(Budget)Tips voor een kindvriendelijke tuin

De lente staat weer voor de deur, heerlijk! Nog eventjes en we kunnen weer volop in de tuin zitten. Zwembad opzetten en lekker genieten van de zonnestralen. Maar hoe zit dat met kinderen? Heb jij wel een kindvriendelijke tuin? En waarom is een kindvriendelijke tuin eigenlijk belangrijk? Vandaag deel ik mijn tips voor een kindvriendelijke tuin mét zwembad, zonder dat het meteen een mega zwemparadijs wordt en jij dus nog zorgeloos je rosé kunt drinken. Inclusief handige budgettips, want een kindvriendelijke tuin hoeft natuurlijk geen vermogen te kosten. 

Waarom kiezen voor een kindvriendelijke tuin?

De tuin is een heerlijke plek voor zowel volwassenen als (kleine) kinderen. Voetballen, steppen, rondrennen, zwemmen, de handstand oefenen, fietsen op een driewielertje … Allemaal bezigheden beschermd in je eigen tuin. Je kunt een oogje in het zeil houden, maar ongelukjes zitten in een klein hoekje. Een moment van onoplettendheid en je kindje heeft zich bezeerd of valt per ongeluk in het zwembad. Veiligheid is daarom ontzettend belangrijk en het verantwoord omgooien van een normale tuin naar een kindvriendelijke tuin en dan met name mét een zwembad erin, is een hele klus. Hoe maak ik nu een veilige plek waar ze onbezorgd kunnen ravotten?

Basis van een kindvriendelijke tuin: veiligheid

Veiligheid staat uiteraard boven aan wanneer je je tuin wilt ombouwen naar een kindvriendelijke tuin. Vooral bij kleine kinderen is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de tuin. Houdt hierbij rekening met de volgende punten:

 • Scherm je tuin af met schuttingen zodat je kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen.
 • Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond. Sta daarbij stil bij de keuze van de beplanting, met vooral het oog op giftige planten.
 • Zorg ervoor dat je een vijver of zwembad ommuurt zodat je kindje niet in het water kan vallen.
 • Pas op met scherpe randen en hoeken. Spelende kinderen kunnen zich hier flink aan bezeren.
 • Ook bij het plaatsen van speeltoestellen dien je de veiligheid goed in de gaten te houden.

De verdere basis voor het aanleggen van een kindvriendelijke tuin is dan voornamelijk het aanleggen van een terras én uiteraard een mooi gazon waar kinderen op kunnen spelen. Voor het gazon raad ik je aan om een sterke grassoort te kiezen zodat je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken dat de kids het gazon kapot trappen. Qua bestrating is het voor kleine (blote) kindervoetjes handig om te kiezen voor bijvoorbeeld een rubberen tegel. Grind tegels zijn namelijk totaal niet prettig om met blote voeten over heen te lopen. Ook voor ons als ouders niet.

Spelen in een kindvriendelijke tuin mét zwembad

In een kindvriendelijke tuin mét zwembad moet in elk geval gespeeld kunnen worden. Creëer een speciale hoek voor de kinderen, het liefst op een plek waar veel schaduw is. Vooral met peuters is dit erg handig, zorg er dan ook voor dat je dit hoekje kunt afschermen zodat je je peuter niet continue in het vizier hoeft te houden. Dit geeft jou als ouder rust, maar zorgt er ook voor dat je tuin niet meteen een grote speeltuin wordt. Heb je ruimte voor het plaatsen van een zwembad? Dan zou ik zeggen: Zeker doen! Kinderen zijn echte waterratjes en voor jezelf is een zwembad natuurlijk ook heerlijk! Daarnaast scheelt het je weer entree tickets voor het zwembad!

Heb je een grote tuin en ruimte voor speeltoestellen? Dan doe je je kinderen absoluut een plezier. Wat dacht je van een gave boomhut met daaronder een zandbak of een zwembad? Een zandbak is namelijk altijd een succes bij kleine kinderen. Een ingegraven trampoline, een schommel of een opblaasbaar zwembad zijn ook allemaal succeselementen waar kinderen urenlang plezier aan zullen beleven. En het opblaasbare zwembad kun je gewoon weer opruimen wanneer het weer slechter wordt. Of je koopt uiteraard een speciaal doek die je over het zwembad heen kunt leggen zodat het water niet smerig wordt.

Planten in een tuin met zwembad

Wil je graag planten in de tuin, maar ben je bang dat de kinderen ze kapot trappen of kapot maken met het water uit het zwembad? Zorg voor stevige plantenbakken of nog beter: leg samen een moestuin aan. Want samen tuinieren is natuurlijk super gezellig. Zo kun je ze seizoensgebonden groenten en fruitsoorten leren herkennen. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, cherry tomaatjes, waterkers, bessen of andere lekkernijen die je zo vanuit de tuin kunt oppeuzelen.

Wanneer je toch graag gewoon planten wilt plaatsen, neem dan even contact op met een plaatselijke hovenier zodat je in elk geval planten plaatst die veilig en niet giftig zijn voor je kind.

Verrassende tips voor tuin mét zwembad

Geen budget voor speeltoestellen of een ingegraven zwembad? Zoals ik al eerder schreef: een kindvriendelijke tuin hoeft uiteraard geen vermogen te kosten. Met de volgende handige tips creëer je simpel en goedkoop een kindvriendelijke tuin met leuke spelletjes.

 • Neem een stuk of 10 stoeptegels en verf hier in het groot de cijfers 1 tot en met 10 op. Leuk hinkelpad!
 • Graaf een kuil waar je kinderen in en uit kunnen klimmen.
 • Maak van het uitgegraven zand een berg, kun je meteen verstoppertje spelen.
 • Zoek een oude autoband (via marktplaats bijvoorbeeld) en maak hiervan een schommel
 • Verdeel een stoeptegel in 9 vlakken. Zoek hierbij 10 stenen en verf of 5 stenen een X en op de andere 5 een O. Zo heb je het spelletje boter, kaas en eieren.
 • Koop een grote houten of kunststof plaat en verf deze met schoolbord verf. Plaats deze tegen de schutting en laat je kids los gaan met krijtjes. Heb je meteen kunst in de tuin 
 • Geen ruimte voor een vast zwembad in de tuin? Koop een grote specie ton en vul deze met water. Zwembad klaar en kindjes blij! In plaats van een zwembad kun je ook kiezen voor een mega groot zeil en hier zeep overheen gooien, heb je een buikschuif spetter festijn. Wel even veel kussen aan het einde leggen om ongelukjes te voorkomen. Het meest eenvoudig is natuurlijk een opblaasbaar zwembad (online) aan te schaffen. Wist je dat er trouwens ook een speciaal formaat opblaasbaar zwembad is voor baby’s?

Dit waren mijn persoonlijke tips voor een kindvriendelijke tuin. Heb jij nu ook zo’n zin om aan de slag te gaan met jouw tuin? En wat is jouw visie van een kindvriendelijke tuin? Hoort daar wel of geen zwembad bij?

4 thoughts on “(Budget)Tips voor een kindvriendelijke tuin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.