Ambities en kinderopvang combineren, Linda doet het zo

Waarom kiest een moeder voor een gastouder of juist een kindercentrum? In deze rubriek vertellen ambitieuze moeders over het kiezen van kinderopvang en hoe zij dit ervaren.. Hoelang de kindjes worden opgevangen en of ze voor flexibele of juist vaste uren heb gekozen. Zo probeer ik een duidelijk beeld te scheppen voor aanstaande moeders en hen op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort opvang, die bij hen past. Deze week is het de beurt aan Linda (28), moeder van een tweeling, om te vertellen hoe zij ambities en kinderopvang combineert.

Hoeveel uur per week werk je? En je eventuele partner?
Ik werk 20 uur per week en volg daarnaast een HBO studie HRM. Mijn partner werkt fulltime.

Vanaf welke leeftijd ben je begonnen met kinderopvang en hoeveel uur wordt jou kind opgevangen in de week?
Mijn tweeling is vanaf dat ik weer ging werken na mijn zwangerschapsverlof naar de kinderopvang gegaan. Ze waren toen 4 maanden oud. Ze zijn 4 jaar lang 1,5 dag naar het kinderdagverblijf gegaan. Inmiddels zitten ze op de basisschool en gaan ze 1x per week naar de BSO.

Gaat je kind naar een kinderdagverblijf, een gastouder of naar de opa’s en oma’s?
Mijn tweeling ging naar het kinderdagverblijf (nu naar de BSO) en 2x per week kwamen en komen de opa’s en oma’s bij ons thuis oppassen.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik vind het echt een meerwaarde hebben om je kinderen naar een kinderdagopvang te laten gaan. Ik ben van mening dat zeker een kindje dat alleen is (eerste kind) echt heel goed kan leren van spelen met andere kinderen op een kinderdagverblijf. Daarnaast vind ik dat je kinderen ook echt hele leuke andere dingen leren dan dat je ze als ouders kan leren op een kinderdagverblijf. Bijvoorbeeld netjes eten in een groep van meerdere kinderen. Delen met elkaar, spelen met elkaar. Ik kan me voorstellen dat je je kind niet zomaar naar het kinderdagverblijf brengt als je niet werkt en dus altijd thuis bent. Als dat mijn situatie was geweest, dan had ik er zeker weten voor gekozen om ze vanaf 2 jaar naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Dat is een stuk goedkoper, meestal maar 1,5-2 uurtjes per week, en voor mijn gevoel bereik je dan hetzelfde effect als de voordelen die ik hierboven aan gaf wat betreft de kinderopvang.

Mijn tweeling is ook al die jaren met enorm veel plezier naar het kinderdagverblijf gegaan. Ze hebben er super veel geleerd en onwijs veel leuke dingen gedaan (uitstapjes, knutsels, theatervoorstellingen, enz.) . Ook nu ze op de BSO zitten vinden ze het echt heel leuk. Grote kans dat ik, stel dat ik in plaats van werken gewoon thuis zou zijn, ze toch naar de BSO zou laten gaan. Gewoon omdat ze het zelf zo leuk vinden.

ambities en kinderopvang
BSO

Heb je gekozen voor vaste uren of juist flexibele uren? Waarom?
Ik heb destijds gekozen voor flexibele uren, omdat ik zelf onregelmatig werkte. Elke maand gaf ik door welke opvang ik nodig had. Dat kwam meestal neer op 1.5 dag per week. Na 2 jaar ging ik regelmatig werken en gingen ze ook vaste dagen naar de opvang. Natuurlijk zijn vaste dagen fijner en daarnaast was het ook goedkoper dan flexibele opvang.
Maar voor mensen die onregelmatig werken is de flexibele opvang een noodzaak en heel erg fijn dat het er is!

Heeft je kind moeten wennen? Hoelang heeft dit ongeveer geduurd?
Op die jonge leeftijd hadden ze nog maar amper door dat ik ze bracht en wegging. Daarnaast waren ze van elkaar ook wel geluiden/huilen tijdens bijvoorbeeld het slapengaan gewend, dus wat dat betreft hebben ze niet echt hoeven wennen.

