Verschillen tussen prematuur en dysmatuur

Verschillen tussen prematuur en dysmatuur – Prematuur of dysmatuur, het zijn twee aparte aspecten die vaak met elkaar samen gaan. Maar wat zijn de kenmerken en wat zijn dan ook de verschillen tussen prematuur en dysmatuur geboren kinderen?

Verschillen tussen prematuur en dysmatuur

De grootste verschillen tussen prematuur en dysmatuur geboren kinderen zijn het geboortegewicht, de dysmatuur en de zwangerschapduur, de prematuur. Om dit duidelijke te krijgen heb ik beide apart van elkaar uitgeschreven met de betekenissen en de kenmerken.

Wat is een prematuur

Heel kort en concreet: een prematuur is een baby dat wordt geboren vóór de zwangerschapsduur van 37 weken. Wordt de baby zelfs geboren vóór de zwangerschapsduur van 32 weken, dan spreken we over een extreem prematuur. Prematuriteit wordt in de volksmond ook wel vroeggeboorte

Kenmerken van een prematuur zijn:

  • Groot hoofd ten opzichte van het rest van het lichaam
  • Roze, behaarde of glazige huid
  • Bij jongetjes: zijn de testikels nog niet juist ingedaald
  • Bij meisjes worden de binnenste schaamlippen niet bedekt door de buitenste

Wat is een dysmatuur

Dysmatuur is de benaming die wordt gegeven aan een baby die wordt geboren met een te laag geboortegewicht in verhouding tot de duur van de zwangerschap. Een dysmatuur kan dus geboren worden bij een voldragen zwangerschap. Bijvoorbeeld een zwangerschap van 40 weken met een gewicht van 2000 gram.

kenmerken voor een dysmatuur zijn

  • Een relatief groot hoofd in verhouding met het lichaam
  • Weinig lichaamsvet
  • Het gezicht kan soms een oudere indruk geven
  • Mager lijfje met hele kleine handjes en voetjes
  • De baby gedraagt zich vaak erg alert en hongerig

Wanneer Prematuur én Dysmatuur samengaan

Kan een kind ook prematuur én dysmatuur geboren worden? Ja zeker en dit is iets wat ons persoonlijk is overkomen. Mocht je nieuwsgierig zijn dan lees je hier mijn bevallingsverhaal. De benaming die wordt gegeven voor baby dat zowel prematuur als dysmatuur wordt geboren is pré-dysmaturiteit.

Mijn dochter Leia zou volgens de berekeningen geboren moeten worden op 17 november 2014. Dat was mijn uitgerekende datum. Maar onze dame was veel te nieuwsgierig en besloot zich te melden op 7 oktober. Ruim 6 weken eerder dan gepland.

Naast het feit dat zij een prematuur is, is zij ook een dysmatuur. Bij de 20 weken echo was al duidelijk dat zij kleiner zou zijn dan het gemiddelde, maar dat ze uiteindelijk bij haar geboorte maar 41 cm was en 2 kilo woog had ik van te voren niet zien aankomen. De artsen gaven aan dat Leia zelfs voor het termijn waarin zij geboren was te klein en te licht was en gaven haar daarmee de stempels dysmatuur en prematuur oftewel een pré-dysmatuur.

Zijn de verschillen tussen prematuur en dysmatuur nu ook duidelijk voor jullie? Wellicht dat ik binnenkort een nieuw artikel schrijft over de gevolgen hiervan voor de ontwikkeling van deze kinderen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben hierover dan hoor ik het natuurlijk graag!

4 thoughts on “Verschillen tussen prematuur en dysmatuur

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.