Zijn eiwitshakes alleen voor bodybuilders?

Zijn eiwitshakes alleen voor bodybuilders? Nee joh, laat je niets wijsmaken door etiketten met enorme gespierde kerels. Krachtpatser of niet, iedereen kan een plattere buik krijgen met behulp van eiwitpoeders.

Zijn eiwitshakes alleen voor bodybuilders?

Kies in geval liever voor wei dan voor soja-eiwitten. Een onderzoek uit het Journal of Nutrition toont aan dat deelnemers die 23 weken lang wei-eiwitten in hun dieet opnamen minder lichaamsvet en een smalkelere taille hadden dan de deelnemers die soja-eiwitten gebruikten. Sterker nog: de deelnemers die wei-eiwitten in hun voeding opnamen verloren twee keer zoveel lichaamsvet als de degenen die hetzelfde aantal calorieën aanhielden maar geen eiwitshaker dronken. Drink dus een keer per dag of eenpaar keer per week een eiwitshare om dat wasbordje eens en voor altijd tevoorschijn te toveren.

Hoe kan het dat ik wel kilo’s, maar geen centimeters verlies?

Dit komt waarschijnlijk doordat je niet aan krachttraining doet of te weinig eiwitten eet. Ga met gewichtjes aan de slag en voeg na je workout zes ons (1 ons = 100 gram, dus 600 gram) mager vlees aan je eten toe of meng twee scheppen eiwitpoeder door een smoothie of een bakje kwark. Beide opties leveren je ongeveer 40 gram extra eiwitten op en dat is precies de hoeveelheid die je nodig hebt om vet te verliezen maar tegelijkertijd de spieren te blijven opbouwen waarmee je jouw stofwisseling een boost geeft.

Upgrade je tussendoortjes

Sportwetenschappers moedigen je aan om na de workout iets te eten, zodat je het spierherstel stimuleert. En er is nog een andere, minstens zo belangrijke reden; het zorgt voor minder buikvet. Terwijl je sport wordt het hormoon cortisol actief, dat je net die laatste boost geeft om door te zetten tot aan het einde van je workout. Maar het kan ook tegen je werken als je te lang in die toestand blijft hangen: cortisol remt niet alleen het proces van spierherstel af, het is ook van invloed op je stofwisseling, die er op dat moment voor zorgt dat je lichaam meer calorieën in de vorm van vet opslaat (met name op de buik) in plaats van vet te verbranden. Gelukkig kun je dit ongewenste effect tegengaan door te zorgen dat je binnen dat je binnen een half uur na je wormkout eiwitten binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld een hardgekookt ei of meng zoals hierboven beschreven twee scheppen eiwitpoeder toe aan je smoothie en vervang het vruchtensap bijvoorbeeld door magere melk. Fans van een chique kopje koffie hebben geluk: een skinny mocha latte biedt niet alleen het tegengif tegen cortisol, maar ook nog een ander geheim wapen: cafeïne. uit onderzoek is gebleken dat cafeïne, wanneer het wordt geconsumeerd in combi met koolhydraten (in dit geval chocolade), zorgt voor maar liefst 66 % extra energieproductie in de spieren ten opzichte van wanneer je alleen koolhydraten zou eten.

volgende week: Mag ik zuivel eten als ik mijn buikje kwijt wil raken en toveren voedingssupplementen mijn wasbordje tevoorschijn?

2 thoughts on “Zijn eiwitshakes alleen voor bodybuilders?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.