Overgang van babybed naar groot bed (inclusief tips)

Zoals jullie vorig jaar hebben kunnen lezen is onze zoon twee geworden. Wij hebben ervoor gekozen de overgang van babybed naar groot bed aan te gaan. Neeheee, er is geen nummer twee op komst!!

Waarom dan wel?

Eerlijk gezegd vinden we het gewoon leuk dat in zijn kamer al een groot bed staat (gekregen van opa en oma voor zijn verjaardag, ook nog!). En ik verwachtte dat, nu hij nog wat jonger is, de overgang van babybed naar groot bed soepeler zou kunnen maken. Binnen een uur kreeg ik twee keer de reactie: “Nu al?! Nou ik wens jullie héél veel succes!” Ik kreeg het toch enigszins benauwd, hoor! Hij heeft het ons nog nooit moeilijk gemaakt, zou dit dan een wat lastiger hoofdstuk worden?

Voorbereiding

De voorbereiding is bij ons begonnen vanaf het moment dat we wisten dat hij het bed zou krijgen. We waren al ruim een week bezig met hem uitleggen dat hij zondag voor het eerst in zijn nieuwe bed mag slapen. Hij was enorm enthousiast en toen het nieuwe bed, in delen weliswaar, thuis lag, vond hij het nog steeds net zó cool. (Tot hij over één van de langere delen z’n tand door de lip viel… Maar dat terzijde.)

De daadwerkelijke overgang van babybed naar groot bed

Het ging zo soepel als wij gehoopt hadden. Hij was een nachtje uit slapen geweest, omdat wij een feestje hadden gehad. Die middag ervoor hebben we het bed in elkaar geknutseld. Toen we hem ‘s ochtends hadden opgehaald bij het logeeradres, mocht hij bij thuiskomst direct even naar zijn kamer om zijn nieuwe bed te bekijken. Dat was om half 11 ‘s ochtends. Hij ging erin liggen en met heel veel moeite kregen we hem uiteindelijk weer mee naar beneden (om half 11 beginnen aan zijn middagdutje was me écht wat te vroeg…).

Na een boterham mocht hij dan echt om 12 uur naar bed. Spannend hoor! Ik ben eens lekker bij hem gaan liggen, maar op een gegeven moment werd mij de deur gewezen… “Mama weg! Deur dicht!” ……. Oké dan, ik ook van jou, Q! Hij heeft wel even gehuild (10 minuutjes), maar daarna was het goed. En ‘s avonds ging hij erin liggen en moest ik ook gelijk weer wegwezen. Ik was lichtelijk beledigd, dat kan ik je wel vertellen… En sindsdien is het niet anders geweest, dan dat hij eerlijk slaapt in zijn grote bed.

overgang van babybed naar groot bedKomt hij er dan niet uit?

Nee. Allereerst is zijn kamer (op een nachtlampje na) pikdonker. Daarnaast is het bed aan de zijkanten wat hoger, dus als hij eruit wil, moet dat via het voeteneind. Zodra ik zijn slaapkamerdeur open doe, klimt hij er direct uit en wil hij bij ons in bed. Maar zolang zijn deur dicht is, komt hij er (nog) niet uit. Voor de zekerheid hebben wij wel zijn deurklink omhoog gezet, en ook standaard het traphek dicht. En zodra hij uit zijn kamer wil, horen we dat snel genoeg.

Ben je bang dat de overgang van babybed naar groot bed bij jouw kind wat lastiger gaat?

Ik had me voorbereid met de volgende tips op zak:

  1. Betrek je kind bij het veranderen van zijn nieuwe kamer. Als je meubels op een andere plek zet, laat het ‘helpen’;
  2. Is jouw kindje al wat ouder? Laat het zelf een mooi bed uitzoeken. Zo heeft het zelf een vinger in de pap en een stukje herkenning als dat bed ineens in zijn/haar kamer staat;
  3. Laat alles, wat jouw kind geruststelt, in de kamer. Sliep het in zijn babybed met allemaal knuffels? Leg die knuffels ook in zijn nieuwe bed (ruimte zat!);
  4. Heb je het idee dat jouw kind het lastig heeft? Laat het ledikant nog een tijdje in de kamer staan. Je zult zien dat ze binnen no-time kiezen voor het grote bed! Zo stoer zijn ze wel.
  5. Je kunt ook eerst kiezen voor een peuterbed. Wij hebben dat niet gedaan (als Q ziek is en bij ons in bed wilt, kan één van de ouders lekker in zijn bed), maar het is zeker het overwegen waard.
  6. Verder is het prijs technisch wat goedkoper. Je hoeft niet meer perse een peuter matras bij je peuterbed te kopen en vervolgens 2 jaar later weer een nieuw volwassen matras met een volwassen eenpersoonsbed. Scheelt nogal. Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar een nieuw matras dan is mijn tip om even bij  matrasaanhuis.nl te kijken. Heeft vaak goede deals!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.