Ambities en kinderopvang combineren, Emy doet het zo

Waarom kiest een moeder voor een gastouder of juist een kindercentrum? In mijn nieuwe rubriek vertellen ambitieuze moeders over het kiezen van kinderopvang en hoe zij dit ervaren.. Hoelang de kindjes worden opgevangen en of ze voor flexibele of juist vaste uren heb gekozen. Zo probeer ik een duidelijk beeld te scheppen voor aanstaande moeders en hen op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort opvang, die bij hen past. Emy (31) mama van drie, combineert ambities en kinderopvang zo:

Ik heb 6 jaar lang een praktijk buitenshuis gehad. Mijn twee oudste kinderen hebben ieder 2,5 jaar op het kinderdagverblijf gezeten.  Nu heb ik de praktijk niet meer en werk ik thuis aan mijn webwinkel en blog. Ik heb nu geen opvang meer.

Hoeveel uur per week werk je? En je eventuele partner? Mijn partner werkt fulltime en ik werkte 3 dagen per week in de praktijk

Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met kinderopvang en hoeveel uur wordt jou kind opgevangen in de week? Mijn oudste was 1,5 toen hij naar het KDV ging, mijn middelste was 4 maanden toen hij voor het eerst heen ging. Ze gingen 2 dagen per week naar het KDV en 1 dag in de week naar oma.

Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, een gastouder of naar de opa’s en oma’s? Kinderdagverblijf en oma.

Waarom heb je hiervoor gekozen? Toen ik mijn zaak opende was er toevallig ook net een marine-kinderdagverblijf geopend. We zijn daar meteen gaan kijken. Het leek me voor onze zoon wel fijn om bij kindjes opgevangen  worden die hetzelfde meemaken als papa of mama lang van huis is. Ook werd er op het KDV echt rekening mee gehouden. In de hal hing er een grote wereldkaart met foto’s van de varende papa’s en mama’s er op geprikt, waar ze zich op dat moment bevonden.

Heb je gekozen voor vaste uren of juist flexibele uren? Waarom? Wij hadden opvang voor vaste uren. Ik werkte vaste dagen in de week.

Heeft je kind moeten wennen? Hoelang heeft dit ongeveer geduurd?Eigenlijk niet. Het ging eigenlijk meteen goed. Zelf heb ik er in het begin meer problemen mee gehad. Op iets latere leeftijd hadden ze wel periodes dat ze het moeilijk vonden om heen te gaan, maar dat waren echt fases.

Hoe is de verdeling tussen halen en brengen?  Wij hadden voor onszelf de regel dat degene die het laatst moest beginnen de kinderen bracht, dat kwam vaak op mij neer. Degene die het eerst klaar was met werken die ging de kinderen halen. Zo verbleven ze niet onnodig op de opvang, dat vonden we onzin. Meestal bracht ik ze rond 8.45 uur en haalden we ze om 16 uur weer op. Omdat ik zelfstandig ondernemer ben waren mijn werktijden op de vaste werkdagen wel flexibel. De ene keer was ik om 15 uur al klaar, een andere keer pas om 18 uur.

Wat zijn voor jou/jullie de voordelen van kinderopvang? Je hebt, op sluitingsdagen na, altijd opvang. Je hoeft niet te lopen leuren om opvang voor je kinderen te zoeken. Bovendien leren de kinderen ook echt samenspelen met kindjes,ze leren liedjes maar ook voor zichzelf opkomen.

Wat zijn voor jou/jullie de nadelen van kinderopvang? Grootste nadeel vind ik dat als je kindje ziek is, je geen opvang hebt. Wat logisch is natuurlijk, ik ben natuurlijk ook het liefst zelf bij mijn kindje als hij ziek is. Maar op het kinderdagverblijf gaan ook ontzettend veel ziekteverwekkers rond. We hebben bij onze oudste echt een periode gehad dat hij elke twee weken wel ziek was. Hij pikte van alles op de opvang op… Wij probeerden het samen altijd wel op te  vangen, dat de een later begon met werken en de ander eerder naar huis ging… Maar je kan niet op je werk bezig blijven met verzetten, als dat elke twee weken aan de orde is. Uiteindelijk zijn zijn amandelen verwijderd en nu is hij haast nooit meer ziek gelukkig.

Waar hield(en) jij/jullie rekening mee? Wat was voor jou/jullie belangrijk om juist die organisatie of persoon te kiezen? Het moet goed voelen. Ik denk dat wij het ontzettend getroffen hadden op het KDV. Het was een ontzettend leuk team. Er werd ook heel veel met de kinderen ondernomen. Ze knutselden veel, werkten met thema’s etc

Houden ze op de opvang hetzelfde ritme aan als thuis? Waarom wel/niet? In grote lijnen wel, zeker bij de allerkleinsten. Maar op een KDV gaat alles er natuurlijk ook anders aan toe. Ik heb me eigenlijk nooit veel bemoeid met het schema daar. Als ze moe waren en ze werden op bed gelegd vond ik dat prima. Ik was altijd blij als ze mijn kind daarin volgden. Voor kinderen is het natuurlijk best wel intensief om de hele dag met andere kindjes te spelen. Bij onze middelste deden wij trouwens aan Rapley. Ze geven kinderen daar standaard potjes fruithap. Ik heb gevraagd of ze hem ook stukjes fruit wilden aanbieden. Daar stonden ze voor open. Ik kreeg ook de leukste foto’s daarvan mee terug in het overdrachtboekje.

Hoe gaat jou opvang om met zieke kinderen? Op de opvang mogen geen zieke kindjes opgevangen worden. Als je kind op het KDV koorts krijg wordt je gebeld met de vraag of je je kind op wilt komen halen.

Hoe houd jij het balans tussen werk, gezin en jezelf? Plan je specifieke mama-momentjes? Dit blijft een lastige. Zeker nu ik thuis werk loopt een en ander ook door elkaar. In de avonduurtjes heb ik tijd voor mezelf, en dan is het te hopen dat ze alledrie gewoon lekker gaan slapen. Soms werk ik de ene dag wat harder in het huishouden, zodat ik de volgende dag tijdens het slaapje van mijn jongste niks meer hoef te doen. Zo nu en dan ga ik ook wel eens een dagje weg, met mijn zus bijvoorbeeld. Als mijn man dan thuis is is het geen probleem. Als hij vaart regel ik andere oppas (mijn moeder of schoonmoeder bijvoorbeeld).

Ambities en kinderopvang combineren, hoe doe jij het?

2 thoughts on “Ambities en kinderopvang combineren, Emy doet het zo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.