7 x Energie besparen in de zomer

Als we kijken naar de zomer, dan denken we allemaal aan lekker barbecuen, dagjes weg naar het strand/pretparken en natuurlijk heerlijk op vakantie. Je gasverbruik zal aanzienlijk verlagen, maar het water verbruik stijgt juist weer meer omdat je natuurlijk regelmatig even een zwembadje achter het huis moet vullen of je gazon moet besproeien. Ook nemen we in zomer vaker een douche, vooral met kids. Daarom is er op het gebied van elektriciteit nog genoeg te besparen en met deze 7 handige tips leer jij energie besparen in de zomer

7 x Energie besparen in de zomer

Was ophangen in de tuin

Nu hebben wij überhaupt geen wasdroger in huis, maar zodra het weer ook maar een beetje beter wordt, gaat de was meteen de tuin in. Heerlijk vind ik dat. De geur van fris gewassen was, gedroogd door de lucht. Het bespaart je in elk geval al flink op de energierekening want wasdrogers zijn enorme energievreter en aan de lucht laten droger is gewoon lekker gratis! En die 5 minuten werk wat het kost krijg je dus dubbel en dwars terug.

Zet de airco uit

Toen wij hier net kwamen wonen hadden wij een airco in huis. Helaas deed hij het niet en hebben we hem er dus afgesloopt. Voor ons geen airco. Maar heb je wel een airco? Maak er dan wel zo bewust mogelijk gebruik van. Zet hem aan om de ergste warmte te verdrijven, zet hem uit en maak vervolgens gebruik van een ventilator. Een airco verbruikt ontzettend veel energie, dus door af te wisselen met een ventilator kun je je energiekosten verlagen.

Wisselen van energieleverancier

De beste tip? Ieder jaar overstappen van energieleverancier! Ga jaarlijks rustig even rondsurfen en ga energie vergelijken, leg de leveranciers en kosten naast elkaar. Een éénjarig vast contract is de beste deal. Je legt voor één jaar de kosten van de energie en gas toevoer vast bij de goedkoopste energieleverancier en daarna stap je weer over. Dit kan je jaarlijks wel tot €450,- besparen, geld waar je een hoop andere leuke dingen mee kunt doen toch?

Lees ook: besparen op de energierekening

Tuinverlichting op zonne-energie

In de zomer zitten we lekker lang na te tafelen, houden we feestjes in de tuin en daar hoort uiteraard verlichting bij. In plaats van ‘normale’ tuinverlichting of kaarsen (hoge CO2-uistoot) kun je kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie. De keuze hierin in reuze; goedkope solarlampjes die je rechtstreeks in de grond kunt steken of luxe tuinverlichting die automatisch uit gaat. Tuinverlichting op zonne-energie is in elk geval altijd beter.

Stop met stand-by en haal die stekker er gewoon uit

Wanneer je op vakantie gaat is het überhaupt raadzaam om alle stekkers er uit te trekken. Vorig jaar is er hier om de hoek een huis afgebrand van een alleenstaande moeder met 4 kids omdat de televisies nog op stand-by stonden. Dat is echt lullig thuiskomen. Eet je koelkast van te voren leeg (of maak je buren blij) en trek ook daar de stekker van uit. Zet wel ff de deur open ivm schimmelvorming. Heb je na je vakantie meteen een schone koelkast. En vergeet de gaskraan niet!

Maar ook wanneer je niet op vakantie gaat is het raadzaam om de stekkers eruit te trekken. Hier haal ik ‘s avonds alle stekkers uit het stopcontact en daarnaast zijn de stekkers van bijvoorbeeld de waterkoker standaard uit het stopcontact. Die plug ik gewoon in op het moment dat ik hem gebruik. In de zomer zijn we gewoon meer buiten, dus de stekker van de tv haal ik er ook altijd gewoon uit. Scheelt toch weer een beetje. energie besparen

Zonne-oplader voor je telefoon

Deze gadgets zijn niet alleen super handig voor op vakantie, maar ook voor in de tuin. Je hebt ze al voor prijsjes zoals €40,- bij bol.com en je draagt meteen een steentje bij aan het milieu. Ook handig: je kunt overal je telefoon opladen!

Grasmaaien kan slimmer

Het gras met de hand maaien is natuurlijk goedkoper dan met een elektrische. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om ook energie te besparen met een elektrische grasmaaier:  Maai je gras niet te kort. Het groeit minder snel als het wat langer is, hoef je minder te maaien. Hierdoor heeft het gras ook minder water nodig, want het droogt minder snel uit.

Ik hoop dat jullie een paar handige handvaten hebben hieraan. Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn, hoe ga jij om met energie in de zomer? Heb je nog een paar handige tips over energie besparen in de zomer?

8 thoughts on “7 x Energie besparen in de zomer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.