama!

mindfulmama @ work iris bouwman boekreview

Hét perfecte cadeau

Ik kan niet anders dan dit boek aanraden aan elke (werkende) moeder die vaak het idee heeft dat ze vastloopt in de dagelijkse drukte. Ik ben van mening dat dit best nog wel eens een topper van een Sint of Kerstcadeau kan zijn, of wellicht zelf een leuk kraamcadeau voor je collega. Ik weet zeker dat ik nog met regelmaat naar het boek zal grijpen om weer even die tips door te nemen

Specificaties

Auteur: Iris Bouwman
Uitgever: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum BV
Taal : Nederlands
Uitvoering: Paperback
Bladzijde: 224
Druk: 9
ISBN10 9000352169
ISBN13 9789000352166

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com voor €14,99

wij hebben dit boek ontvangen zodat wij deze recensie voor jullie konden schrijven, de gekoppelde winactie is inmiddels gesloten en de winnares heeft het boek ontvangen. 

15 thoughts on “Mindfulmama @ work | Boek recensie

 • Ik doe graag mee voor mezelf… ik moet in maart weer gaan werken.. en vind dit erg eng.. ik weet niet hoe ik dat moet gaan doen..

  Facebook: An Na

 • Andrea de Ruiter says:

  Ik ben in augustus begonnen met een opleiding en moet vanaf deze week ook gaan stagelopen. Dus ben ik (na een aantal maanden veel thuis bij mn boefje) toch weer wat meer van huis. Graag zou ik dit boek willen winnen, om een goede balans te vinden tussen stage/school en thuis. Zodat ik er ook op een goede manier er voor hem kan zijn!

 • Ik zou heel graag meedoen! Ik werk fulltime en heb vaak last van stress en zenuwen om alles gedaan te krijgen in het huishouden. Ik maak mij vaak zorgen, heb schrik dat mijn dochtertje ziek zal worden (opvang). Ik krijg mezelf niet tot rust.

 • Claudia Diependaal says:

  Ik snap je helemaal. Maar niet meer als werkende moeder maar als n moeder met Secundaire Progressieve MS. Er zijn geen medicijnen meer voor alleen pijn medicatie. Dit met 2 pubers in huis gaat redelijk ok. Ik wil ook niet zielig gevonden worden. Maar ik denk dat chronisch ziek zijn net zo veel mss nog wel meer van je vergt, dan werken. Want dat deed ik fluitend 10 nachten op 10 af in de paliatieve terminale zorg. Ik mis mijn werk zo erg. Maar ik denk zeker dat dit boek ook mij kan helpen. Ook al mag ik niet meer werken.

 • Claudia Diependaal says:

  Ik had een heel lang bericht gestuurd. Misschien moet je nog toestemming geven. Dat hoop ik dan maar ? maar ik wilde ook nog even kwijt dat vergeet ik dan altijd om te zeggen dat ik je overal volg behalve op Twitter want anders word ik wel overspannen ???

 • Jaaaa!!! Ik kan zo’n boek wel gebruiken. Ben officieel een echte boekenwurm, en hou vooral van paperbacks (geen e-books)
  Kan ik die mooi lezen in de kerstvakantie ofzo (hopelijk eerder natuurlijk, maar dan zal het in korte stukjes moeten) Duim duim

 • Ik doe graag mee met de winactie! Mijn zoontje gaat sinds september naar de kinderopvang omdat ik na 20 maanden thuismoederen weer ben gaan studeren. Ik doe nu een master in Utrecht terwijl we in Groningen wonen, en ik moet er nog steeds heel erg aan wennen om hem zoveel te moeten missen! Ze zeggen dat het went, maar ik heb nog steeds niet het gevoel dat dat zo is en leef soms een beetje van schuldgevoel naar schuldgevoel. En van stressmoment naar stressmoment (al ligt dat voornamelijk aan die super drukke master). Dit boek klinkt als geschenk uit de hemel en zou heel welkom zijn om me steun te bieden om met dit soort dingen om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.