Hoe is de verdeling tussen halen en brengen?
Bij mijn jongens moest ik altijd erg lachen. Toen ze rond de 1/1,5 jaar waren vonden ze het soms wel lastig als ik wegging bij het wegbrengen, hoewel het meestal wel prima ging. En als ze al moesten huilen als ik weg ging, was dat na 3 minuten ook weer over gelukkig. Het ophalen van mijn jongens was altijd hilarisch. De leidsters van het kinderdagverblijf vonden dat ook altijd grappig: Ze keken me even aan, zo van: Hé, daar is mama…en ze gingen weer door met spelen. Zo leuk vonden ze het daar. Die kwamen echt niet naar mij toegerend om mij spontaan te knuffelen, nee, ik moest echt naar ze toe om de aandacht te krijgen en na een minuut of 10 kreeg ik ze meestal wel hun jas aan en mee naar huis. Heerlijk toch!

Wat zijn voor jou/jullie de voordelen van kinderopvang?
Kinderen leren spelen met andere kinderen, ze leren om met een groep te zijn, om te wachten op hun beurt. Ze knutselen veel, maken veel leuke uitstapjes, beleven veel nieuwe dingen, maken vriendjes, leren nieuwe dingen.

Wat zijn voor jou/jullie de nadelen van kinderopvang?
Het kost natuurlijk geld. En als je net wat ongelukkig uitkomt, kost het soms bijna meer om te gaan werken en je kind naar het kinderdagverblijf te brengen, dan om thuis te blijven en geen opvang af te nemen. Maar dat is een keuze die je alleen voor jezelf kan maken en natuurlijk afhankelijk is van je situatie.

Ons kinderdagverblijf was soms wat star met de ruildagen. Als je een keer een andere dag wilde, zat het vaak al vol; zeker met 2 kinderen die ineens op een andere dag willen komen. En natuurlijk is ruilen een extra luxe, maar als je het maar af en toe vraagt en vaak een nee krijgt, is dat toch jammer. In de selectie van een kinderdagverblijf zou dit voor mij wel een belangrijk punt zijn.

Ambities en kinderopvang?

Wanneer je hebt gekozen voor een kinderdagverblijf of een gastouder;

Waar hield(en) jij/jullie rekening mee? Wat was voor jou/jullie belangrijk om juist die organisatie of persoon te kiezen?

  • De soort groepen: Zijn het horizontale of verticale groepen. Het is natuurlijk persoonlijk wat je voorkeur heeft, maar ik vond het heel fijn dat alle leeftijden door elkaar zaten.
  • Extra activiteiten voor de 4-jarigen. Ik vond het belangrijk dat de 3-jarigen extra werden uitgedaagd, vanwege de verticale groepen (alle leeftijden door elkaar).
    Als er activiteiten op de groep werden georganiseerd, was het soms lastig om zowel de 1-jarigen, als de bijna 4-jarigen te interesseren. Dan is het ideaal als je een extra activiteit kan bieden voor de 3-jarigen.
  • Hoe gaan ze om met ruildagen, zelf eten/fruit meebrengen of niet, zelf luiers meenemen of niet, de haal en brengtijden, de kosten, de hygiëne van de groepen, hoe staat het kdv bekend bij anderen (vraag een beetje rond bij vrienden/familie/kennissen welke kinderopvang zij gekozen hebben en naar hun ervaringen)

Houden ze op de opvang hetzelfde ritme aan als thuis? Waarom wel/niet?
Nee, het kinderdagverblijf had hun eigen tijden waarop ze bijvoorbeeld fruit gaven en lunchten. Wel gaven ze bijvoorbeeld een tussendoortje, in overleg met de ouders, aan de kinderen die later (rond 18u) werden opgehaald.

Hoe gaat jouw opvang om met zieke kinderen?
Bij ziekte werden de ouders gebeld om het kind op te halen. In overleg gaven ze een paracetamol, en uiteraard kreeg je wel even de kans om iets te regelen op je werk of met opa’s/oma’s en verlangde ze niet van je dat je binnen 30 minuten op de stoep stond.

Hoe houd jij het balans tussen werk, gezin en jezelf? Plan je specifieke mama-momentjes?
Ik werkte 3 dagen achter elkaar en dan was ik ook altijd 4 dagen achter elkaar vrij. Voor ons was het niet nodig dus om specifieke mama-momentjes te plannen.

3 thoughts on “Ambities en kinderopvang combineren, Linda doet het zo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.