Zo organiseer jij jouw mama-tas

Je geniet dag en nacht van het moeder zijn. Het is bijna een fulltime job en dat is ook wel te merken aan de inhoud van je tas. Sinds de komst van de kleine, is de tas inhoud ook full(time) geworden. Dit artikel helpt je bij het praktisch inrichten van je mama-tas.

Zo organiseer jij jouw mama-tas

Je moet ook zoveel meenemen: een flesje, een luier, billendoekjes, een potje Olvarit, een speentje en noem zo maar op! Je hebt altijd de juiste dingen paraat voor je kleintje. Het nadeel is alleen dat het overzicht in je tas ver te zoeken is. Als dan ineens de telefoon afgaat ergens onderin je tas, is dit voor jou geen gemakkelijke zoektocht.

Wat is de inhoud van jouw mama-tas?

Om de inhoud van je tas zo goed mogelijk op te ruimen, is het eerst van belang te bepalen wat voor soort mama-tas je precies hebt. Op basis van deze inhoud krijg je de tips die jij nodig hebt voor je reorganisatie.

Beter teveel, dan te weinig

Jij weet in ieder geval zeker dat je niets tekort komt gedurende de dag, alles heb je bij je. Een winkel als Hema is er niks bij! Je hebt alles binnen handbereik: van een flinke voorraad luiers tot je lippenstift en voor wanneer je bijvoorbeeld nog een nieuwe hoesje iphone xs max kopen gaat. Ideaal zou je denken, maar eerlijk is eerlijk: een nette tas met een goed overzicht is letterlijk ver te zoeken.

Bij een zoektocht door jouw mama-tas, komt eerst alles eruit voordat je daadwerkelijk gevonden hebt wat je zoekt. Als jij je iPhone bijvoorbeeld zoekt en er komt eerst een lading babyvoeding en luiers voorbij is natuurlijk ook niet echt waar je op zit te wachten. Een tip is om kritisch te zijn voordat je je tas inpakt. Ga bij jezelf na wat je die dag echt nodig hebt en wat je ook thuis kan laten voor die paar uurtjes.

Zoek en gij zult misschien vinden

Elke dag schiet het wel even door je hoofd: ‘ik moet echt een keer mijn tas opruimen’. Voor jou is het meer dan normaal dat de zoektochten naar een simpel koekje in je tas nogal chaotisch verloopt. Alles ligt bij jou door elkaar heen. Ergens onderin ligt je flesje drinken gevolgd door een lading babyvoeding, twee extra rompertjes, je halve make-up la en als klap op de vuurpijl ook nog je MacBook.

Een tip is om gebruik te maken van een ‘bag in bag’ zodat je zelf meer orde creëert in je tas. Stop bijvoorbeeld alle belangrijke spullen in het extra tasje in je tas, zodat je direct weet waar je moet zoeken als je bijvoorbeeld je portemonnee of telefoon zoekt. Bescherm de waardevolle spullen in je tas zo goed mogelijk tegen stof, vuil en eventueel etensresten. Hul je MacBook bijvoorbeeld met een handige MacBook hoes en bescherm je telefoon bijvoorbeeld met een sierlijke telefoonhoesje.

Good things come in small packages

Het liefst loop jij rond met een zo klein mogelijk tasje. Er zijn twee mogelijkheden met een klein tasje:

1.  Je propt er zoveel mogelijk in, zodat hij nog maar net dicht klikt. Het voordeel is dat je niet hoeft rond te zeulen met een hutkoffer, het nadeel is dat je niet gemakkelijk ‘even’ de speen voor je kleintje uit je tasje tevoorschijn tovert zonder dat alles eruit komt. Ook hiervoor geldt: bedenk goed van tevoren wat je die dag echt nodig hebt.

2. Je stopt er zo min mogelijk spullen in, want no way dat jij met een zwaardere tas dan nodig is gaat rondlopen. Goed bezig! Dat is de eerste stap richting overzicht in je tas. Een aandachtspunt is om erop te letten dat je niet té nonchalant wordt in het meenemen van spullen. Kijk voordat je weggaat nog even goed in je tas of je niks vergeten bent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kleintje straks de boel bij elkaar krijst omdat hij zijn flesje melk niet krijgt. Beware and prepare!

Tijd voor de tas make-over

Nadat duidelijk is geworden wat voor soort tas inhoud je hebt, is het tijd voor de make-over. Ook al staat dit wellicht onderaan je to-do list, het is echt een opluchting als je het eenmaal hebt gedaan. Allereerst is het van belang dat je thuis eens goed je tas ondersteboven houdt, zodat je zeker weet dat je hele tas goed geleegd is. Zo kan je direct even een stofzuiger of doekje door je tas halen om letterlijk fris van start te gaan met je tas.

Stal na de schoonmaakbeurt je spullen uit en begin met het sorteren. Sorteer alles wat je dagelijks nodig hebt voor jou en je kleintje van de spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Ook al is het super leuk om dat voorleesboekje mee te nemen, je weet dat je hem eigenlijk toch niet elke dag gebruikt. Stop na de kritische analyse op basis van dagelijks gebruik vervolgens geordend de spullen terug in je tas. Maak hierbij vooral gebruik van de ‘bag in bag’ als je een wat grotere tas hebt en maak zo goed mogelijk gebruik van alle vakjes in je tas.

Gebruik bijvoorbeeld de voorvakjes en zijvakjes om de spullen in te stoppen die je dagelijks echt nodig hebt, zoals je sleutels en pinpas, zodat je weet waar je deze spullen kunt vinden als je ze nodig hebt. Gebruik de grotere vakken voor de grotere spullen en deel deze op in spullen voor je kleintje en spullen voor jezelf aan de hand van bijvoorbeeld de ‘bag in bag’. Zo heb je binnen no time weer een geordende tas waar je vol zelfvertrouwen mee op pad kunt. Zowel goed voorbereid als goed georganiseerd!

Hoe houd jij als moeder je mama-tas geordend? 

foto luiertas via Shutterstock

One thought on “Zo organiseer jij jouw mama-tas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.