9 feiten en misverstanden over zonbescherming

Misverstanden over zonbescherming: Zodra de zon begint te stralen, stromen de terrassen vol, worden benen en schouders weer ontbloot en zetten we de zonnebril weer op onze neusjes. Maar smeren doen we in Nederland nog steeds te weinig, het gevolg? Rode pijnlijke huid, blaren, rimpels en ja, ook kans op huidkanker nemen te vaak voor lief. Want die rode huid gaat wel weer over en met een yoghurt badje zijn die blaren ook wel snel weer voorbij. En die rimpels? Ach die zie je toch niet meteen. En huidkanker, ja zo’n vaart loopt dat toch niet? Of wel?! 

9 feiten en misverstanden over zonbescherming

Omdat er zo ontzettend veel fabels op de markt zijn die misverstanden over zonbescherming geven, heb ik deze feiten en fabels opgezocht en helemaal zitten uitpluizen. In dit lijstje laat ik je de misverstanden over zonbescherming zien:

Wanneer je make-up draagt, word je niet bruin

 • misverstand

één van de grootste misverstanden over zonbescherming is zeker wel dat mensen denken dat je niet bruin wordt wanneer je make-up zoals foundation draagt. UV straling gaat dwars door de meeste make-up heen. Veel foundations of poeders hebben een spf bescherming (vaak minerale pigmenten) en die bieden je huid wel iets aan bescherming, maar niet volledig. Dit word namelijk gewoon afgebroken gedurende de dag. misverstanden over zonbescherming

En zeg nou ff eerlijk, je gaat ook geen kilo’s make-up op doen als het warm is, dus krijg je uberhaupt nooit niet voldoende bescherming. Je kunt dus gewoon bruin worden wanneer je make-up draagt. Mocht je nog een fijne zonbescherming zoeken voor je gezicht die te gebruiken is mét make-up, dan raad ik je de Face Fluid aan van Vision. Deze biedt meteen ook een matterend effect (bye glimworm) en heeft een anti-aging formule in de tube verwerkt.

De beste zonnebrandcreme voor kinderen 2018 Momambition.nl vision kidscolor

Je huid moet elk jaar een keer goed verbranden, want als je een keer verbrand bent, kan je huid ertegen en krijgt deze een mooie teint

 • Misverstand!

Verbranden heeft absoluut geen toegevoegde waarde voor je huid en het maak je huid ook echt niet sterker of harder. Beter nog, je huid raakt erdoor beschadigd. Wanneer je huid al rood begint te worden ben je eigenlijk al te laat. Goed smeren is dus echt een must, want bij elke verbranding verhoog je de kans op huidkanker. En ook zonder rood worden kan je huid beschadigen door de zon. Goede zon bescherming is echt een moetje.

Hoe donkerder de eigen huidkleur, hoe beter de eigen bescherming van de huid tegen de zon

 • feit

Hoe donkerder de huid, hoe meer melanine in de huid zit waardoor deze huid beter beschermt is tegen de straling van de zon. Maar let op! Ook met een donkere huid kan je huid flink verbranden, smeren dus! Tip: Beschermende zonnespray van Lovea met SPF 15

Mensen met een lichte huidkleur zoals ik ervaren deze beschermende effecten van melanine in de huid niet. Het bruin worden van de huid door de zon, beschermt de huid op deze manier niet voldoende.

Lees ook: 5 x zonnebrandcreme voor kinderen getest

Tijdens bewolking en in de schaduw kun je niet verbranden

 • misverstand

Mag ik stiekem hardop lachen? Zijn er echt mensen die dit denken? Dit is wel één van dé grootste misverstanden over zonbescherming. UV-straling (de straling die je huid verbrandt) gaat namelijk gewoon dwars door bewolking heen. Ook in de wintermaanden moet je je gezicht bijvoorbeeld gewoon insmeren met een beschermende spf. Vaak zit dit al wel verwerkt in je dagcreme. En daarnaast zit er ook in de schaduw gewoon UV-straling. Het voelt dan misschien minder heet, maar de UV-straling is nog steeds sterk genoeg om je te verbranden. misverstanden over zonbescherming

De beste zonnebrandcreme voor kinderen 2018 Momambition.nl naif suncare

Het flesje van vorig jaar is nog prima te gebruiken

 • misverstand

Soms wel. Soms niet. Controleer alsjeblieft de uiterste verkoopdatum. Of koop gewoon een nieuwe flacon. Better safe than sorry toch? Het gaat wel om je huid en die van je kind(eren). misverstanden over zonbescherming

Achter glas zit je veilig

 • Feit en misverstand

Verbranden doe je achter het glas niet zo heel erg snel, maar de straling die wél door het glas heenkomt kan zorgen voor huidveroudering. Je kunt dus prima onbeschermd achter het glas zitten, in de zon. Maar dan kan het je wel rimpels opleveren.

Hoe hoger de zonnebrand factor, hoe langer de bescherming

 • feit met een maar

Het is absoluut een feit dat zonnebrand met een SPF 30 je huid langer beschermt tegen verbranding dan een zonnebrand met factor 15. Maar wil je zonnebrand zijn werk goed laten doen, dan is het belangrijk om voldoende te smeren en om de paar uur. Denk aan ongeveer 1 theelepel per lichaamsdeel (gewoon een dikke klodder dus) en om de twee uurtjes.

In het water kun je ook verbranden

 • feit

Yep, UV-straling kan ongeveer een meter door het water oppervlak heen komen. Dus wanneer je aan het zwemmen bent, kun je ook gewoon verbranden. Een waterresistente zonnebrand is hiervoor handig, vooral bij kleine kinderen. Wanneer je uit het water gaat, moet je wel nadien weer opnieuw smeren.

Tip: Biodermal Kids Zonnebescherming voor kinderen met een gevoelige huid.

9 feiten en misverstanden over zonbescherming Momambition.nl

Het maakt niet uit of je een zonnebrand spray, crème of roller gebruikt, de bescherming is gelijk

 • feit en misverstand

De beschermingsfactor op alle drie de verpakkingen is misschien gelijk, maar dit geldt alleen wanneer je voldoende product smeert en wanneer je vaak genoeg smeert. Vaak is dit gewoon te weinig. Verder vind ik het zelf met een roller of een spray, wel lastig bepalen of ik voldoende heb gesmeerd.

Wanneer je gedurende je hele leven vaak verbrandt, zal de kans op huidkanker op latere leeftijd zeker vergroten. Die verouderde huid en rimpels komen dan ook zeker naar voren.

Geniet van de zon, van het weer, maar blijf jezelf en je kind(eren) goed beschermen tegen de zon: kleding, zonnebril, hoed, zonnebrand en vergeet vooral je lippen en oren niet en dan kun je prima oud worden met een mooi huidje. Voor je lippen adviseer ik je trouwens de Lip care sun met spf 30 van Drs. Leenarts en lees onze adviezen over zon bescherming bij kinderen. misverstanden over zonbescherming

 

2 thoughts on “9 feiten en misverstanden over zonbescherming

 • ByChristiana says:

  Ik vind die van de houdbaarheid een hele goede! Sowieso kun je sommige mensen maar moeilijk aan het verstand brengen dat ALLE cosmetica een ‘datum’ heeft, en zonnebrandcrème al helemaal….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.