SmartGames Shooting Stars Puzzelspel | Review 6+

Shooting Stars is een nieuw en uitdagend één-speler puzzelspel van SmartGames waarbij kinderen spelend leren. Bij dit puzzelspel worden cognitieve vaardigheden gestimuleerd met 80 verschillende opdrachten, variërend van makkelijk tot moeilijk. Kan jij de blokken juist op elkaar stapelen en de afbeelding nabouwen? Of laat je je van de wijs brengen door de vallende sterren? Wij hebben dit spel uitgetest en vertellen je graag onze bevindingen.

Smart Games Shooting Stars review nederlands pinterest

SmartGames Shooting Stars

Shooting Stars is gemaakt voor kinderen van 6jaar en ouder. Het is een spel wat je in je eentje speelt : een één-speler spel en de nieuwste toevoeging aan de Classic Games collectie van SmartGames.

De Classic Games collectie bestaat uit 12 verschillende spellen waarbij het stimuleren van cognitieve vaardigheden centraal staat. De Classic Games collectie van SmartGames bestaat uit de volgende spellen:

 • Anti Virus
 • Colour Code
 • Shooting Stars (in deze review)
 • Quadrillion
 • Dinosaurs: Mystic Islands
 • Jumpin’ XXL
 • Jungle Hide & Seek
 • Temple Connection Dragon Edition
 • Walls & Warriors
 • Peguins on Ice
 • Roadblock
 • Smart Farmer

Smart Games Shooting Stars review nederlands

Shooting Stars stimuleert cognitieve vaardigheden

Zoals ik hierboven heb genoemd worden cognitieve vaardigheden gestimuleerd door het spelen van Shooting Stars. Je kunt hierbij denken aan de volgende vaardigheden:

 • Planning
 • Ruimtelijk inzicht
 • Probleemoplossend denken
 • Flexibel denken

In de doos vind je een boekje met 80 opdrachten van starter tot master en de bijbehorende oplossingen. Ook in de doos: 4 dubbelzijdige blokken met gekleurde sterren om de opdrachten te kunnen uitvoeren.

Shooting Stars is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is gemaakt om alleen te spellen. Het spel is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor een adviesprijs van €26,99

how to play shooting stars review nl

Hoe speel je Shooting Stars?

Je begint met dit puzzelspel door het uitkiezen van een challenge in het boekje. De moeilijkheidsgraad bepaal je zelf, je kunt kiezen uit moeilijkheidsgraden:

 • starter
 • junior
 • expert
 • master

Vervolgens is het de bedoeling dat je het plaatje uit het boekje namaakt door dezelfde constructie te bouwen met de blokken. Maar hier moet je dus oppassen; de kleuren van de sterren veranderen wanneer je de blokken draait. De zogenaamde vallende sterren oftewel: shooting Stars.

Het is belangrijk om te weten dat er maar één goede oplossing is. Wanneer je er niet uitkomt, kun je de oplossing achterin in het challenge boekje vinden.

review nl nederlands smart games shooting stars blocks blokken

Leia wordt in oktober zes jaar en zit inmiddels een week in Groep 3 van de basisschool. Ze kon niet wachten op te beginnen, ze is namelijk het type dat gek is leren en bij langdurige vakanties zoals de zomervakantie merken we dan ook keer op keer dat zij de uitdaging ontzettend mist. Door onder andere het aanschaffen van spellen zoals dit spel van Smart Games kunnen wij haar die uitdaging toch blijven bieden.

Naar onze mening is Shooting Stars perfect voor zowel kinderen als  volwassenen die houden van puzzelen. Aan de hand van een voorbeeld dient je als speler de afgebeelde vorm met de beschikbare stukken na te maken. Op papier klinkt dit best wel makkelijk, ware het niet dat de kleuren van de sterren die op de stukken afgebeeld staan van kleur veranderen als de stukken gekanteld worden. Op die manier is het nooit in één oogopslag duidelijk welk stuk waar hoort. Gegarandeerd puzzelen geblazen voor jong en oud.

Smart Games Shooting Stars review nederlands

De verschillende uitdagingen

De 80 uitdagingen zijn, zoals we hierboven al kort vertelden, onderverdeeld in vier verschillende niveaus. De uitdagingen lopen per niveau op in moeilijkheidsgraad.

– 20 Starter uitdagingen

Bij dit niveau maak je gebruik van twee of drie stukken om het voorbeeld na te maken, welke stukken dit zijn moet de speler zelf zien uit te vogelen. De starter uitdagingen zijn de ideale manier om het spel, en de mechanismen van de veranderende kleuren, goed onder de knie te krijgen.

– 20 Junior uitdagingen

Deze opdrachten zijn wat uitdagender dan de opdrachten van het Starterniveau, met name omdat hier gebruik gemaakt moet worden van alle vier de stukken.
Net als bij het Starter niveau, wordt ook bij het als Junior niveau het voorbeeld exact afgebeeld waar de verschillende kleuren sterren moeten komen.

– 20 Expert uitdagingen

Met de Expert uitdagingen gaan we weer een stapje verder. Hier moet niet alleen de afgebeelde vorm nagemaakt worden, maar moet er ook voor gezorgd worden dat elke Shooting Star een gele kleur heeft. Er wordt in het voorbeeld ook niet meer aangegeven waar de Shooting Stars zich moeten bevinden.

– 20 Master uitdagingen

Als laatste zijn er nog de Master uitdagingen. Net als bij de Expert uitdagingen zijn de te maken vormen complexer en is het niet meer zichtbaar waar de gekleurde Shooting Stars moeten staan. De enige hints die je nog krijgt zijn de vorm, en bijvoorbeeld het aantal rode en blauwe sterren die nagemaakt moeten worden.

Heerlijk puzzelen!

Samen met Leia  hebben we de Starters uitdagingen allemaal af kunnen ronden en bevinden we ons nu ongeveer halverwege de Junior uitdagingen. De tijd die Leia nodig heeft is per uitdaging sterk gegroeid. Hier kunnen we uit opmaken dat de moeilijkheidsgraad mooi wordt opgeschaald. Leia merkt zelf ook goed dat zij meer tijd nodig heeft waardoor ze er echt op gebrand is om de uitdaging te voltooien. Wanneer het dan niet lukt, loopt ze er even bij weg om het later nog eens te proberen.

Als ouders hebben we het geschopt tot de Master uitdagingen. Oké, eerlijk is eerlijk: we hebben de meeste uitdagingen met ons tweeën gedaan, maar alsnog: opgelost is opgelost toch? Wanneer we de laatste 10 opdrachten weten te voltooien, kunnen we onszelf Shooting Stars Master noemen.

Het spel is officieel bedoeld voor één spelen, maar het was voor ons als ouders  prima om samen te spelen. De ander proberen te overtuigen dat jij de oplossing gevonden had, maar na het opstapelen van de stukken er achter te komen dat je toch fout zat heeft gezorgd voor hilarisch frustrerende momenten samen!

SmartGames Shooting Stars review nederlands pinterest

lees ook:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.