Valentijnsdag – commerciële maffia of échte liefde?

“Ach, wie houd ik voor de gek? Zijn we niet allemaal stiekem teleurgesteld als Valentijnsdag voorbij is en we hebben helemaal niks ontvangen?”

Valentijnsdag… Dé dag van de liefde. Die ene dag in het jaar dat je je liefde écht mag laten blijken. Of zit het nog anders? Ik duik met jullie kort in de geschiedenis van Valentijnsdag, of eigenlijk, SINT-Valentijnsdag in.

Er waren verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn of Valentinus. Er was onder andere een priester van Rome en een bisschop van Terni, deze beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht, maar het zou hier ook maar zo om dezelfde persoon kunnen gaan. Het vreemde is dat de gewoonten die met Valentijnsdag in verband staan niet van doen hebben met het leven van deze heiligen.

Valentijnsdag vervanging voor het vruchtbaarheidsfeest

Biografische gegevens over Sint-Valentijn zijn niet bekend. Het zou kunnen zijn dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gezet om de oude Lupercalia (een Romeins vruchtbaarheidsfeest) op 15 februari te vervangen. Tijdens dit feest werden namen van ongehuwde vrouwen in een grote kom gegooid en de ongehuwde mannen mochten een kaartje uit deze kom trekken (om vervolgens met de vrouw op het kaartje te trouwen). Door de kerk werd dit ‘heidense’ feest verboden en ‘vervangen’ door St.-Valentijnsdag op 14 februari.

Het tegenwoordige Valentijnsfeest, die met de gedichtjes en romantiek, dankt het ontstaan aan Geoffrey Chauces die ergens tussen 1380-1382  dit schreef:

“For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make”
(Want dit was op Sint-Valentijnsdag,
als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen)

 

Kunnen we daaruit concluderen dat we eigenlijk het begin van het voorjaar vieren, waarin de vogels hun partners kiezen en hun eieren uitbroeden? Het begin van het voorjaar, wanneer alles weer groeit en bloeit. Het begin van het voorjaar wanneer mensen allemaal veel vrolijker zijn en misschien zelfs ontvankelijker voor de liefde? Worden er statistisch gezien meer mensen verliefd in het voorjaar? Het zou kunnen…

Toch wel enigszins commercieel?

Allemaal leuk en aardig die geschiedenis, maar waarom wordt het vandaag de dag nog gevierd? Luister nu naar de radio en je hoort Valentijn, kijk naar de tv en in het reclameblok hoor en zie je alleen maar Valentijn. Kijk eens in de supermarkt of andere winkels. De aanbiedingen om extra geld uit te geven voor jouw (stiekeme) liefde vliegen je om de oren. Lees: er wordt héél veel geld aan verdiend, want iedereen trapt erin.

Nou ik niet, hoor! En mijn man zéker niet. Wij hebben Valentijnsdag niet nodig om onze liefde te vieren…… HA!
Ach, wie houd ik voor de gek? Zijn we niet allemaal stiekem teleurgesteld als het 15 februari wordt en we hebben helemaal niks ontvangen? Want als we op Valentijnsdag al niet onze liefde kunnen laten zien, wanneer dan wel?!

Dus kom maar op met die (anonieme) liefdesbrieven, bonbons, ballonnen, bloemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.