Wanneer mag kind een mobiel abonnement?

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit deze generatie. Ik was een jaar of 13 toen de eerste mobiele telefoons kwamen. Toen ik 18 was had ik mijn eerste mobiele telefoon, zo’n grote hippe swing in de kleur geel, kennen jullie ze nog? Je kocht dan een pakketje met een prepaid kaart. Abonnementen waren toen alleen voor zakenmensen en zo onbetaalbaar. Ik was een jaar of 25 toen ik mijn eerste mobiele abonnement afsloot. Wat is er in relatief korte tijd veel veranderd. Nu is er zoveel aanbod. Abonnementen met telefoon, met cadeau’s. Sim only abonnementen.

Wanneer een abonnement voor mijn kind?

Steeds meer zie je kinderen al met een mobiel rondlopen. De leeftijdsgrens lijkt ook naar beneden te gaan van wanneer iemand een mobiel heeft. Maar wanneer is nu het juiste moment voor een abonnement? Met welke leeftijd? Hoe kies je het juiste abonnement voor je kind? Ik zou het nu bijvoorbeeld al handig vinden om een goedkoop abonnement te hebben op de gps horloge van onze jongste. Dan verloopt niet elke keer het mobiele nummer omdat ik het niet op tijd opgewaardeerd heb. In mijn omgeving zie ik vooral dat wanneer de kinderen naar de brugklas gaan ze een sim only abonnement krijgen. Tijdens de route van huis naar school is er immers geen wifi, en het is fijn als ze ook kunnen bellen in geval van nood.

Onze situatie

In mijn eigen situatie is het voor onze jongens moeilijk om te bellen, met name in verband met de verstaanbaarheid aangezien ze horen met een Cochleat implantaat. Ze horen het gewoon allemaal niet zo goed aan en door de telefoon heen. Om die reden hebben wij een oude mobiel die we als thuis mobiel gebruiken. Vinz kan op die manier langzaam al met whatsapp leren omgaan. Hij krijgt straks ook een leeftijd dat hij niet meer mee wil naar bijv de winkel.

Als ik even snel iets wil halen en hij even alleen thuis wil blijven. Ik vind het dan wel een fijne gedachte dat hij me kan bereiken mocht dit nodig zijn. Voor nu heeft hij daarvoor nog geen abonnement nodig, omdat er thuis wifi is. Maar was als hij straks zelfstandig op pad gaat? Wij hebben er zelf geen leeftijd voor in gedachte. Ik denk zelf dat je puur moet kijken naar de situatie. Wat je zelf als ouders wil. Wat het kind aan verantwoordelijkheid aan kan.

Sim Only Abonnement of een abonnement met telefoon?

Bovenstaande zorgde ervoor dat ik voor mezelf een wat dingen op een rijtje ging zetten. Gewoon puur om te kijken of er ook goedkope abonnementen bestaan voor bijvoorbeeld in een gps horloge. De abonnementen inclusief telefoon vind ik gewoon te duur. Die vind ik voor mezelf al te duur. Je betaalt in mijn ogen meer voor de telefoon dan daadwerkelijk voor het abonnement. Wij hebben hier in huis alleen sim only abonnementen. De telefoons kopen wij vaak tweedehands en daarna gaan we sim only vergelijken. De site laat een duidelijk overzicht zien van de kosten bij de diverse aanbieders en ik ben sowieso wel iemand die graag eerst vergelijkt voordat ze overgaat tot aankoop.

Mijn partner heeft sinds dit jaar een sim only abonnement Simyo. Hij heeft een goede bereikbaarheid. Dat is hier wel eens een probleem, wij wonen net in zo’n tussengebied.  Zelf heb ik destijds een andere aanbieder gekozen, maar we hebben beide dezelfde bundel. Alleen betaald mijn partner een stuk minder per maand als mij.

Voor ons duurt het nog even voordat we daadwerkelijk een abonnement voor de jongens gaan afsluiten. Ik zou zelf ook nog niet weten op welke leeftijd. Wat ik wel weet is dat ze een sim only abonnement krijgen tegen die tijd. Puur vanwege het verschil in de maandelijkse kosten en het feit dat ik van mening ben dat ze zelf mogen sparen voor hun eigen mobiel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Simyo om met jullie te kunnen sparren over mobiele abonnementen voor kinderen. Hoe sta jij hierin? Met welke leeftijd hadden jullie je eerste mobiele abonnement? En Hebben jullie kinderen een mobiel met een abonnement? Klets gezellig met ons mee in de reacties, we zijn oprecht geïnteresseerd hoe jullie hierin staan. 

