8 voordelen van een tuinkantoor

Een werkplek in de tuin bouwen is dé oplossing wanneer je veel thuis werkt voor jezelf of (door corona) voor een werkgever, maar je werk en privé wel gescheiden wil houden. Werken vanuit huis is natuurlijk ideaal, maar het zorgt er ook voor dat de scheidingslijn tussen werk en privé steeds meer vervaagt. Daarom vertel ik je dit artikel alles over de voordelen van een tuinkantoor.

Voor mij zou een kantoor in de tuin de ideale oplossing zijn, als ik een tuin had gehad. Heb jij wel eens aan deze mogelijkheid gedacht? In dit artikel leg ik je alles uit over de voordelen van een praktijkruimte of werkruimte in je tuin, kan namelijk best wel eens een interessante overweging zijn. Helemaal nu thuiswerken steeds populairder wordt.

Waarom kiezen voor een tuinkantoor?

Eén van de (weinige want het is heerlijk om terug te zijn) dingen die ik echt ontzettend mis sinds onze verhuizing, is het hebben van een tuin. Ons huidige appartement op de begane grond heeft een balkon van pak en beet 6 m2 waar we ons prima mee weten te redden.

Alleen met de huidige corona maatregelen en de zomervakantie was het fijn geweest om een lekkere tuin te hebben waar ik bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembad voor Leia zou kunnen neerzetten. Een voordeel is dat zij dan lekker kan spelen en zwemmen terwijl ik vanuit mijn tuinkantoor, haar al in de gaten houdend, verder kan werken.

paviljoen, tuinhuis

Wonen en werken gescheiden houden

Nog voor corona van start ging, zag ik steeds meer mensen die één of meer dagen thuis werken. Een belangrijk onderdeel van ‘het nieuwe werken’.

Wanneer je net als ik je eigen woonruimte ook gebruikt als werkplek, is het vaak een kunst om werk en privé gescheiden te houden. De stap om nog éventjes door te gaan wordt veel makkelijker gezet en ook in het weekend wordt er vaker doorgewerkt. Omdat je de deur niet uit hoeft om te gaan werken, bespaar je flink wat reistijd. Geen woon-werkverkeer is tijd wat je in je werk of eigen bedrijf kunt steken.

Maar dat langer doorwerken wordt het gezin niet blij van. En jij uiteindelijk ook niet want je hebt ook de nodige oplaad momenten nodig. Daarnaast wil je niet continue in je eigen werkplek leven. Ik vind het echt niet fijn om in de woonkamer te moeten werken, ik raak bijvoorbeeld veel te snel afgeleid door de geluiden en het geklets om mij heen. En dan heb ik het nog niet over het feit dat het best wel onprofessioneel staat om je klanten in je woonkamer te ontvangen, aan de eettafel.

Je kunt natuurlijk ook een aparte ruimte zoals de zolder of een rommelkamer inrichten als kantoor, salon of praktijkruimte. Maar ik kan je vertellen dat dit in de realiteit ook niet altijd even goed werkt. Wij hadden in onze oude woning bijvoorbeeld een rommelkamer ingericht als werkplek, onze dochter was toen nog maar een baby en sliep nog veel, niet handig als ik dan in de kamer ernaast op mijn toetsenbord loop te rammen om artikelen eruit te stappen. T

Telefoongesprekken met klanten durfde ik in dit thuiskantoortje ook niet te voeren omdat ik bang was haar wakker te maken. En oh wat was ik blij als ze dan eenmaal (ze was nogal een huilbaby). Plus het idee dat de klant toch door een deel van de woning moest om het kantoor te bereiken vond ik niet heel bevordelijk voor de professionele relatie. 

De laatste optie om een werkplek aan huis te creëren is door te kiezen voor een tuinkantoor; waarbij je bijvoorbeeld een blokhut in de tuin plaatst en deze inricht als een werkplek. Als je de ruimte hebt om een tuinkantoor te realiseren, dan zeg ik : ga ervoor! Er zitten namelijk erg veel voordelen in het hebben van een tuinkantoor:

werkplek in de tuin

Voordelen van een tuinkantoor aan huis

Het hebben van een werkplek in de tuin biedt enorm veel voordelen, wij noemen ze hieronder.

  • Zonder meteen je hele huis te verbouwen, creëer je gemakkelijk extra werkruimte.
  • Wanneer je in een aparte ruimte werkt, raak je minder snel afgeleid. Omdat je je nu beter kunt concentreren vergroot de productiviteit, én dus ook je omzet!
  • Je bespaart jezelf een hoop frustratie en veel reistijd door te werken in een tuinkantoor aan huis.
  • Je kunt deze werkruimte inrichten naar je eigen wensen en behoeftes.
  • Werken in een rustgevende omgeving geeft meer inspiratie, wat natuurlijk weer voordelig werkt bij het uitvoeren van je werkzaamheden.
  • Wanneer het kantoor voorzien is van een toilet, is de ruimte aftrekbaar voor de belasting. Deze aftrekpost mag je niet doorvoeren wanneer je een werkruimte in eigen woning woning creëert. Weer een mooie win-situatie!
  • Je kunt je tuinkantoor ook op maat laten maken. Bedrijven zoals de Blokhutwinkel helpen je graag met het samenstellen van je niet kantoor in de tuin.
  • Tuinkantoren kunnen geïsoleerd worden, waardoor je ook ‘s winters kunt werken onder de juiste temperatuur. Vaak zijn de complete modellen standaard al wel geïsoleerd, maar je kunt een tuinhuis ook casco laten leveren zodat je zelf de isolatie kunt plaatsen.

Zoals je kunt lezen biedt een tuinkantoor ontzettend veel voordelen wanneer je onderneemt vanuit huis of thuis moet werken voor een werkgever. Zie jij zo’n werkplek in de tuin ook wel zitten? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Liefs, Cassandra

werkplek in de tuin, tuinkantoor pinterest momambition.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.