Met deze 4 tips beheers je het nieuwe netwerken

Vergeet de oude regels op gebied van netwerken. Geen opzichtige raamstickers en slappe gespreksprotocollen terwijl je de minuten in je hoofd aftelt. Netwerken is anno 2018 nog steeds een kwestie van profileren, maar dan op een leuke manier!

Netwerken anno 2018

Niemand kan echt zonder netwerk, maar netwerken is wel iets anders dan zoveel mogelijk bijeenkomsten en borrels aflopen om zo zoveel  mogelijk visitekaartjes te verzamelen of  uit te delen. Vraag je vooral niet af wat de ander voor jou kan doen, maar bedenk ook wat jij voor hem kan doen.

Word vrienden met de assistent van de baas

Volgens de oude regel moest je vroeger een meeting regelen met de grote baas. Maar netwerken doe je met iedereen en niet met alleen de grote bazen. Dus ga naar leuke events, beurzen, wordt lid van netwerk groepen of een society en klets met iedereen! Wij hebben bijvoorbeeld een toffe society groep opgericht op facebook: speciaal voor ondernemende moeders! Kom erbij!

Stop met vragen of iemand wil meedenken!

Waarom je hiermee moet stoppen? Het verzoek is veel te vaag. Wees specifiek en doelgericht. Misschien wil je wel je eigen onderneming beginnen en ken je iemand in je kenniskring die hier ervaring mee heeft. Vraag dan gerust aan die persoon:” Ik zou je graag een aantal vragen willen stellen over het opzetten van een bedrijfsplan. Heb je hier tijd voor?”

Door duidelijk het doel van het gesprek te formuleren, maak je meer kans op antwoorden. En zo kom jij weer verder

Zoek je contacten overal ipv alleen in de zakelijke omgeving

Wanneer je een succesvolle netwerker wilt worden, moet je openstaan voor het feit dat je overal waardevolle connecties kunt vinden. Dus ook wanneer je naast iemand zit in de trein, in de kroeg of tijdens de brunch op zaterdagmiddag.

Note: niet iedereen heeft buiten werk tijden altijd zin om over werkgerelateerde zaken te praten. Hapt iemand dus niet toe, dan begin je over iets anders en vraag je bij het afscheid zijn/haar nummer. Zo kun je later nog een poging doen.

Bye lunchdates, ga langs met koffie!

In deze moderne tijdperk is iedereen druk en on the Go. Grote kans dus dat een lunch afspraak niet zo makkelijk meer gemaakt wordt. Vraag gewoon of je langs kunt komen en scoor bonuspunten door te vragen of je koffie mee kunt nemen op de weg erheen. Wanneer iemand ingaat op je koffie voorstel, kom dan met concrete ideeën en voorstellen waarvan jij denkt dat je iets voor de ander kan betekenen.

Na de meeting bedank je de persoon en stuur je diegene een samenvatting van jullie gesprek.

Help ik heb zoveel visitekaartjes gekregen en nu?

Na netwerksessies op bijvoorbeeld evenementen, kom je thuis met een dikke stapel visitekaartjes. Geen zin om deze in mapjes te bewaren? Download een app of zet ze allemaal in een excel-bestandje. Uiteraard wel versleuteld!

Bron afbeelding

21 thoughts on “Met deze 4 tips beheers je het nieuwe netwerken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.