Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind?

Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind? Begin je daarmee in de zwangerschap? Doe je dit vanaf de geboorte? Of pas vanaf een jaar of vier a vijf? Wanneer ben jij begonnen met sparen voor je kind(eren)?

Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind?

Met de verandering van de studiefinanciering was dit een vraag die mij meteen bezighield. Zelf heb ik gestudeerd, maar dan in het oude leenstelsel. Wat ik dus ontving van Dienst Uitvoering Onderwijs, werd omgezet in een gift nadat ik mijn studie had behaald.. Maar sinds september 2015 is er het een en ander veranderd. DUO geeft nog steeds wel studiefinanciering, maar het wordt bij het behalen van de studie niet meer omgezet in een gift. Je heb dus een fikse schuld nadat je klaar bent gestoomd voor het bedrijfsleven.

Persoonlijk wil ik heel erg graag dat mijn dochter later gaat studeren, maar gezien de huidige stand van zaken vind ik het geen goed idee om haar met een schuld het bedrijfsleven in te sturen. Daarom willen ik en mijn man graag voor haar sparen en zijn wij in de zwangerschap zelf al begonnen met het openen van een spaarrekening. Online, op mijn naam. Per kwartaal ontvang ik op deze rekening een bepaalde rente. Verder kan ik, als ik dat zou willen maar dat doe ik niet, geld van deze rekening halen wanneer het bijvoorbeeld even tegenzit en zij echt iets nodig heeft. Wij hebben zelf in ons hoofd dat wanneer zij ongeveer 4 a 5 jaar is, dat we met dit bedrag naar de bank gaan om samen met haar een eigen rekening te openen. Waarom?

Zo leert zij zelf, spelenderwijs, wat de betekenis is van geld en dat sparen loont. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer je met een start bedrag binnenkomt, je vaak een hogere rente ontvangt of een bepaalde bonus. Dat is natuurlijk altijd aantrekkelijk. Zodra zij dan kiest om te gaan studeren mag de rekening worden aangebroken.

Wanneer ben jij begonnen met sparen voor je kind(eren)?

Afbeelding over sparen van shutterstock 

8 thoughts on “Wanneer begin ik met sparen voor mijn kind?

      • Wat zou er mis kunnen gaan lieve Cassandra ? Het bedrijf waar ik mee samenwerk is een privé familie bedrijf, zonder schulden en kapitaal krachtig. Door deze stabiliteit biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om een overerfbaar inkomsten bron te genereren. Ik ben dus niet alleen afhankelijk van mijn eigen inzet mocht mij iets overkomen ?

  • Ik ben een aantal jaar voor ik zwanger werd begonnen met sparen, erg vroeg I know maar ik vond het wel een goed idee en daar ben ik nu ook nog blij mee dat ik die keuze heb gemaakt. Mijn dochter is nu 4 maanden. Ik ben benieuwd hoe de regels zullen veranderen tegen de tijd dat ze echt gaat studeren.

  • Gewoon beginnen sparen van zodra ze geboren zijn. Iedere maand wordt er een bepaald bedrag op hun spaarrekening gestort en daarmee worden hun latere studies betaald. Wat er dan nog overschiet, krijgen ze als ze het huis uitgaan.
    Een goede opleiding meekrijgen van thuis uit als ze willen verder studeren is volgens mij het mooiste cadeau dat je je kind kan meegeven. ;)

  • Wij sparen een vast bedrag per maand sinds ze geboren zijn. Deze rekening is niet gekoppeld aan onze betaalrekening. Hij staat op hun eigen naam en kunnen er tot hun 18e alleen aan komen met een Van ons erbij. Er is geen tegenrekening aan gekoppeld en ook geen internetbankieren of betaalpas.
    Mochten ze tegen die tijd niet met geld om kunnen gaan of wat dan ook kunnen wij nog altijd er voor kiezen om het geld helemaal in ons beheer te doen. Daarnaast hebben wij ervoor gekozen om deze op hun naam te zetten zodat er ook geen erfbelasting betaald hoeft te worden mochten wij onverhoopt komen te overlijden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.