Recept | Mosselen in tomatensaus
Voor deze week heb ik voor jullie een recept met mosselen, mosselen in tomatensaus. Veel mensen gruwelen ervan, maar als je ze kookt of bakt of frituurt is de textuur al heel anders. Ik kies zelf voornamelijk voor stomen, heel makkelijk en gaat net zo snel als koken.
Mosselen komen natuurlijk uit Zeeland zoals iedereen wel weet en tegenwoordig kan je het hele jaar mosselen kopen in de winkel. Maaaar als je de mosselen nu koopt, zijn ze nog erg klein omdat ze nog niet volgroeit zijn en dan betaal je ook nog eens de volle prijs ervoor. Dus de beste tijd voor mosselen is rond augustus/september, met de grote kans op aanbiedingen in de supermarkt.
Mosselen in tomatensaus benodigdheden:
2 kg mosselen, 1 grote rode ui, knoflookpoeder of geperste knoflook, 2 pakjes basis tomatensaus (merk zoals Bella), wokolie, Italiaanse kruiden.
Werkwijze:
- Eerst begin je met de mosselen schoon te maken en na te kijken. Alle oneffenheden zoals “baarden” haal je er af met een mesje. En dan moet je er ook op letten of de mosselen dicht zijn. De schelpen staan vaak een stukje open, maar dat geeft niet, zolang het maar een heel klein stukje is. Staan ze verder open, dan tik je met de bolle kant van je mes op de schelp. Als de schelp dan dicht gaat is het goed.
- De voorbereiding van de mosselen is dan klaar, en dan kan je de rode ui snipperen.
- Pak een grote pan, en doe daar de mosselen in. Deksel er op en op laag vuur laten staan.
- Gebruik een andere pan voor de tomatensaus. Doe daar de wokolie, gesnipperde ui in en knoflook naar smaak. Laat de ui even aanfruiten.
- Is de ui gefruit? Open dan de pakjes tomatensaus en doe het bij de ui in de pan. Om het op smaak te brengen, een paar eetlepels Italiaanse kruiden. Nu zachtjes laten pruttelen.
- Tussendoor kijk je naar de mosselen. Even met de pan husselen zodat de mosselen allemaal goed open staan.
- Zijn alle schelpen open? Dan zijn de mosselen gaar en kan het afgegoten worden. Er komt altijd water nog in de pan wat uit de schelpen komt.
- Mosselen in de pan laten, en giet de tomatensaus eroverheen. Even roeren zodat de saus verdeeld word. En dan kunnen de mosselen opgediend worden.
- Wij zetten de pan altijd pontificaal op tafel en kleine bordjes erbij. Of ik gebruik mijn speciale porseleinen mosselbord.
Tips:
- Als er schelpen zijn die nog dicht zijn en niet open zijn gegaan na het stomen….. NIET OPEN MAKEN EN OP ETEN!!!! je kan ontzettend ziek worden als je het wel doet!
- Doe er lekkere afbakbroodjes bij en kruidenboter. Heerlijk om te dopen in de saus.
Kaboutertuin says:
Ik heb nog nooit zelf mosselen klaar gemaakt, ik wil dit altijd nog eens doen. Dit recept ziet er heerlijk uit, dus ik zal het eens proberen!