4 handige tips om te sparen voor je kind

Kinderen zijn duur. Dat begint al in de zwangerschap met het aanschaffen van de uitzet en het inrichten van de babykamer. Wanneer ze ouder worden komen daar ook nog eens studie kosten bij en andere onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld op kamers gaan omdat je kind in een andere stad wil studeren of een rijbewijs. Sparen voor de toekomst van je kind is daarom heel erg belangrijk. Om het je wat makkelijker te maken heb ik 4 handige tips voor je verzameld om te sparen voor je kind. 

Eerder heb ik al eens uitgelegd wanneer wij zelf zijn begonnen met sparen voor Leia. Nu geef ik je wat handvaten hoe je makkelijk kunt sparen voor je kind(eren):

(een deel van de) Kinderbijslag

Iedere (in Nederland woonachtig) stel met kinderen onder de 18 jaar heeft recht op kinderbijslag. Ieder kwartaal wordt er een bedrag op je rekening gestort door het SVB. De overheid doet hiermee een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van je kind(eren) tot zij 18 jaar zijn. Zelf storten wij altijd een derde van de kinderbijslag op de spaarrekening van Leia. Wellicht kun jij het hele bedrag ‘missen’, dan kun je het volledige bedrag op de spaarrekening van je kind zetten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een deel ernaartoe schuiven.

Muntgeld Sparen

Wat wij vaak doen is onze portemonnee leeghalen van kleingeld. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind het nogal irritant die 5 centjes en 10 centjes. Al het kleingeld (op de 50 centjes en euro munten na) stop ik in Leia haar spaarpot en die brengen we dan eens in de zoveel tijd naar de bank. Die kleine muntjes mis ik toch niet zo snel.

Spaar een vast bedrag per maand.

Nog een handige is een vast bedrag per maand sparen voor je kindje. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat jij kan missen. Ik heb mijn team eens gevraagd hoe zij dit doen.  Het meest gehoorde is toch wel een vast bedrag per maand sparen, meestal 25 euro per kind, per maand. Zodra de kinderen 18 zijn, komen de spaarrekeningen van de kinderen vrij op de naam van de ouders, met de kinderen als begunstigden. De reden hiervan is, dat je nog niet weet hoe het kind of de kinderen in het leven staan als ze 18 zijn en of ze dan al wel met zoveel geld kunnen omgaan. Dat zien ze dan tegen die tijd wel.

Kun je geen vast bedrag per maand missen? Dan ga je toch gewoon voor wat je wel kunt missen! De ene maand 10 en de andere maand 40 bijvoorbeeld is ook gewoon een optie. Al spaar je 5 euro in de maand op de spaarrekening kind. Het gaat er met name om dat je in elk geval spaart toch?

Statiegeld sparen

Kun je echt niets missen, dan is het sparen van statiegeld nog een optie. Gewoon alle statiegeld bonnen bewaren en eens in de maand bij de winkel inleveren. Waarom eens in de maand? Die statiegeld bonnen kunnen best snel beschadigen of verkleuren, het zou zonde zijn als je ze niet meer kunt inleveren. Wanneer je de bonnen hebt ingeleverd, pak je dit bedrag en breng je het of naar de bank, of je stop het in een spaarpot en brengt het eens per half jaar naar de bank. Vooral kinderen vinden deze manier van sparen erg leuk om te doen.

Heb jij nog leuke tips om te kunnen sparen?

afbeelding spaarvarken via shutterstock

20 thoughts on “4 handige tips om te sparen voor je kind

 • Duperhandige tips! Ik spaar ook voor mijn kind en ik ben op dieet. Wat heeft dat met elkaar te maken zou je zeggen? Nou elke dag als ik iets te snaaien wil kopen dan bedenk ik wat dat ongeveer kost en stop ik dat in het spaarpotje van mijn dochter. In mijn eigen spaarpot heeft het geen zin want die ik plunder ik rustig. Uit het spaarpotje van mij kind halen die ik echt niet en kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ze heeft er inmiddels denk ik wel €200 inzitten. Dat zijn heel wat caloriën. Dit werkt alleen als je jezelf hebt aangeleerd alleen het kleingeld voor snaaiwerk te mogen gebruiken. Dus niet pinnen of briefgeld.

 • Iedere maand een vast bedrag hier ;) En als ze geld krijgen ipv een cadeautje van ooms en tantes en oma’s en opa’s voor verjaardagen, Kerst en Nieuw, etc. wordt dat ook opgesplitst: een stuk waar ze zelf iets van mogen kopen en een stuk dat op de spaarrekening wordt gezet ;)

 • Handige tips! Ik heb er nog eentje: een vriendin van mij koopt eens in de week koopzegels bij de supermarkt, die gaan dan in een spaarboekje en zodra het ingewisseld kan worden stoppen ze het geld in de spaarpot.

 • Martiena de Graaf says:

  Wat een goeie tip! Zelf heb ik geen kinderen, maar kan me goed voorstellen dat ouders hier wat aan kunnen hebben! Goed artikel!

 • Wij doen ook de koopzegels van de plus. 4 cent inleg en 6 cent terug. Nu al zon 20 boekjes liggen a 6€ pst! Leuke manier van bijsparen zonder er veel voor te doen.
  Kinderbijslag gaat automatisch, plus elke maand een beetje. Staat al meer op haar spaar dan ik ooit voor mezelf heb gespaard?

 • Joandi Loes Tholen says:

  Ik vind dit heel handige tips! Wij hebben nog geen kinderen maar dit is wel heel goed om in het achterhoofd te houden.

 • Dat van dat statiegeld is een goed idee? Wijzelf doen idd alle andere 3 de punten. Een vast bedrag (van de kinderbijslag) oversluisen naar + eens in de zoveel tijd onze portemonnee omkeren in hun spaarpot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.