 

16 thoughts on “Wanneer mag kind een mobiel abonnement?

 • Leeftijdsgrens lijkt inderdaad naar beneden te gaan. Mijn kinderen zijn nog te jong en misschien denk ik er later anders over maar op dit moment zeg ik ‘sim only vanaf middelbare school’.

 • Sterre word in mei 10 en ik merk dat ze wel toe is aan een mobiel, vooral ook omdat wij geen huistelefoon hebben(ik ga wel eens even alleen van huis en dan kan ze mij toch bellen/smsen als er wat is enz). Maar als ze een mobiel van ons krijgt dan is het prepaid, voorlopig echt nog geen abonnement x

 • De leeftijdsgrens gaat steeds meer naar beneden, ik zie het ook bij mijn neefje van 9 jaar. Ik weet niet wat de geschikte leeftijd is. Ik zou kijken naar de situatie en of het nodig is. En inderdaad gewoon een sim only, geen abonnement :)

 • Ik had zelf vroeger altijd prepaid en dat kreeg ik toen ik naar de middelbare school ging. Ik moest 8 km heen en 8 km terug fietsen langs een landweg, dus ik snap de redenatie dan wel. Maar vind het nu wel lastig bepalen hoor.

 • Zo laat mogelijk hoop ik al denk ik dat we het in deze tijd niet tegen kunnen houden. Ik heb het idee dat prepaid vroeger veel langer mee ging dan nu. Eerst kon je volgens mij 1 x per jaar opwaarderen en nu eens per kwartaal? Dacht ik tenminste van mijn broertje te horen.

 • Je kunt natuurlijk ook afspraken maken over het gebruik van de telefoon. Ik vind het jammer als jonge kinderen al continu op hun telefoon zitten. Telefoon bijv alleen als ze onderweg zijn..

 • Mijn kinderen van 2 & 4 hebben allebei al een eigen telefoon. Een oude iPhone (tja, met een mama in de it zijn zaken soms wat makkelijker te verkrijgen) met Netflix en wat spelletjes.
  Uiteraard geen abonnement, daar zijn ze nog veel te klein voor maar los van dat het makkelijk is ze af en toe te laten spelen op hun telefoon, is het ook iets waar ze mee op groeien. Zelfs in groep 1 heeft de oudste nu 1 keer in de week iPad-les en heeft daar dezelfde spelletjes als thuis.
  Ik denk dat ik eerst voor prepaid ga, maar Who knows hoe de telefoonwereld er over 5 jaar voorstaat…

  • Oh wauw, 2 en 4 en nu al een iphone? Allebei los ook? Dat vind ik stiekem wel een beetje heftig eigenlijk. Mijn dochter van bijna 3 mag echt mijn telefoon niet aanraken, vind dat nogal onzinnig. Netflix kijken doet ze op de televisie en die staat dagelijks een half uurtje aan haha.

 • Ik hoor heel vaak bij gesprekken over telefoons en tablets: dat hadden wij vroeger ook niet. Nee, klopt, omdat het er gewoon niet was. Ik was 27 toen ik mijn eerste mobiele telefoon had (wel inmiddels dus al bijna 20 jaar geleden). Maar tijden veranderen nu eenmaal. Onze jongens (nu bijna 7 en bijna 9), hebben al bijna drie jaar een kindertablet. Sinds een half jaar hebben ze allebei een pc op hun kamer (man is IT’er, dus wat wil je.. ;-)). Maar een telefoon is bij ons nog een no-go. Ik vind hun er gewoon nog niet klaar voor. Natuurlijk vragen ze er al om, want ze zien er al zat van hun eigen leeftijd met een eigen mobieltje. Vanaf volgend schooljaar zal de oudste naar een andere locatie van school gaan, net een stukje verderop. De meeste kinderen gaan daar alleen naartoe. In dat jaar wordt hij en we hebben gezegd dat hij op z’n vroegst dan – misschien – een telefoon krijgt. We zullen dan naar de opties van de diverse aansluitingen kijken, maar denk dat het prepaid of een abo met limiet gaat worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.