ADHD gedrag. Waarom makkelijk doen als je ook moeilijk kan doen.

ADHD gedrag. Waarom makkelijk doen als je ook moeilijk kan doen..

Moeilijk doen lijkt een soort tweede natuur voor mij. ADHD gedrag. Ik kan overal moeilijk over doen. Ik sla de stap van makkelijk doen, geruisloos over. Moeilijk doen.. Makkelijk doen.. Heel veel doen. Of gewoon niks doen..

Ik kan het allemaal .. Helaas werkt mijn ADHD gedrag monitor niet zo goed en schat ik regelmatig verkeerd in of ik moeilijk, makkelijk, veel of niets had moeten doen.

Zoals laatst toen ik aan de eettafel zat en ineens het licht uitging.. Mijn reactievermogen stond direct in standje ‘ACTIE… NU’ en zo het geschiede..
Ik spring op, ren naar beneden, trek de meterkast open, en zie dat alle schakelaars goed staan.. Dat kan niet kloppen, aangezien het licht net was uitgevallen. Er zal vast een grote storing zijn, dus ik besluit alle schakelaars om te zetten.. Nog geen licht op de plek des onheils. Hm.. Dan de aardlekschakelaars maar omzetten, want er moet iets mis zijn.. Nog steeds niks..

Ik ren naar boven om overal op de lichtknoppen te slaan, om te zien waar de stroom nog meer is uitgevallen.. En op dat moment kwam de heldere ingeving.. Zal alleen de lamp boven de eettafel kapot zijn…
En ja hoor…. Dat blijkt zo te zijn. Lampje vervangen en klaar… Nadat ik weer zit, vraag ik mezelf af wat er in hemelsnaam net gebeurd is…

Ik ben nog net niet met een stapel ingeblikt voedsel onder mijn bed gaan liggen om te kunnen overleven van een volledige stroomuitval.. De stap van makkelijk doen heb ik weer eens geruisloos overgeslagen.. Fijn dat ADHD gedrag

Aan de andere kant reageer ik op moeilijke situaties, heel makkelijk. Gewoon praktisch en simpel.. Zijn er 5 van de 7 collega’s ziek, geen seconde denk ik . ‘OMG en nu’ … Gewoon overgaan op praktisch handelen, oplossingsgericht. De ‘extra’ verantwoordelijkheid die dan op mijn schouders komt te liggen, ervaar ik niet als ‘extra’.. Het is zoals het is.. ADHD gedrag is soms best handig.

In de situaties waarin de meeste mensen in de stress schieten, lijk ik juist op mijn best te functioneren.. In de situaties waarin andere mensen totaal geen problemen ervaren, kan ik zwaar in de stress knallen. Ik kan volledig blokkeren als ik boodschappen moet doen als ik moe, overprikkeld of juist zeer onrustig ben. Bedenken wat ik wil eten en wat ik daarvoor nodig heb, kan ik op die momenten niet. Het lukt dan gewoon niet. Ik kan dan heel lang voor me uit zitten staren, zonder dat er iets nuttigs uitkomt. Óf ik doe een heleboel andere dingen, behalve wat ik moet doen. Uitstellen tot het écht niet meer kan. ADHD gedrag waar niemand blij van wordt.

Wat dan de ultieme stress knaller is, als er tijdsdruk achter zit óf dat een ander zich begint te irriteren aan het feit dat ik als een hersenloos vogeltje voor me uit staar. Óf dat ik ineens heel druk ben met een kast opruimen. Als iemand zich dus stoort aan mijn ADHD gedrag.

Op een totaal onlogisch moment voor iemand anders of gezien de tijd. Daarin moet ik gewoon niet gestoord worden. Voor mij is dat moment heel logisch omdat het op dat moment in mijn hoofd komt. En dan moet het gebeuren..

Ik kan ook enorm moeilijk denken over iets wat later heel simpel blijkt te zijn. Daar kwam ik o.a. op mijn werk achter. Ik werk in het speciaal onderwijs. De meeste kinderen hebben een vertraagde algemene ontwikkeling, zo ook op taalgebied. En daar kwam ik aan. Mevrouw ‘ik wil alles uitleggen zodat het duidelijk is waarom er iets wel of niet mag’. Dus dat deed ik. Ik gebruikte lange zinnen, moeilijke woorden en met een snelheid van speedy gonzalez. Als er een collega bij zo’n ‘gesprek’ stond, dan vereenvoudigde zij in 5 woorden wat ik bedoelde. Op die momenten dacht ik steevast… Fuck.

Waarom moet ik zo ingewikkeld doen terwijl het zo simpel blijkt te zijn. Maar ik zie dat zelf niet, ik bedenk dat zelf niet. Ik bedenk een heleboel, behalve hoe ik iets zo simpel mogelijk kan maken.

Dit ADHD gedrag heeft ook voordelen. Ik denk snel, waardoor ik verbindingen maak tussen losse flarden van verschillende situaties. Daardoor doorzie ik vaak snel patronen, een situatie, een persoon, een omgeving, en voel ik vaak feilloos aan waar het ‘probleem’ zit. Door het snelle en moeilijke denken ben ik het over het algemeen goed in het snel bedenken van oplossingen, alternatieven, wat nodig is, en hoe dat geregeld kan worden. Maar ja, het leven bestaat niet alleen maar uit crisissituaties, spanningen, of dingen niet goed lopen. En in de maatschappij wordt ADHD gedrag vaak als iets negatiefs gezien. Dus tja ik loop dan vast bij de meest normale en simpele dagelijkse situaties..

Ik heb wel een streven, iets waar ik hard aan heb gewerkt en nog steeds aan werk…
“ Simplicity is the ultimate sophistication “

Je bent nooit te oud om te leren, toch?!

2 thoughts on “ADHD gedrag. Waarom makkelijk doen als je ook moeilijk kan doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.