Sinterklaas en alles wat je erover moet weten

Sinterklaas valt elk jaar opnieuw op 6 december en zorgt voor veel beleving bij de hele bevolking. Er zijn de allerjongsten voor wie Sinterklaas een dag om nooit te vergeten is. De dag dat die magische man met zijn baard voor een Sinterklaas surprise zorgt en een geweldig cadeautje komt brengen.

Voor de ouders? Daarvoor is deze dag niet minder magisch. Niet alleen is het weer tijd lekker te shoppen voor de kids, maar bovendien moet je ook nog eens behoorlijk inventief zijn. De cadeautjes goed verstoppen, alles klaar zetten de nacht van tevoren en een goed verhaal verzinnen over Sinterklaas. Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van Sinterklaas? Wat zijn leuke geschenkjes en wat kan je allemaal zelf doen?

De geschiedenis van Sinterklaas

Over de geschiedenis van de man met zijn mijter en lange baard is eigenlijk niet zoveel bekend en over nog veel minder is er een consensus. Feit is dat er ooit een historische figuur op onze mooie aarde ronddwaalde die later is uitgegroeid tot Sinterklaas. Naar alle waarschijnlijkheid werd de beste man rond 270 na Christus geboren in Patras in Klein-Azië onder de naam Nikolaos. Goed 30 jaar later werd hij bisschop in Myra en vanaf dan is er veel onduidelijkheid. De ene bron beweert dat Sinterklaas zijn dorp van de hongersnood redde, de andere betwist dat weer.

Nog een populair verhaal? Nikolaos kwam midden in de nacht bij een arm gezin zakken met goud door het raam gooien. Door dit te doen werd de dochter des huizes een leven in de prostitutie bespaard. Naderhand volgen nog te veel heldendaden om op te noemen. Hebben ze ooit plaatsgevonden? Dat weet niemand, maar feit is dat hij de beschermheilige van kinderen, zeelieden, kooplieden en Russen werd. Hij overleed in 343 op 6 december en al snel ontstond een traditie om cadeautjes op de vooravond van zijn sterfdag te geven teneinde de legendarische vrijgevigheid van Sinterklaas te herdenken. Vandaag de dag kan je de resten van Sinterklaas terugvinden in het archeologisch museum in het Turkse Antalya.

Leuke Sinterklaas cadeautjes

Een leuk verhaal en eentje dat ons brengt bij de tegenwoordige tijd. Een tijd waarin het elke keer opnieuw toch ontzettend moeilijk blijkt te zijn om een goed cadeau te vinden. Je wilt immers toch ook niet zomaar alles (!) geven wat jouw kleine uk van je vraagt. Een goed cadeau is altijd ook een beetje een Sinterklaas surprise: dat is deel van de magie. Zit je echter met de handen in het haar? Dan hebben we gelukkig wel een aantal tips voor je klaar.

Cadeautjes voor hem

Heb je een kleine man in huis? Dan zijn er enkele zaken die het altijd goed doen. Sinterklaas spelletjes zijn bijvoorbeeld wat jongens het liefst krijgen. Echte klassiekers zoals Stratego en Ganzenbord doen het goed, maar even goed spelletjes om op de computer te spelen. Zit je met een handige Harry in huis? Dan zijn pakketten bouwstenen een goed idee net als een puzzel. Bij die bouwstenen kan je overigens heel goed inspelen op de specifieke interesse van jouw kind. Er zijn bouwstenen waarmee je een stoere helikopter maken kunt, bouwstenen die een coole tank opleveren en nog veel meer.

Is jouw prinsje bang in het donker? Geef hem dan voor Sinterklaas een leuke Minion lamp. Deze nachtlamp is perfect voor de echte Minion fans en vast en zeker een topper. Liever een Sinterklaas cadeautje dat toch al net iets volwassener is? Een bluetooth speaker doet het zeker goed. Een goed Sinterklaas cadeau voor een jongen is bijna altijd een praktisch bruikbaar cadeau met een stoer randje. Op deze leeftijd draait het immers allemaal nog rond een echte jongen zijn.

