Nancy | Babygebaren, gebaar je mee?

Babygebaren, op het moment dat we kregen te horen dat onze oudste man doof is zijn we hier vrijwel direct mee begonnen. We begonnen met losse gebaren en groeide op die manier met hem mee. Naarmate hij ouder werd, meer begon te ontdekken groeide onze gebarenschat. 

Babygebaren

Steeds vaker kom ik vragen tegen over babygebaren. Vaak voel ik irritatie als ik de onderwerpen door lees. De reacties erop lees. Want waarom zou je een baby gebaren aanbieden om ze zodra ze beginnen met praten niet mee aan te bieden? De aanbieders van te dure cursussen, waarin ze het zo promoten. Begrijp me niet verkeerd ik ben een groot voorstander van gebaren. Wij hebben er zoveel profijt van gehad en nog altijd veel profijt van. Onze mannetjes zijn dan ook tweetalig opgevoed met gebaren als eerste taal. Ook zie ik in mijn omgeving dat goed horende kinderen er ook veel profijt van kunnen hebben. Met gebaren kunnen ze gewoon eerder aangeven wat er is, wat ze willen. Daarnaast ondersteunt het de spraakontwikkeling enorm.

Gebaren leren

Met name onze oudste wil altijd iedereen gebaren leren. Want wat zou het mooi zijn, een maatschappij waarin iedereen enigszins gebaarvaardig is. Onze jongste gebaart ook enorm veel en is echt onze pietje precies. Hoe hij vindt dat een gebaar hoort te zijn zo is het ook. Hij verbeterd het ons dan maar al te graag als we het (expres) fout doen. Zijn reactie erop is gewoon te leuk.

De basis

De basis voor gebaren vind ik echt dat je zorgt dat je goed staat. Dus altijd in het gezichtsveld van de persoon naar wie je gebaart. Kan de persoon je goed zien? Als ik met mijn rug naar het raam sta, en de ander kijkt naar het raam toe waar een felle zon door schijnt, hoef ik niet te gaan gebaren. Ze zien het dan gewoon niet. We zorgen er dan ook altijd voor dat we zichtbaar zijn en vaak ook op hoogte van onze kinderen zijn.

Gebaar je mee?

Bovenstaande bracht me op een idee. Misschien vinden jullie het leuk om via de blogs gebaren te leren? Vanaf volgend week zal ik 1 x per week of 1 x per 2 weken, ik moet even kijken wat haalbaar is, een blog plaatsen waarin we enkele gebaren zullen aanbieden. Niks engs, gewoon leuk om te doen. En wie weet kom je nog ooit in een situatie waarin je ze kunt gebruiken.

Welke babygebaren zouden jullie graag willen leren?

One thought on “Nancy | Babygebaren, gebaar je mee?

  • Joke Vermanen says:

    Wat een superleuk idee! Ik ga het dan zeker volgen.
    Ik denk dat we moeten beginne met situaties die voor idereen vaak voorkomen.
    Zoals gebaren die te maken hebben met eten, drinken, naar bed gaan of opstaan. En wellicht poepen en plassen voor de bzc ;-)
    Maar doe vooral niet te veel tegelijk. Ik had begrepen dat 3 per week een beetje een maximum is om te onthouden voor de beginners.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.