Spelen na schooltijd. Hoe regel jij het?

Bram en Merel gaan nu allebei al een tijdje naar de basisschool. Daar hebben ze ook beide vriendjes en vriendinnetjes. Spelen daar zijn alle kinderen gek op, zo ook die van mij. Het liefst spelen na schooltijd, en dan elke dag met een klasgenootje. Dat gaat mij echter wat te ver. Daarom hebben we er een aantal afspraken over gemaakt. Hoe doen jullie dit?

Spelen na schooltijd en moe zijn

Bij de basisschool waar mijn kinderen naar school gaan hebben ze een continurooster. Erg fijn maar soms wel vermoeiend voor de kindjes in het eerste jaar. Vooral Bram heeft er soms veel last van. Toch vragen ze elke dag; Mama!! Mag ik met … spelen? En de meeste dagen krijgen ze een ; Nee, vandaag niet. Na een uur is Bram het spelen alweer zat en dan wil hij alleen verder spelen.

Spelen na schooltijd hoeft niet dagelijks

Ik vind het niet nodig dat er hier elke dag kinderen over de vloer zijn, ook niet nodig dat mijn kinderen elke dag bij iemand anders spelen. We hebben nu een afspraak gemaakt. Ze gaan 3,5 dag naar school en op 1 van die dagen mogen ze met een klasgenootje spelen. Soms maak ik een uitzondering en is het twee keer per week dat ze mogen spelen na schooltijd, maar ik probeer het bij eens per week te houden.

Druk schema

Het is niet dat mijn kinderen niet mogen spelen na schooltijd of iets dergelijks. Zeker wel, maar op woensdag is er nog gymles en willen  ze naar opa en oma. Op vrijdag gaat Bram peuter/kleuter zwemmen met oma en dan ook spelen ze daar graag en op zaterdag heeft Merel zwemles. Deze dingen zijn goed voor de ontwikkeling, zwemles is echt een must en gymles is goed voor de motoriek. Plus dat ze er ontzettend veel plezier in hebben. Het is een druk schema en het vergt ook wel wat energie van de kids. Daarnaast nog twee of drie middagen spelen na schooltijd is snel te veel voor ze.

Mama is druk

Ook ik heb er zelf gewoon geen tijd voor of altijd zin in. Ik wil niet elke dag een huis vol kinderen. Komen er kindjes spelen, is dat prima en erg gezellig. Maar niet elke dag. Met kindjes uit de buurt spelen ze ook graag en dat is prima. Fietsen op de stoep of stoepkrijten, tekenen in huis of iets anders is prima. Maar me elke dag moeten vastpinnen op het ophalen en wegbrengen van kinderen van school, nee dat wil ik niet.

Lastig

Soms is het wel lastig, ik wil ze het spelen niet ontnemen. Maar een huishouden runnen met 3 kinderen vergt ook tijd en aandacht. En ook denk ik dat het goed is dat ze ook zelf kunnen spelen of zich in huis kunnen vermaken zonder vriendjes of vriendinnetjes. Spelen na schooltijd zit er dus gewoon niet altijd in.

Hoe regel jij het spelen na schooltijd?

One thought on “Spelen na schooltijd. Hoe regel jij het?

  • Ik vond dat ook altijd wel lastig. Maar meestal vond ik het wel goed omdat ik het leuk vond voor de kinderen als ze een speelafspraak konden maken. Maar ik was wel verbaasd over hoe vaak er werd afgesproken. Zelf mocht ik als kind alleen afspreken op woensdag en zaterdagmiddag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.