Lees ook: 5x sint cadeau’s onder de 20 euro

Sinterklaas voor haar

Zit je met een kleine prinses thuis? Dan zijn er tal van Sinterklaas cadeautjes die meteen een goede keuze zijn. Poppen zijn een aloude favoriet, maar het mag gerust iets creatiever toch? Voor die meiden is bijvoorbeeld een karaoke mixer een super goed idee als het weer eens Sinterklaas is. Zingen en dansen tot ze niet meer op hun benen kunnen staan is altijd een recept voor een geslaagde avond. Daarnaast zijn prinsessenkastelen en huizen een echte klassieker en dat is volkomen terecht. Je geeft jouw kleine uk immers niet enkel een speelgoedje om mee te spelen, maar een hele wereld om over te fantaseren.

Is jouw jongedame helemaal gek op lekker eten en ook van dit eten zelf maken? Dan is een wafelijzer op kindermaat een leuk idee voor Sinterklaas. Wie weet kan jij zelf wel meegenieten van de bakkunsten van jouw kleine meid dan. Ten slotte is ook het kleine meisje van de moderne tijd helemaal mee met de technologie en kan ook die sector niet nablijven bij Sinterklaas. Een Dice in Hello Kitty uitvoering om spelenderwijze de mogelijkheden van een tablet te leren kennen? Wedden dat jij na deze Sinterklaas de favoriete ouder bent?

sinterklaas of kerst Herinneringen aan Sinterklaas

Doe het zelf met Sinterklaas

Sinterklaas is bij uitstek de feestdag om een leuk cadeautje te kopen voor de kleinsten. Maar je weet hoe het gezegde gaat: wat je zelf doet, doe je beter. Of dat nou ook van toepassing is op cadeautjes zelf maken is nog maar de vraag, maar heel wat versiering en andere leuke dingen zoals Sinterklaas gedichten kun je best zelf doen. Leuke ideetjes rondom het feest van onze favoriete cadeautjesbrenger is het versieren van de tafel, zelf een schoentje maken om de cadeautjes in te ontvangen of een echte cadeautjesbak maken als je het wat groter ziet.

Zelf een schoentje maken

De grote traditie bij Sinterklaas? Het klaarzetten van het schoentje voor de Sint de dag van tevoren! Om het feest extra leuk te maken, kun je samen met jouw kinderen een schoentje maken om klaar te zetten voor de Sint. Wat heb je nodig?

  • Een paar oude schoenen,
  • verf,
  • wat lijm,
  • een paar leuke plaatjes uit tijdschriften,
  • een schaar,
  • wat kwasten
  • en een naaimachine.

Het eerste wat je moet doen is de schoenen aan de buitenkant verven met jouw favoriete kleur. Zorg er wel voor dat je dit op tijd doet zodat de verf minstens een dag op voorhand kan drogen. Zoek een leuk stofje uit en plak dit aan de binnenkant van jouw schoenen. Knip vervolgens jouw favoriete plaatjes uit een tijdschrift en leg er een stukje transparant plastic over. Neem vervolgens de naaimachine erbij en zigzag met de naaimachine over het plaatje waarna je het met naald en draad aan de tong van de schoen vastzet. De laatste stap? Zet de schoen in een speciaal hoekje en wacht op Sinterklaas!

Lees ook: 7 toffe sintcadeau’s voor peuter meiden

De tafel versieren

De tafel op een goede manier versieren voor Sinterklaas? Dat doe je met leuke tekeningen en het snoepgoed van de Sint. Geef jouw kinderen wat witte bladen papier en laat ze alles tekenen waaraan ze denken als het gaat over de Sint. Plak dit met plakband vast aan de tafel en leg op tafel wat mandarijnen, speculaas en een paar suikertjes. Simpel, doeltreffend en leuk voor iedereen: een tafel waaraan zowel de kinderen als Sinterklaas zeker graag zullen zitten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.