Ambities en kinderopvang combineren, Angelique doet het zo:

Waarom kiest een moeder voor een gastouder of juist een kindercentrum? In mijn nieuwe rubriek vertellen ambitieuze moeders over het kiezen van kinderopvang en hoe zij dit ervaren.. Hoelang de kindjes worden opgevangen en of ze voor flexibele of juist vaste uren heb gekozen. Zo probeer ik een duidelijk beeld te scheppen voor aanstaande moeders en hen op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort opvang, die bij hen past. Deze eerste keer van Ambities en Kinderopvang trappen we af met Angelique, een studerende mama van 26 met een zoontje van 4 jaar. 

Hoeveel uur per week werk je? En je eventuele partner? ambities en kinderopvang

Ik werk zelf niet, maar ik volg een fulltime MBO4 opleiding. Ik zit in mijn examenjaar dus het slokt enorm veel tijd. Ik heb wel een partner maar dit is niet de vader van Keano en we wonen niet samen dus ik kan niet van hem uitgaan dat hij fulltime voor Keano zorgt en dan ’s avonds weer naar huis gaat.

Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met kinderopvang en hoeveel uur wordt jou kind opgevangen in de week?
Keano gaat vanaf 3 jaar en 10 maanden naar de gastouder. Daarvoor ben ik altijd fulltime thuisblijfmama geweest. Keano wordt nu zo’n 20 uur opgevangen omdat hij zelf natuurlijk ook naar school gaat.

Waarom heb je gekozen voor een gastouder?
Ik heb zelf in een kinderdagverblijf/Buitenschoolse opvang gewerkt en heb mezelf toen beloofd mijn kind dit nooit aan te doen. Mijn ervaring was gewoon geen goede ervaring. Buiten dit alles vind ik het fijn dat het wat kleinschaliger is waardoor Keano alle aandacht kan krijgen. Ook is het fijner dat je maar contact hebt met één persoon. Bij een BSO/KDV is het al snel dat er verschillende leidsters zijn en Keano vindt dit erg lastig. Eén vast persoon geeft Keano ook wat meer vastigheid wat hij heel belangrijk vindt. Het is ook fijner om de dag uiteindelijk even door te bespreken.

Heb je gekozen voor vaste uren of juist flexibele uren? Waarom?
Ik heb wel voor vaste uren gekozen zodat ik na schooltijd zelf even de tijd heb om nog huiswerk te maken of te leren zodat ik als Keano thuis komt, ook écht alle tijd voor Keano heb en ik niet nog duizend dingen moet regelen. Dit is voor Keano natuurlijk ook fijner zodat hij weet wanneer mama hem komt ophalen en niet dat hij ineens verrast wordt.

Heeft je kind moeten wennen? Hoelang heeft dit ongeveer geduurd?
Nee eigenlijk niet. Keano ging al naar de peuterspeelzaal dus hij was al wel gewend dat ik er niet altijd bij was. Keano is daar op zich wel makkelijk in.

Hoe is de verdeling tussen halen en brengen?
Mijn gastouder haalt Keano bij school op ’s middags. Tussen de middag blijft hij over. Rond 17.00 kom ik of mijn vriend hem dan halen. Ik heb wel eens uren tot half 5 en dan red ik het niet om hem om 17.00 op te halen. Maar ik vind het zelf wel belangrijk dat Keano voor het eten nog even zijn rust kan pakken thuis. Vandaar dat mijn vriend hem op die dagen bij de gastouder ophaalt. Maar 9 van de 10 keer haal ik hem zelf op.

Ambities en kinderopvang
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat zijn voor jou/jullie de voordelen van kinderopvang?
Dat ik in alle rust mijzelf kan voorbereiden op school. Het is wel eens fijn om gewoon even je handen vrij te hebben. Het fijne is ook dat hij daar kan spelen met andere kindjes en hij heeft al één écht vriendje gemaakt.

Wat zijn voor jou/jullie de nadelen van kinderopvang?
Dat ik zoveel bij Keano weg ben. Ik ben altijd thuis geweest met hem dus ik mis hem echt enorm als we niet bij elkaar zijn. Gelukkig word ik altijd goed op de hoogte gehouden met foto’s en verhalen van mijn gastouder.

Waar hield(en) jij/jullie rekening mee? Wat was voor jou/jullie belangrijk om juist die organisatie of persoon te kiezen?
Ik vond het vooral, en vind nog steeds, belangrijk dat Keano een klik had met de gastouder. De manier waarop zij hem ontving zei voor mijn gevoel al genoeg. Zij was al aangesloten bij een gastouderbureau dus het was niet meer dan logisch om mezelf en Keano daarbij aan te sluiten.

Houden ze op de opvang hetzelfde ritme aan als thuis? Waarom wel/niet? ambities en kinderopvang
Ja dit doet ze super goed. Keano is een jongetje die baat heeft bij stabiliteit en regelmaat en reageert er het beste op als het overal op elkaar is afgestemd. Mijn regels gelden ook bij de gastouder en dit zorgt ervoor dat Keano geen driftbuien heeft. Keano komt ook uit een ongezonde situatie waar ik hem vorig jaar heb weggehaald en dat heeft ook nog steeds gevolgen voor zijn buien. De gastouder is hier totaal van op de hoogte en daarom hebben we juist afgesproken dat zij zich op mij aanpast omdat dit voor Keano het fijnst is.

Hoe gaat jou opvang om met zieke kinderen?
Heel makkelijk, als Keano ziek is mag ik hem gewoon brengen en mag hij daar op de bank met een dekentje liggen en wordt vertroeteld. Al vind ik het zelf fijner om hem thuis te hebben als hij écht goed ziek is. Ik word wel opgebeld of ge-appt als Keano ziekig is maar ik hoef hem niet perse van haar op te halen.

Hoe houd jij het balans tussen werk, gezin en jezelf? Plan je specifieke mama-momentjes?
Door de weeks tot 17.00 ben ik student en neem ik alle tijd om te leren en huiswerk te maken. Daarna ben ik mama en zodra Keano op bed ligt is het me-time. In het weekend heb ik ook een specifieke dag dat ik helemaal van Keano ben. Geen huiswerk, geen blogwerk, geen huishouden alleen maar mama zoon tijd. Dit vind ik belangrijk omdat ik Keano doordeweeks al zo weinig zie. Zijn bedtijd bijvoorbeeld is ook écht even ons momentje. Lekker knuffelen, samen lezen en de dag nog even bespreken samen.

ambities en kinderopvang, hoe doe jij het?

3 thoughts on “Ambities en kinderopvang combineren, Angelique doet het zo:

  • Leuke rubriek! Ik denk er zelf ook al over na wat ik wil, het liefste ben ik in het begin fulltime mama, lukt dit niet, wil ik mijn kindje denk naar een gastouder brengen. Klein groepje, 1 leidster met wie wij en ons kindje contact hebben. Meer persoonlijkere aandacht en naar mijn idee veel meer liefde voor de kids. Maar de tijd zal het leren hoe wij hier later over denken.

  • Fijn dat het zo prima valt op te lossen om een studie ket het moederschap te combineren. Ik werk parttime en de kinderen zijn dan bij de gastouder of opa’s en oma’s. Ook erg prettig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.