productiviteit verhogen? 6 hapklare tips!

Wanneer ben je productief? Dit is niet alleen wanneer je zoveel mogelijk dingen doet. Het gaat er juist om dat je zoveel mogelijk gedaan krijgt in een korte tijd. En dan ook nog zonder stress. Pas dan kan je écht zeggen dat je productief bezig bent.

Dit kan soms best moeilijk zijn. Hoe vaak denk jij aan het eind van de dag niet: “wat heb ik nou toch heel de dag gedaan, van alles, maar eigenlijk ook niks”. Je bent dan waarschijnlijk met heel veel verschillende dingen bezig geweest, maar hebt niks echt compleet afgemaakt. Als je aan het eind van de dag dan (bijna) niks van je to-do lijstje kan afstrepen kan dat heel frustrerend zijn. Met deze tips kan je je dag wel met een fijn gevoel afsluiten.

1. Feel good

Jezelf goed voelen, niet iets dat je in een standaard productiviteit lijstje terugvindt. Toch vind ik dit heel belangrijk, en ik ben er zeker van dat dit wel degelijk invloed heeft op je productiviteit.

Wanneer je zelf lekker in je vel zit heb je veel meer zelfvertrouwen, en daarmee werk je vanzelf veel productiever. Voor mij helpt het enorm als ik elke dag even kan sporten. In de sportschool, hardlopen of lekker een stuk wandelen in een flink tempo. Dit is goed om je hoofd leeg te maken en daarna heb je weer veel meer energie om aan de slag te gaan.

Daarnaast doet het mij erg goed om gezond te eten. Ik hou enorm van chocola. Maar ik probeer een balans te vinden tussen gezond en lekker. Als je alleen maar aan het “stouwen” bent ga je je al snel slecht en ellendig voelen. Je krijgt minder energie waardoor je minder gaat bewegen en je alleen maar weer ellendiger voelt. Een neerwaartse spiraal die dus ook niet goed is voor je productiviteit. Dus mijn advies: eet in de basis gezond en geniet dan des te meer van dat stukje chocola of je andere quilty pleasure!

2. Maak een planning voor meer productiviteit

Maak een to-do lijstje met taken die je die dag gedaan wil hebben. Breng hierin prioriteiten aan zodat je begint met de meest belangrijke dingen. Wees realistisch in hoeveel tijd deze taken in beslag gaan nemen, zodat je ook echt weet dat je planning te halen is binnen een dag. Anders heb je alsnog een teleurstellend gevoel op het einde van de dag! Time-management is key!

Je kan old school op papier werken. Maar er zijn ook genoeg online tools die je hierbij kunnen helpen. Voorbeelden hiervan zijn Trello, Asana of de app To Do.

3. Focus en aandacht

Zorg ervoor dat je volledig gefocust aan het werk bent. Wanneer je je volledige aandacht op je werk hebt gaat het vaak een stuk sneller en beter. Zet dus je telefoon uit of zorg dat je geen berichten meer binnen krijgt. Een muziekje op de achtergrond kan lekker zijn, maar soms is volledige stilte ook heerlijk om even te knallen!

4. Gun jezelf op tijd een pauze

Je kan niet continue geconcentreerd werken. Je spanningsboog ligt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten. Daarna moet je eigenlijk voor wat korte afleiding zorgen. Zo zorg je ervoor dat de hele dag je concentratie op een goed niveau blijft, lekker productief dus!

Ken je de Pomodoro techniek al? Dit is een hele handige planning methode om heel de dag effectief te kunnen werken. Het werkt zo: Je werkt 25 minuten aan een taak. Na de 25 minuten neem je 3-5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 keer. Hierna houd je een langere pauze van 30 minuten. En daarna kan je weer opnieuw beginnen. Probeer maar eens, het werkt echt!

5. Je hoeft niet alles alleen te doen

In sommige taken ben je nou eenmaal niet zo goed. Of je vindt sommige dingen helemaal niet leuk waardoor het tien keer zo lang duur. Waarom zou je dat dan jezelf aandoen? Sommige taken kan je nou eenmaal beter uit handen geven. Iemand anders die er wel goed in is, of het heel leuk vindt, kan het waarschijnlijk veel sneller. Misschien kun je een Virtual Assistent inhuren. En zo hou jij tijd over voor andere taken waar je je tijd hard voor nodig hebt. Working together is succes!

6. Een fijne werkruimte verhoogt de productiviteit

Zorg voor een fijne werkruimte. Een bureau op de juiste hoogte met een goede bureaustoel mag niet ontbreken als je daar heel de dag aan moet werken. Zorg dat de ruimte waarin je werkt opgeruimd is zodat je zo min mogelijk afgeleid kan worden. Een leeg bureau draagt hier ook aan bij. Dagen alleen in je kantoor zitten kan je ook tegen gaan werken. Het kan dan wel eens fijn zijn om je kantoor in te ruilen voor een koffietentje. Ik vind het zelf heerlijk om in een fijne ruimte met een goede sfeer te werken. Ik kan heel erg blij worden van een kopje thee met een carrot cake. En met een blij gevoel schiet mijn productiviteit, en ook creativiteit, omhoog! Af en toe mag je jezelf best wel verwennen.

Deze tips zullen je een heel eind op weg helpen. Maar denk nu niet dat je elke dag kan rocken. Iedereen heeft wel eens een off-dag, en dat mag! Ga hier niet te veel tegen in werken. Dan ga je jezelf alleen maar irriteren en dit is allesbehalve goed voor je productiviteit. Beter geef je je eraan toe, ga wat leuks doen, of verwen jezelf. Doe wat goed voelt voor jou. Dan kan je daarna weer met goede moed aan de slag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.