De mini Urban Jungle van Annemarel – Planten in huis

Met alle herfst- en winterbacillen op komst, had ik het gevoel dat ik iets moest doen aan het klimaat in ons huis. We hebben beneden weinig mogelijkheden om te luchten en ik heb snel het idee dat de lucht wat muf wordt. Daarom heb ik me de afgelopen week gestort op het maken van onze eigen kleine Urban Jungle! Een huis vol planten!

Planten in huis

‘Planten zuiveren de lucht’, dat is tenminste wat je overal hoort en leest. Loop een groot tuincentrum in en aan veel planten hangt een kaartje met de term ‘luchtzuiverend’. Kijk dat is wat ik zoek! Ik ben tenslotte op zoek naar planten die de lucht in mijn kamer reinigen, minder muf maken en als het even zou kunnen ook nog de bacteriën en virussen ‘opeten’. Als thuiswerker kom je ook nog eens minder vaak buiten. Kom dus maar op met die schone lucht. Bovendien is inmiddels wel bewezen dat planten daadwerkelijk een reinigende en verkwikkende functie hebben. Dus op naar de Intratuin voor mijn eigen Urban Jungle (ben ik ook nog eens hip!!!).

Geen groene vingers

Tot nu toe waren planten en ik eigenlijk geen goede vrienden. Laten we het zo stellen: ik heb geen groene vingers. De enige twee planten die ik al jaar en dag in huis heb én die blijven leven, zijn mijn twee Medinilla’s. Deze prachtige bloeiers sieren mijn vensterbank en ik ben super zuinig op ze. Ze zijn ook nog eens ideaal voor mij. Als ze dorst hebben, waarschuwen ze me door hun bladeren te laten hangen en verder doe ik er he-le-maal niets mee. Ze staan op dezelfde plek, achter de plissés, boven de verwarming en bloeien eigenlijk altijd. Momenteel staan ze alweer een jaar (!) in bloei en deze week ontdekte ik alweer 3 nieuwe knoppen (vreugdedansje!!).

Drie plekjes aan

Ik moest dus op zoek naar meer planten. Het idee was om drie plekjes te creëren en daar Urban Jungle hoekjes van te maken. Eentje in de eetkamer: daar heb ik een klein vensterbankje waar een paar plantjes bij elkaar kunnen staan. Eentje achter de bank, midden in kamer: een lastige plek, want daar komt weinig zon. Er stond al een bananenplant, maar die heeft het daar niet zo naar zijn zin (lees: is te ingewikkeld voor mij).  Het derde plekje moest op het dressoir komen. Daar heb ik sinds een paar weken een Calathea staan. Volgens iedereen dé plant voor mij omdat hij uitgaat van hetzelfde principe als de Medinilla’s: bladeren hangen = water (en verder niets aan doen). Maar die stond daar zo alleen. Daar mochten dus nog wel wat plantjes bij. 

Op plantenjacht voor mijn Urban Jungle hoekje

Maar goed, genoeg over wat en hoe. Ik moest dus op plantenjacht. Daarom vertrok ik vorige week maandag samen met dochterlief (die had een snipperdagje) naar de Intratuin. Daar aangekomen zag ik al heel snel door de bomen het bos niet meer, of beter gezegd: door de rijen de planten niet meer! Standje: HEEEEEELP. Gelukkig heb ik dan altijd nog mijn eigenwijze meisje: “Weet je mam, als je het niet weet, dan moet je het gewoon even vragen.” Samen met een super lieve en behulpzame verkoopster (nogmaals dank) werd onze kar gevuld met planten die aan mijn eisen voldeden: simpel, schaduw, niet giftig (ik heb een allesetende peuter) , en ook nog eens mooi. Vooral heel veel mini-plantjes. Die zijn echt té leuk!

Lees ook: Deze giftige planten moet je uit de buurt van kinderen houden

Planten freubelen en een Urban Jungle gevoel creëren 

Thuisgekomen kwam het echte denkwerk toch echt op mijn bord (dochterlief was inmiddels achter de tv geploft, want die had ‘zo hard gewerkt’ in de winkel). Maar met een beetje gefreubel, honderd keer heen en weer schuiven, het geheel bekijken tijdens een kopje thee, nog een beetje schuiven, wat gemopper, getwijfel en gevloek, stonden de plantjes uiteindelijk op hun plek. Om het een echt Urban Jungle gevoel te geven moest ik het geheel alleen nog voorzien van een paar leuke accessoires en kaarsjes.

urban jungle planten

Urban Jungle en Accessoires

Het uitzoeken van de accessoires was een stuk makkelijker dan het uitzoeken van de plantjes. Zelfs zonder een behulpzame verkoopster. Ik heb namelijk al heel lang een poster van Wijck op mijn lijstje staan. Ik ben dol op onze stad en ik vind dat Wijck steden op een prachtige manier een plaatsje geeft in je interieur. Dus besloot ik, dat ik zelf wel een cadeautje verdiende (je moet tenslotte goed voor jezelf zorgen!). Bij Wijck bestelde ik een prachtige plattegrond van mijn geliefde Enschede. De lijst had ik nog liggen. Scheelt weer twee tientjes!

Het lichtgevende hert kocht in bij Blokker. Ik vond hem niet alleen mooi, maar ook tijdloos. Niet perse gekoppeld aan een bepaald seizoen….Toch??? Dat hele idee werd gelijk omver geschoffeld door mijn moeder die zei: “Goh, nu al kerst in huis?” En bedankt mam….

Something old something new

Op mijn bureau heb ik al een poosje een leuke kaart liggen die ook een plekje verdiende in mijn Urban Jungle. Tussen de planten zou hij zeker tot zijn recht komen. Dit keer koos ik voor een heel fragiel en oud lijstje. Het lijstje is nog van mijn oma geweest. Even voor de duidelijkheid; afgelopen zaterdag zou zij 100 jaar zijn geworden. Het lijstje heeft dus echt al een hele geschiedenis. Ideaal om ook iets van mijn eigen geschiedenis terug te laten komen. Iets wat in onze moderne inrichting misschien wel te veel ontbreekt. In ieder geval: een perfect lijstje bij een perfecte tekst!

urban jungle plantenEn zo geschiedde… mijn Urban Jungle(tjes) zijn klaar! Een huis vol planten! Nu nog hopen op een bacterievrije en gezuiverde herfst (schreef zij met een kop vol snot!).

 

Wat vinden jullie van de Urban Jungle trend? Hebben jullie veel planten in huis? Wil jij nou ook je eigen Urban Jungle hoekje met ons delen? L

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.