Vakantie in Normandië | Een bezoek aan Mont Saint Michel

De trouwe volgers is het vast niet ontgaan en voor wie het gemist heeft; ik was een paar dagen op vakantie! Naar Normandië om precies te zijn. Financieel gezien en gelet op de vakantiedagen zat een lange vakantie naar een tropisch eiland er helaas niet in. Toch besloten we erop uit te gaan. Nieuwe dingen te ontdekken en de kids iets van de wereld te laten zien. Ik neem je in deze blog mee naar Mont Saint Michel.

Bucketlist dingen

Deze bestemming stond al heel lang op mijn bucketlist.. (die ik niet heb hoor). Zonder dat ik me er bewust van ben, voel ik me blijkbaar erg aangetrokken tot kastelen en alles wat erop lijkt. Toch van binnen een klein prinsesje. Vorig jaar bezocht ik slot Neuschwanstein in Schwangau #bucketlist ✅ en ook Versailles stond hoog op mijn lijstje.
Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Nu was het dus de beurt aan Mont Saint Michel, want maar 43 km van onze vakantie stacaravan in Saint Pair Sur Mèr. Van te voren had ik me vergaapt aan prachtige plaatjes, van een kasteel midden in de zee. Mont Saint Michel is een rotsachtig getijdeneiland. Dit houdt in dat het eiland bij eb bereikbaar is over land en bij vloed omringd is door water. Het eiland ligt in een grote baai aan de oever van de Couesnon. Bovenop de het rotsachtige eiland staat een middeleeuwse abdij. Sinds 189 staat op de torenspits van de abdijkerk een beeld van de heilige Michaël dat maar liefst honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt.  Ok, een abdij dus, geen kasteel. Ik had me ontzettend verheugd op dit bezoek, maar toch, met kids is ‘t altijd spannend of iets een succesnummer wordt…

Geschiedenis

De Mont Saint Michel heeft een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot 708! Het jaar dat Aubert, bisschop van Avranches, op de Mont-Tombe een veilingdom liet bouwen ter ere van aartsengel Michaël. In de 10de eeuw vestigen Benedictijnen zich in de abdij en wordt lager een dorp gebouwd.  In de 14de eeuw strekt het dorp tot aan de voet van de rots. Mont Saint Michel is, tijdens de Honderdjarige oorlog,  ook een militaire vesting die onneembaar blijkt te zijn. De wallen en versterkingen die weerstand bieden aan de Engelse aanvallen worden dan ook een symbool van de nationale eenheid. Vanaf de Franse revolutie tot in 1863 wordt de abdij als een gevangenis gebruikt. In 1874 wordt de abdij tot historisch monument verklaard en gerestaureerd. Sinds die tijd wordt er onophoudelijk gerenoveerd en tegenwoordig kunnen bezoekers een prachtige abdij ontdekken.

Onze ervaring

Mont Saint Michel

Wij waren met een auto vol kids en hooggespannen verwachtingen. De auto kan geparkeerd worden op de (betaalde) parkeerplaats, vanwaar gratis shuttle bussen je naar Mont Saint Michel brengen. Lopen kan ook! Maar met de kinderen kozen we voor de bus. Deze stopt op de brug en vandaar is het nog een kleine 10 minuutjes lopen. Ideaal fotomomentje!

Meteen binnen de stadspoorten is een toilet, betaald maar keurig schoon, erg fijn met kinderen. Ook zit hier een office tourisme. Mont Saint Michel is naast het paleis van Versailles en de Eiffeltoren één van dé bezienswaardigheden van Frankrijk. Ontzettend toeristisch dus. Maar ondanks de smalle steegjes is de drukte niet storend. De vele souvenirwinkels hebben logischerwijs een enorme aantrekkingskracht op de kinderen. De prijzen liggen vrij hoog. Ook voor het eten. Tip van Flip; neem zelf voldoende eten en drinken mee. We keuvelen lekker omhoog door de lange winkelstraat (een smal, gezellig steegje meer) en op aandringen van manlief kopen we kaartjes voor een museum.
Goeie zet, want het winkelstraatje hebben we wel een keer gezien en op deze manier leren we ook nog wat. Kinderen zijn gratis en wij betalen 18 euro (2 x9 ) en hebben dan toegang tot 4 musea:

  1. Musée Tiphaine
  2. Musée Historique
  3. Musée de la mer et de l’ecologie
  4. Archéoscope

De musea zijn vrij klein en je loopt er makkelijk en redelijk snel doorheen met kinderen. De meiden konden op deze manier het een en ander leren over de geschiedenis en werken aan hun Engels (en Frans). Voor de jongens was het vooral interessant om te zien hoe een ridder nou echt leefde.

Het is ook nog mogelijk om de abdij zelf te bekijken. Hier hebben wij niet voor gekozen, vooral omdat de jongens klaar waren met dingen bekijken.

We hebben echt uren rondgedwaald op Mont Saint Michel en we vonden het allemaal leuk! Best uniek met vier kinderen, iets bedenken dat we allemaal leuk vinden is soms een uitdaging. We hebben genoten van het prachtige uitzicht over de baai, super dure ijsjes gekocht en veel gezien. Al met al is Mont Saint Michel dus wat ons betreft een enorme aanrader!

When in Normandy; visit Mont Saint Michel!

 

 

 

15 thoughts on “Vakantie in Normandië | Een bezoek aan Mont Saint Michel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.